Studiu: Fetele moștenesc genetica și temperamentul de la bunicile materne
Data publicării:
Eseistul chilian, Alejandro Jodorowsky, în cartea sa „Metagenealogy: Self-Discovery Through Psychomagic and the Family Tree” , a analizat un studiu interesant realizat de Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din Carolina de Nord, care arată că fetele moștenesc nu doar genele, ci și temperamentul de la bunicile materne.

Jodorowsky susține că genele pe care fetele le primesc în pântecele mamei provin direct de la bunici, potrivit unui studiu care scoate în evidență se transmit nu doar informații genetice, ci și o încărcătură mitocondrială semnificativă.

Desigur, nu întotdeauna avem aceeași înfățișare fizică cu bunica, dar, conform eseistului, similaritatea se face simțită la nivel psihologic. Astfel, pe termen lung, se pare că nepoatele pot dezvolta anumite comportamente și temperamente în linie cu acele trăsături specifice ale bunicilor. 

Bunica maternă, în centru

SURSA FOTO: freepik.com @sherry

Conform teoriei lui Alejandro Jodorowsky, atunci când o femeie concepe o fată, aceasta împachetează în ADN-ul său un set de ovocite care vor fi eliberate ulterior în ovule în etapa adultă a vieții. Acest proces de transmitere a valorilor genetice pare să aibă loc exclusiv prin intermediul liniei feminine, având mereu bunica maternă în centru. Astfel, bunica maternă devine purtătoarea moștenirii biologice, iar emoțiile pe care le-a trăit în timpul sarcinii cu fiica ei pot fi transferate nu doar fiicei, ci și potențial viitoarelor nepoate, conform viziunii lui Jodorowsky. Este ca și cum acea influență emoțională persistă, chiar și după trecerea unei generații.

Studiile adiționale realizate de Universitatea din Cambridge, care au investigat legătura dintre bunica maternă și nepoți, arată că această conexiune are loc prin intermediul cromozomului X. Bunicile materne transmit 25% din cromozomii lor X tuturor nepoților, oferindu-le astfel posibilitatea de a moșteni anumite gene. În schimb, bunicile paterne transmit cromozomii X doar nepoților. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Sanatate

Articole similare

ACESTEA sunt semnele care arată că al tău copil este stresat

Copiii nu sunt întotdeauna capabili să exprime emoțiile...

Iată explicațiile pentru anxietatea crescută la copii!

Mulți experți evidențiază creșterea anxietății în...



Cele mai noi articole

Studenții care nu stau în cămin vor primi bani pentru chirie

Ministerul Educației a lansat în consultare publică...


Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui! / FOTO: freepik.com @ simonova1407

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui!

pixel