Studiu: Fetele moștenesc genetica și temperamentul de la bunicile materne
Data publicării:
Eseistul chilian, Alejandro Jodorowsky, în cartea sa „Metagenealogy: Self-Discovery Through Psychomagic and the Family Tree” , a analizat un studiu interesant realizat de Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din Carolina de Nord, care arată că fetele moștenesc nu doar genele, ci și temperamentul de la bunicile materne.

Jodorowsky susține că genele pe care fetele le primesc în pântecele mamei provin direct de la bunici, potrivit unui studiu care scoate în evidență se transmit nu doar informații genetice, ci și o încărcătură mitocondrială semnificativă.

Desigur, nu întotdeauna avem aceeași înfățișare fizică cu bunica, dar, conform eseistului, similaritatea se face simțită la nivel psihologic. Astfel, pe termen lung, se pare că nepoatele pot dezvolta anumite comportamente și temperamente în linie cu acele trăsături specifice ale bunicilor. 

Bunica maternă, în centru

SURSA FOTO: freepik.com @sherry

Conform teoriei lui Alejandro Jodorowsky, atunci când o femeie concepe o fată, aceasta împachetează în ADN-ul său un set de ovocite care vor fi eliberate ulterior în ovule în etapa adultă a vieții. Acest proces de transmitere a valorilor genetice pare să aibă loc exclusiv prin intermediul liniei feminine, având mereu bunica maternă în centru. Astfel, bunica maternă devine purtătoarea moștenirii biologice, iar emoțiile pe care le-a trăit în timpul sarcinii cu fiica ei pot fi transferate nu doar fiicei, ci și potențial viitoarelor nepoate, conform viziunii lui Jodorowsky. Este ca și cum acea influență emoțională persistă, chiar și după trecerea unei generații.

Studiile adiționale realizate de Universitatea din Cambridge, care au investigat legătura dintre bunica maternă și nepoți, arată că această conexiune are loc prin intermediul cromozomului X. Bunicile materne transmit 25% din cromozomii lor X tuturor nepoților, oferindu-le astfel posibilitatea de a moșteni anumite gene. În schimb, bunicile paterne transmit cromozomii X doar nepoților. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Sanatate

Articole similare

Ce reprezintă sindromul bebelușului zguduit

Știrile din ultimele zile vorbesc despre un sindrom...



Cele mai noi articole

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...


Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte / FOTO: freepik.com @galitskaya

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!” / FOTO: freepik.com @
vh-studio

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!”

pixel