STUDIU: „Ce te faci când vei fi mare?” Descoperă ce carieră visează copiii să urmeze în viitor: De la profesori la YouTuberi!
Data publicării:
Profesor, fotbalist sau polițist – acestea sunt principalele profesii pe care copiii de astăzi își doresc să le urmeze în viitor. Nu doar că afirmă acest lucru, dar este confirmat și de cel mai recent studiu realizat de Adecco, în urma sondajului „Ce vreau să fiu când voi fi mare”. 

Conform studiului, realizat în Spania, majoritatea fetelor vor să se dedice carierelor în învățământ sau sport, în timp ce băieții își doresc să-și urmeze idolii sportivi sau să se alăture forțelor de ordine.

În plus, sondajul a întrebat și despre preferințele lor privind viitorii șefi, iar răspunsurile au fost cel puțin surprinzătoare: cântăreața Aitana și tenismenul murcian Carlos Alcaraz.

Citește și ACESTEA sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își ajută copiii să aleagă o carieră

Ca cine ai vrea să fii?

Cunoscuta cântăreață ocupă primul loc în rezultatele acestui raport Adecco, urmată de fotbalista profesionistă Alexia Putellas, cântăreața Rosaría, Regina Letizia și fiicele ei, Infantele, sau astronautul Sara García. Un aspect emoționant și drăguț printre atâtea figuri celebre este că 7% dintre fetele chestionate își doresc să fie ca mamele lor când vor crește.

Pe de altă parte, băieții îi idolatrizează pe streamerul Ibai Llanos sau pe antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti.

Aceste rezultate au fost publicate recent, în urma unui studiu realizat de firma de consultanță Adecco, care a intervievat peste 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani, între lunile mai și iulie ale acestui an 2024.

Vezi și Joburi plătite bine și fără BAC: Chiar și fără diplomă, tinerii se pot angaja rapid pentru salarii de 2.000 de euro

SURSA FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Profesiile preferate

Compania care a realizat sondajul a confirmat că, în continuare, copiii „își doresc să exercite aceleași profesii ca și tinerii chestionați acum 18 ani, în 2004”.

Astfel, în top zece profesii, fetele continuă să viseze să devină profesoare, dar își doresc și cariere ca fotbaliste, medici veterinari, cântărețe, doctori, psihologi, dansatori, astronauți sau bucătari. În schimb, cariere precum polițist, actriță, influencer sau coafor, care se află în poziții inferioare, nu mai sunt printre primele opțiuni.

Băieții, pe de altă parte, își doresc să devină fotbaliști, urmați de profesia de polițist și YouTuber. De asemenea, ei nu ar fi nemulțumiți dacă s-ar dedica informaticii, ar deveni pompieri sau ar urma o carieră în medicină.

Bucătarii și piloții sunt printre profesiile cele mai frecvent menționate de băieții care au participat la sondaj, în timp ce alte profesii precum profesorii, oamenii de știință, inginerii, muzicienii, jucătorii de baschet și mecanicii sunt mai puțin frecvent întâlnite în opțiunile lor.

Rezultatele studiului Adecco din Spania aduc în prim-plan visele și aspirațiile tinerelor generații, care se pot aplica și copiilor români, oferind o imagine clară asupra carierelor pe care copiii le vizează. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Dezvoltare intelectuala

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel