STUDIU: Cititul pe hârtie, de 8 ori mai eficient decât cel digital
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie
O cercetare realizată de specialiștii de la Universitatea din Valencia vine să reamintească un adevăr esențial: cititul pe hârtie rămâne mult mai eficient decât cititul digital.

Mai exact, studiul arată că lectura cărților tipărite poate fi de până la 8 ori mai eficientă în ceea ce privește înțelegerea profundă a textului și stimularea gândirii critice.

Citește și Cărți captivante pentru copii de citit în vacanța de Paște

De ce câștigă hârtia în fața ecranului?

SURSA FOTO: Freepik.com@pvproductions

Potrivit cercetătorilor, lectura pe hârtie oferă o experiență senzorială completă, care implică nu doar vederea, ci și atingerea și orientarea spațială (poziționarea într-un text fizic).

Această interacțiune multiplă ajută creierul să proceseze mai bine informația, să rețină detalii și să construiască conexiuni logice între idei.

În schimb, lectura digitală favorizează deseori o parcurgere superficială a textului, cu tendința de a „scana” rapid paginile, fără o procesare profundă a conținutului.

De asemenea, lumina albastră emisă de ecrane poate obosi ochii și scădea capacitatea de concentrare pe termen lung, potrivit cercetătorilor de la Universitat de Valencia.

Beneficii concrete ale cititului pe hârtie

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

 

Citește și 2 Aprilie – Ziua Internațională a Cărții pentru Copii: Importanța lecturii timpurii

Într-o lume în care digitalul pare să cucerească fiecare aspect al vieții noastre, cartea tipărită păstrează un avantaj incontestabil.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Dacă vrem să cultivăm gândirea critică, să aprofundăm ideile și să construim o relație sănătoasă cu informația, specialiștii ne îndeamnă să revenim cât mai des la lectura clasică, pe hârtie.

Așadar, data viitoare când ai de ales între un e-book și o carte fizică, gândește-te: o pagină răsfoită ar putea însemna nu doar cunoaștere mai profundă, ci și o minte mai clară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

pixel