Sunt bunicii o influență bună asupra copiilor tăi? Iată ce spun specialiștii
Data publicării:
A-ți găsi locul ca bunic înseamnă, înainte de toate, a deschide un nou capitol în viață. După ce au fost părinți, bunicii intră într-o relație complet nouă odată cu venirea nepoților lor. 

Ei nu vor mai fi părinții nepoților lor, dar vor avea în continuare un rol important de jucat.

Potrivit psihologului Kurt Ela, care a vorbit despre acest subiect la Psychology Today, este interesant să te gândești la acest rol. Pe de o parte, vă puteți întreba dacă bunicii sunt o influență bună asupra copiilor dumneavoastră.

Sursa foto: freepik.com@Drazen Zigic

Au probleme de dependență sau de autocontrol? Vor fi atenți sau sunt mai uituci? În cele din urmă, sunt suficient de apți pentru a avea grijă de copii?

O altă întrebare este dacă nepoții sunt buni pentru bunici. Unii bunici sunt prea obosiți pentru a avea grijă de ei în mod regulat.

Această întrebare vă va permite să definiți un cadru în care toată lumea se simte în siguranță și împlinită.

Citește și „Nepoții care au bunici cu studii superioare îmbătrânesc mai greu. Ce au descoperit cercetătorii”

Unii bunici nu au energia necesară pentru a avea grijă de copii decât pentru perioade scurte.

Ce tip de bunic sunteți?

Sursa foto: freepik.com@stockershawon

Psihologul vă invită să vă confruntați cu tipul de bunic care sunteți. Pentru a face acest lucru, ea se bazează pe munca lui Andrew J. Cherlin și Frank F. Furstenberg, pionieri în înțelegerea rolului bunicilor.

Vezi și „Empatia este moștenită de la bunici la copii și nepoți. Un studiu a urmărit trei generații pe parcursul a 25 de ani”

Ei au identificat trei tipuri de bunici:

Bunicii distanți

„Ei își văd rar nepoții. Poate că locuiesc departe, dar sunt și distanți emoțional”, notează psihologul. Din cauza distanței geografice, unii bunici au dificultăți în a crea legături strânse cu nepoții lor, iar aceasta poate fi o problemă pe termen lung.

Alții nu sunt neapărat departe fizic, dar păstrează o distanță emoțională față de copiii lor mai mici. Poate că nu se simt confortabil cu acest rol sau nu au energia necesară pentru a se implica. 

Bunicii însoțitori

„Preferă să facă lucruri distractive cu nepoții lor, dar nu joacă un rol activ în educația lor”, explică psihologul.

Citește și „Importanța relației dintre bunici și nepoți”

Ei nu vor neapărat ca nepoții lor să beneficieze de experiența lor ca bătrâni. În schimb, preferă momentele ușoare și adoră să le facă nepoților plăcere.

Bunicii implicați

„Ei au un contact frecvent cu nepoții lor și joacă un rol activ în viața și dezvoltarea acestora”, explică specialistul.

Acest ultim tip de bunici tinde să-i ajute pe părinți în viața lor de zi cu zi, luându-i pe copii de la școală sau având grijă de ei în mod regulat.

Dar ei sunt, de asemenea, figuri familiale importante pentru copiii lor și sunt implicați atât în distracția acestora, cât și în împărtășirea cunoștințelor lor cu ei.

Vezi și „Vacanțele în generația „sandwich”: între relaxare și suprasolicitare”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel