„Sunt drăguț?” Cum să răspunzi când copilul tău te întreabă astfel de lucruri? Psiholog: „E un moment parental foarte important!”
Data publicării:
Cum îți poți ajuta copilul să-și dezvolte o stimă de sine puternică atunci când începe să se compare cu ceilalți? Un psiholog sugerează o modalitate de a-l ajuta să se concentreze mai degrabă pe propriile sentimente decât pe opiniile celorlalți. 

Mai devreme sau mai târziu, copiii pot începe să se întrebe dacă sunt frumoși și să se compare.

„Aceasta este o întrebare care pare inofensivă, dar pentru mine poate reprezenta un moment parental foarte important”, spune psihologul pentru copii Becky Kennedy, potrivit parents.fr.

Această întrebare este, într-adevăr, importantă pentru dezvoltarea stimei de sine a copilului.

Pentru psiholog, cel mai important lucru este ca acesta să se simtă bine.

„Copiii se simt bine cu ei înșiși și își dezvoltă o imagine corporală pozitivă observând cum se simt în interior, nu cum sunt percepuți de ceilalți.”

Citește și Care sunt cele mai plăcute cuvinte de auzit, potrivit unui psiholog: „Sunt mai puternice decât expresia «te iubesc»!”

Părinții ar fi bine să evite complimentele de genul „ești frumos” sau „ești superb”

SURSA FOTO: freepik.com @alexvog

Ne putem ajuta copiii să își dezvolte o stimă de sine autentică și durabilă răspunzând la astfel de întrebări, asigură specialistul. Astfel, ea îi încurajează pe părinți să evite complimentele de genul „ești frumos” sau „ești superb”, și să nu descrie ținuta copilului folosind termeni estetici.

În schimb, este mai util să-l întrebi cum se simte. Ideea, potrivit expertului, este să fie interesat de felul în care copilul se percepe pe sine.

„Fiecăruia dintre noi îi face bine să obțină validare externă. Ceea ce este esențial pentru sănătatea noastră mintală este echilibrul dintre nevoia de validare externă și capacitatea de a crede în validarea internă”, explică ea.

Vezi și Neuropsiholog instruit la Harvard: Afirmațiile interzise în casele părinților care cresc copii cu inteligență emoțională ridicată

Echilibrul dintre complimente și importanța construirii stimei de sine

SURSA FOTO: freepik.com @galinkazhi

Astfel, mesajul pe care îl transmiteți copilului dumneavoastră este că sentimentele sale pozitive sunt mai importante decât opiniile și judecățile celorlalți.

„Ne dorim ca ai noștri copii să aibă încredere în propria lor evaluare internă și ca validarea externă să fie doar un plus, nu baza încrederii și a identității lor”, sugerează psihologul.

Desigur, după cum subliniază psihologul, această regulă nu exclude posibilitatea de a-i spune din când în când copilului cât de elegant, frumos sau strălucitor este.

Totul ține de echilibru!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel