Sunt tantrumurile o invenție a parentingului modern? Violeta Mihalașcu: „Dacă ne referim la termen, da! Însă, copiii au avut crize dintotdeauna, doar că erau înăbușite!” / VIDEO
Data publicării:
Termenul „tantrum” a devenit omniprezent în discuțiile despre dezvoltarea și comportamentul copiilor. Este oare „tantrumul” inventat de parentingul modern? În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, această întrebare a fost adresată Violetei Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental. 

„Sunt tantrumurile o invenție a parentingului modern?”, a întrebat Loredana Iriciuc, moderator Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

„Dacă ne referim doar la termen, da, cred că e invenția modernismului”, a răspuns Violeta Mihalașcu. 

Psihologul subliniază faptul că tantrumurile nu reprezintă o nouă descoperire comportamentală, ci mai degrabă o nouă terminologie aplicată unor comportamente vechi.

„Ei îi spuneau înainte crize de furie, face ca toate alea sau, nu știu, termeni mai populari”, adaugă experta, evidențiind că, deși denumirile s-au schimbat, esența comportamentului a rămas aceeași.

Citește și Ce vor copiii să audă atunci când au un tantrum? Violeta Mihalașcu: „Părintele ar trebui să poată să se uite la copil și să-i transmită ASTA!” / VIDEO

Emoțiile copiilor: O constantă de-a lungul istoriei

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Violeta Mihalașcu explică faptul că emoțiile nu sunt un fenomen nou: „Emoțiile au fost aici dintotdeauna. Nu, nu e nimic nou. Și copiii au fost supărați dintotdeauna, pentru că așteptările unui copil pot fi și nerealiste. Nevoile lor fiziologice pot să nu fie îndeplinite și atunci să-i supere mai ușor orice chestie din mediu, orice frustrare fizică pe care o au de la un lucru pe care nu îl pot face, pentru că au limitări fizice”.

În trecut, copiii nu aveau același spațiu de exprimare pe care îl au astăzi. Regulile stricte și așteptările sociale impuneau o disciplină rigidă, unde emoțiile erau adesea considerate ca fiind inadecvate sau nejustificate. 

„Doar că înainte copiii nu aveau spațiu de exprimare. Adică, dacă stăm să ne gândim și la ideile de parenting care erau poate la bunicii noștri, nu cred că mai departe de atât, de a nu pupa copilul, să-l pup doar în somn, ne putem da seama cât de diferite erau percepțiile”, explică Violeta Mihalașcu.

Această lipsă de exprimare deschisă a emoțiilor poate să fi condus la internalizarea lor, cu efecte asupra dezvoltării emoționale pe termen lung. Astfel, în loc să dispară, emoțiile reprimate se manifestă într-un mod diferit, posibil chiar dăunător, mai târziu în viață.

Vezi și Cum arată un tantrum normal și când devine motiv de îngrijorare? Violeta Mihalașcu: „Cred că cel mai important ar fi de spus ASTA!” / VIDEO

Parentingul modern: O schimbare de paradigmă

SURSA FOTO: freepik.com @botlekostyabatler

În prezent, parentingul modern se concentrează pe validarea și gestionarea emoțiilor, în loc să le suprime. Această schimbare de abordare nu este întotdeauna ușoară, mai ales pentru părinții care au fost crescuți în spiritul unor reguli stricte. Însă, potrivit psihologului Violeta Mihalașcu, această tranziție este esențială pentru sănătatea emoțională a copiilor.

„Eu cred că dintotdeauna copii au avut crize de furie, doar că erau înăbușite de ideea centrală a parentingului care era frica”, spune Violeta Mihalașcu.

Frica de autoritate, frica de a nu fi suficient de buni, frica de a-și exprima emoțiile – toate acestea au fost elemente centrale în educația trecutului. 

„Dacă intri în copil și îl sperii, copilul se va opri din a se uita la el și de a simți ceea ce simte, pentru că e mai important ce simte persoana puternică din relația aia, pentru că ei depinde noi”, continuă experta.

Citește și De ce recurge copilul la tantrum? Adevărul din spatele exploziilor emoționale. Violeta Mihalașcu: „Micuțul este destul de inteligent să vadă ce funcționează!” / VIDEO

Tantrumurile – o necesitate de a înțelege și a gestiona emoțiile

Prin urmare, tantrumurile nu sunt o invenție modernă, ci o realitate prezentă de-a lungul istoriei umane. Diferența constă în modul în care părinții și societatea aleg să le abordeze. Parentingul modern ne învață să fim mai conștienți de nevoile emoționale ale copiilor și să le oferim un spațiu sigur pentru a-și exprima frustrările și furia.

„Și dacă abordezi așa tantrumul, copilul va înceta să facă tantrumuri, dar emoțiile nu dispar! Le va internaliza și vor ieși într-o altă formă”, a conchis Violeta Mihalașcu. 

Vezi și Tantrumurile copiilor. Când încep, când se termină și care sunt primele semne? Violeta Mihalașcu: „Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel