Suntem în plină epidemie de gripă și scarlatină. Ce trebuie să știe o viitoare mămică pentru a se proteja? Interviu cu dr. Cristina Romanescu, primar obstetrică- ginecologie
Data actualizării:
Data publicării:
Traversăm o perioadă cu afecțiuni eruptive (scarlatină) și gripă, iar gravidele și bebelușii sunt mai expuși complicațiilor.

Dr. Cristina Romanescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Policlinicii Enayati Medical City, aplică un plan riguros pacientelor sale, în așa fel încât să reducă pe cât posibil imprevizibilul unor afecțiuni specifice perioadei.

Am traversat o iarnă complicată medical, iar lucrurile nu se termină aici. Începem primăvara cu scarlatină și continuăm gripa. Dr. Cristina Romanescu răspunde îngrijorărilor viitoarelor mame despre ce au de făcut în acest context.

Care sunt principalele detalii pe care ar trebui să le ia în considerare mamele în această perioadă?

Dr. Cristina Romanescu: Este într-adevăr o perioadă provocatoare, motiv pentru care cred că trebuie să ne bazăm pe informații precise și să acționăm cu responsabilitate. Gripa este la apogeu, dar și scarlatina își face simțită prezența. Deci trebuie să fim și mai atenți.

Ca primă strategie de succes recomandăm prevenția, prin vaccinare, care, de regulă, se face în lunile octombrie-noiembrie, deci toamna, târziu. În acest fel obținem o protecție suplimentară și știm că vom evita pe cât posibil complicațiile legate de gripă.

Gravidele, mai ales cele cu o sarcină avansată, din cauza modificării anatomiei și scăderii imunității riscă să dezvolte forme mai severe de boală și sunt predispuse la apariția complicațiilor (sinuzite, pneumonii, etc). Așa încât, recomandăm limitarea vizitelor în spații închise, în magazine mari, zone foarte agitate și aglomerate.

Prevenţie prin vaccinare

Pe de altă parte, pentru că știm că în sarcină imunitatea mamei este mult mai scăzută, uneori  constată că măsurile de prevenție nu își fac efectul și apar simptomele de gripă, dar nu trebuie să ne panicăm. Recomandăm monitorizarea simptomelor, măsurarea temperaturii zilnic și tratament simptomatic recomandat de către medicul obstetrician și/sau infecționist.

Administrarea tratamentului specific antiviral (anti virus gripal) este permisă în sarcina dar se prescrie strict de către medicul obstetrician sau infecționist.

Infecția de COVID19, din fericire, în ultima perioada, nu a mai produs un număr mare de cazuri cu evoluție severă. Se recomandă medicație antitermică (scăderea febrei), de exemplu paracetamol, decongestionante nazale, antitusive, vitamina C, vitamina D, etc.

Ce au de făcut viitoarele mame care au acasă un copil mai mare, care vine de la școală sau de la grădiniță cu gripă sau scarlatină? Ce le recomandați?

Dr. Cristina Romanescu: Aceasta este o situație pe care o întâlnesc extrem de des la cabinet. Foarte multe afecțiuni se transmit în colectivități, la copilașii mici. Prin urmare, noi facem teste specifice chiar din primul trimestru de sarcină tocmai pentru a determina imunizarea gravidei, fiindcă multe dintre ele au trecut deja prin bolile copilăriei și au dezvoltat anticorpi.

Află care sunt vaccinurile indicate în sarcină

Aflăm chiar din primele zile de sarcină, cu teste de anticorpi, dacă mama are imunitate dezvoltată pentru  varicelă, rubeola, citomegalovirus  și alte boli ale copilăriei mici. Dacă mama nu are imunitate pentru aceste boli, recomandăm ca imediat ce copilul a fost diagnosticat, în măsura în care poate, să fie foarte atentă la interacțiunea cu el, pentru a scădea riscul îmbolnăvirii. În acest sens poate cere ajutorul tăticului, unei bunici sau unor prieteni pentru a interacționa cat mai puțin cu copilul în perioada în care acesta are simptome evidente de boală.

Dacă vorbim însă despre virozele sezoniere, mama poate încerca să evite apropierea de copil, iar dacă este deja prea târziu, trebuie să își asume contagiunea și să își monitorizeze atent starea. Dacă lucrurile se complică, se recomandă contactarea  specialistului obstetrician și a medicului infecționist.

Care sunt criteriile principale la care se uită gravidele când aleg vaccinul pe care îl fac în toamnă? Cum au grijă să fie în etapa cea mai bună a sarcinii, astfel încât să nu interfereze cu dezvoltarea embrionului?

Dr. Cristina Romanescu: Vaccinul antigripal care se recomandă spre administrare în sarcină, în perioada toamnei, este elaborat de specialiști după criterii foarte clare, transparente, cunoscute și precise. Astfel, ei anticipează la ce tulpini ne putem aștepta să domine anul respectiv.

Există mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, varianta injectabilă se recomandă gravidelor. Totodată, există vaccinul anti gripal nazal, care se administrează de regulă copiilor și foarte rar adulților, dar nu se recomandă în sarcină.

Perioada în care noi recomandăm să se imunizeze viitoarea mamă coincide cu perioada toamnei, finalul lunii octombrie, mai nou, pentru că deja anotimpurile s-au decalat, indiferent de vârsta sarcinii.

De asemenea există și alte vaccinuri ce pot fi administrate gravidei între săptămânile 24 și 36 de sarcină care determină producția de către corpul mamei a anticorpilor ce ajung la bebeluș în sarcină și alăptare și îl protejează de diverse infecții (ex. difterotetanopertusis, virus respirator sincițial, etc.).

Dr. Cristina Romanescu, medic primar obstetrică-ginecologie, este #superMedic în Policlinica Enayati Medical City din București. Pentru mai multe detalii despre subiectul de mai sus te poți programa la Dr. Romanescu aici.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...

Este recomandat să le scoți amigdalele copiilor?

Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel