„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a deschis una dintre cele mai controversate discuții ale începutului de drum în educația formală: se dau sau nu teme în clasa pregătitoare? Invitată să clarifice această dilemă și să vorbească deschis despre ce înseamnă, de fapt, un început sănătos pentru copiii noștri, profesoara pentru învățământul primar Claudia Chiru a oferit un răspuns categoric – dar și un îndemn către toți părinții și dascălii: să ne întoarcem la esență, la copil, nu la presiuni, comparații sau orgolii.

„Se dau teme la clasa pregătitoare?” a întrebat Loredana Iriciuc.

Răspunsul profesoarei Claudia Chiru a fost categoric: „Nu, nu se dau teme la clasa pregătitoare. Este împotriva legii, este ilegal să dai teme!”

Afirmația ei vine să clarifice o zonă gri din sistemul de învățământ românesc, unde regulile oficiale nu sunt întotdeauna respectate în practică. Și atunci apare inevitabil următoarea întrebare: Ce facem cu învățătoarele care dau teme, totuși?

CITEȘTE ȘI Ce e NEVOIE să facă învățătorii cu copiii în clasa pregătitoare? Prof. Claudia Chiru: „E musai asta! Toate au o ordine. Să NU ne mai grăbim!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Doamnele care dau teme ar trebui să se oprească pentru că chinuie pe toată lumea”

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Fără să ezite, prof. Claudia Chiru a explicat ce presupune, în realitate, o temă pentru un copil de clasa pregătitoare – și cât de nepotrivit este acest gest.

„Imaginați-vă cât de greu este pentru un copil tema. Îi dai să facă ceva, de obicei li se dau fișe pentru a rezolva ce e pe fișa aceea el trebuie să citească. El nu știe să citească. Și dacă știe să citească, pentru că a învățat, nu înțelege ce a citit și atunci se frustrează și se strică iar și ne întoarcem iar la miss și despre ce vorbeam că se strică lucrurile”, a spus prof. Claudia Chiru la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

În opinia Claudiei Chiru, impunerea unor teme la această vârstă fragedă nu face decât să îndepărteze copilul de bucuria de a învăța.

„De ce să-i dai copilului de clasa pregătitoare teme, dacă el nu poate să concentreze mai mult de un sfert de oră, 20 de minute? Nu putem. Pentru ce? De ce să-l îndepărtezi de bucuria de a citi, de bucuria de a se juca, de bucuria de a scrie pe care le gustă puțin mai târziu și să nu-l lași acum să facă ceea ce trebuie să facă.

Deci, doamnele învățătoare care dau teme la clasa pregătitoare trebuie să se oprească pentru că chinuie pe toată lumea”, a mai precizat profesoara.

VEZI ȘI Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Părintele care vrea copilul pe Lună din clasa pregătitoare

Dar nu doar învățătoarele poartă responsabilitatea acestui exces. Loredana Iriciuc a adus în discuție o realitate des întâlnită: unii dascăli se scuză că părinții le cer teme.

Răspunsul Claudiei Chiru:

„Dacă nu ar exista doamne care dau teme, nu ar exista părinți care cer teme și invers. Este un cerc vicios. Adică: dacă părinții n-ar cere teme, n-ar exista doamne și dacă doamnele n-ar da, n-ar exista părinți care”.

Ea a explicat că părinții trebuie să-și asume propriile proiecții și ambiții, care, adesea, pun presiune inutilă pe copil:

„Părintele vrea să-l vadă pe copilul lui, domnule, că poate să ajungă pe Lună din clasa pregătitoare. Așa avem noi dorința asta, nu știu de ce e necontrolată. Adică eu știu de ce, dar...”

CITEȘTE ȘI Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Prof. Claudia Chiru: „Să ne vedem copilul așa cum este el”

Prof. Claudia Chiru atrage atenția părinților și le transmite un mesaj despre nevoia de a opri această alergare continuă după performanță, mai ales în primii ani de școală, când copilul are nevoie de încurajare, de răbdare, de joacă și de timp.

„Fiecare să stea să se gândească - pentru că în viața asta de aceea suntem lăsați și avem atât de mulți ani la dispoziție - să stăm un pic, să reflectăm și să vedem ce anume au făcut părinții noștri într-un fel, ce puteau să facă altfel, ce putem să facem noi și să ne întrebăm un pic.

Dacă vrem să contribuim la bunăstarea societății și la evoluția ei, trebuie să ne întrebăm și ce putem să oprim noi și ce putem să schimbăm noi”.

Iar schimbarea ar trebui să înceapă de aici, spune ea:

„Și acesta este un lucru pe care îl putem opri și-l putem schimba: să ne vedem copilul așa cum este el, un copil care a venit pe lume așa cum vin toți copiii din lumea asta și care va merge la școală și va face tot ce face majoritatea.

Sunt foarte puțini care fac altceva, geniile sunt rare”, conchide prof. Claudia Chiru.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU PROF. CLAUDIA CHIRU - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

Ce e NEVOIE să facă învățătorii cu copiii în clasa pregătitoare? Prof. Claudia Chiru: „E musai asta! Toate au o ordine. Să NU ne mai grăbim!” / VIDEO

pixel