Test rapid: Capacitatea de a analiza și de a reflecta. Doar 10 din 100 au răspuns corect
Data actualizării:
Data publicării:
Un profesor de la Universitatea Yale și la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a dezvoltat un test de ingeniozitate și deducție în care reflecția este cheia. Secretul: nu răspunde cu primul lucru care îți vine în minte. Refelectează cu atenție.

Ești dintre cei care se lasă purtați de intuiție sau simți că ai o abordare mai reflexivă și analitică? 

Este adevărat că ambele abilități sunt pozitive și utile în diferite circumstanțe. Uneori, cerințele mediului sunt atât de bruște și neașteptate încât trebuie să răspundem rapid și o facem prin intuiție și ceea ce numim „instinct”. 

Cu toate acestea, uneori ne confruntăm cu provocări mai complexe. Aici este necesar să ne oprim măcar o clipă și să ne gândim. Este interesant de știut că, în medie, ne este destul de dificil să procesăm realitatea printr-un filtru mai reflectorizant și să ne spunem că acesta este un test de reflecție cognitivă.

A gândi încet, a gândi bine, nu este o poziție la care ne conduce inerția, mai ales dacă mintea noastră s-a obișnuit cu o lume atât de plină de stimuli, care se schimbă și se mișcă atât de repede. Lumea tehnologiei, a rețelelor sociale și a entuziasmului digital la care suntem supuși nu ne ajută tocmai procesele cognitive.

Confruntat cu această realitate, psihologul Shane Frederick a creat un test în 2005 pentru a măsura capacitatea noastră de a reflecta și de a analiza. 

Cu acest test vom putea verifica dacă aparținem acelei mici părți a populației care încă aplică gândirea logică.

Testul de reflecție cognitivă (CRT)

Pentru a le rezolva, vă sugerăm să citiți cu calm informațiile furnizate și ceea ce se solicită cu adevărat.

1. Întrebarea bâtei și mingii

O bâtă și o minge costă în total 1,10 USD. Știind că bâta costă cu 1 USD mai mult decât mingea, cât costă mingea?

2. Întrebarea mașinilor

Dacă cinci mașini eu nevoie de cinci minute pentru a face cinci produse, de cât timp ar avea nevoie 100 de mașini pentru a face 100 de produse?

3. Nuferi, ultima întrebare

Într-un lac se află un grup de nuferi și în fiecare zi își dublează volumul. Știind că este nevoie de 48 de zile pentru a acoperi întregul lac...de cât timp va fi nevoie pentru a acoperi doar jumătate.

---Răspunsurile le veți găsi la finalul articolului---

83% greșesc

Înainte de a răspunde la întrebările de la testul de gândire cognitivă, este interesant de știut că, așa cum subliniază profesorul Shane Frederick, 90% dintre oameni de obicei eșuează. 

În testele lor aplicate comunității de elevi de diferite niveluri de învățământ, doar 10% au răspuns corect la cele trei întrebări.

Să vedem dacă ești unul dintre ei.

Odată ce am analizat răspunsurile la testul de reflecție cognitivă, ni se par mai evidente. Cu toate acestea, pentru a ajunge la aceste soluții trebuie să aplicăm diverse procese analitice și nu este întotdeauna ușor. Cel puțin nu pentru marea majoritate. 

Acum, în acest moment, întrebarea este: este acest test valid și eficient pentru evaluarea abordării noastre reflexive?

Răspunsul este da. 

Un studiu al Centrului pentru Psihologie Economică și Științe Deciziei al Universității Kozminski din Polonia a evidențiat valabilitatea acestuia. Aceasta este o resursă foarte utilă pentru a testa dacă avem un bun raționament analitic sau deliberativ, genul care ne permite să controlăm impulsurile sau gândirea rapidă, intuitivă.

Răspuns la întrebarea 1

5 cenți (0,05)

Dacă prețul mingii este X, prețul crosei este X+1. Aceasta ne conduce la următoarea ecuație: X + X + 1 = 1,10.

Dacă resetăm valoarea lui X: 2X + 1 = 1,10 / 2X = 0,10 (Rețineți că trecerea lui 1 dintr-o parte în cealaltă schimbă valoarea, trecând de la pozitiv la negativ) / X = 0,05Răspunsul la întrebarea 2

Răspuns la întrebarea 2

5 minute.

Luați în considerare că o mașină are nevoie de cinci minute pentru a face un produs. Așa că fiecare dintre cele 100 de mașini va avea nevoie de cinci minute pentru a realiza un obiect, iar acest lucru ne face să deducem că, după 5 minute, vor fi o sută de produse.

Răspuns la întrebarea 3

47 de zile.

Să încercăm să vizualizăm următorul raționament:  cu fiecare zi înainte, acel grup de nuferi își dublează dimensiunea. Așadar, cu fiecare zi înapoi înseamnă că grupul de nuferii este redus la jumătate. Deci în ziua a 47-a, lacul va fi pe jumătate plin.

.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: gandire logica  test 

Articole similare

Nume inedite pentru fetițe cu personalitate

Alegerea numelui unui bebeluș este prima mare decizie...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stă într-o clasă opt ore pe zi și i se spune să nu vorbească cu persoana care stă lângă el” / FOTO: freepik.com @pvproductions

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stau într-o clasă opt ore pe zi și li se spune să nu vorbească cu persoana de lângă ei”

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

Sfaturi pentru părinții cu copii stângaci: Cu siguranță NU știai aceste lucruri

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / VIDEO

pixel