Cunoaște nevoile copilului în funcțiile de temperamentul acestuia
Data publicării:
Cunoașterea tipului de temperament al copilului vă poate ajuta să înțelegeți nevoile lui și să vă adaptați la el. Vă spunem care sunt acestea și cum să acționați în consecință.

Cunoașterea tipurilor de temperament la copii este esențială pentru a adapta stilul parental la nevoile lor. Personalitatea fiecărei persoane se dezvoltă în timp și, în mare măsură, pe baza experiențelor și a mediului.

Așa se pot identifica încă de la naștere unele tendințe înnăscute care determină modul în care copilul se simte, acționează și se raportează la mediu. În special, temperamentul este considerat o componentă biologică a personalității.

Acest aspect are o mare componentă ereditară, de aceea este prezent încă din primele etape ale vieții . Într-un fel formează baza pentru personalitatea care se va dezvolta mai târziu.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este înnăscută și determinată de genetică, munca depusă de părinți poate modela temperamentul și poate nuanța într-o oarecare măsură.

Doriți să aflați mai multe? Citește mai departe!

Care sunt tipurile de temperament la copii?

Cea mai mare, mai profundă și cuprinzătoare cercetare asupra temperamentului a fost făcută de Alexander Thomas și Stella Chess la mijlocul secolului al XX-lea. A durat mai bine de trei decenii și a urmărit dezvoltarea a peste o sută de copii de la trei luni până la vârsta adultă.

Rezultatele acestui studiu au făcut posibilă determinarea faptului că există trei tipuri principale de temperament, care sunt deja vizibile la naștere. Merită să ne amintim că nu toți copiii pot fi clasificați cu grijă într-una dintre aceste trei categorii.

Vă explicăm care sunt caracteristicile fiecărui tip. Rețineți totuși că aproximativ 35% dintre copii pot avea caracteristici mixte.

Temperament ușor

Se estimează că aproximativ 40% dintre copii au un temperament ușor, ceea ce îl face cel mai comun dintre toți. Acești bebeluși sunt visul oricărui părinte; stabil, fericit și previzibil.

Ei tind să simtă emoții pozitive de cele mai multe ori și să tolereze bine frustrarea ; mai mult, este ușor să-i liniștiți atunci când sunt tulburați.

Rutinele lor de dormit și alimentație sunt foarte regulate, iar emoțiile lor sunt de intensitate moderată. Mai mult, sunt copii deschiși la noi experiențe; au tendința să zâmbească străinilor, sunt dispuși să încerce și să tolereze noi arome și nu au nicio problemă în a se adapta la schimbare.

Temperament dificil

Acești copii reprezintă 10% din total și, în ciuda faptului că sunt minoritari, pot reprezenta o adevărată provocare pentru părinți. Ei tind să experimenteze emoții negative frecvent și să le exprime cu lacrimi și iritabilitate. Le este greu să tolereze frustrarea și le este greu să-i calmeze.

Stările lor emoționale sunt foarte intense (atât pozitive, cât și negative). De asemenea, rutinele și obiceiurile lor sunt destul de neregulate. Întâmpină dificultăți în adaptarea la schimbare, sunt reticenți la noile experiențe și tind să nu aibă încredere în străini.

Temperament lent sau apatic

Această a treia categorie a primit denumiri diferite; „temperament apatic”, „copii care se adaptează încet” sau „copii greu de excitat”. De fapt, descrie cei 15% dintre copii care se caracterizează prin receptivitate scăzută și adaptare lentă.

Prin urmare, ei prezintă stări emoționale de intensitate scăzută, reacționează slab la stimuli și, în cazuri rare, sunt dezinteresați. De obicei sunt tăcuți, nu interacționează prea mult și trebuie să-și țină ritmul.

Acestea durează mai mult pentru a se adapta la schimbări și se deschid la situații noi. Trebuie să ai răbdare înainte de a-și stabiliza și regulariza rutinele.

Tipuri de temperament la copii și bunătate de potrivire

Cunoașterea tipurilor de temperament la copii este doar un prim pas în reglarea parentalității și educației, deoarece în realitate cheia constă în bunătatea adaptării.

Acest termen se referă la gradul în care temperamentul copilului se adaptează la cerințele mediului și, mai precis, la așteptările părinților.

Este necesar să ne amintim că fiecare părinte are și un temperament propriu, care poate fi asemănător sau foarte diferit de cel al copilului, deci mai mult sau mai puțin complementar.

Atunci când nu are loc o potrivire adecvată între cele două, apar probleme de legătură care pot afecta dezvoltarea copilului dumneavoastră. Pentru un părinte, așadar, nu este vorba de a-și schimba felul de a fi, ci de a fi capabil să recunoască nevoile copiilor și să se adapteze.

De exemplu, dacă părintele reacționează cu disperare și ostilitate față de un copil cu un temperament dificil, aceste caracteristici „negative” nu vor face decât să crească.

În schimb, dacă adultul este capabil să susțină și să regleze disconfortul copilului, temperamentul acestuia se poate înmuia, iar legătura dintre cei doi va fi mult mai sănătoasă și mai împlinită.

În mod similar, este obișnuit ca copiii cu un temperament apatic să primească mai puțină stimulare decât este necesar. Pentru că sunt copii calmi, care nu se plâng sau care interacționează intens, oamenii din jurul lor s-ar putea să nu le acorde toată atenția de care au nevoie.

În aceste cazuri, părinții ar trebui să facă un efort deliberat pentru a stimula și încuraja copilul.

Pe scurt, tipurile de temperament la copii ne oferă câteva linii directoare cu care să lucrăm. Dacă tații și mamele sunt sensibili la caracteristicile și nevoile copiilor lor – și răspund în mod corespunzător – ei vor putea să-și prețuiască calitățile și să-i ajute să reglementeze domeniile în care au cele mai multe dificultăți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: comportament  copii  temperament 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel