TOT ce trebuie să știi despre locul copiilor într-un divorț: Avocații specializați în dreptul familiei oferă sfaturi prețioase
Data publicării:
Când părinții decid să urmeze drumuri separate, devine o chestiune delicată, cu atât mai mult când copiii sunt implicați. Ei devin centrul atenției și este important să se acorde o atenție deosebită la bunăstarea și stabilitatea lor emoțională. Dar cum se încadrează copiii în tabloul unui divorț? Haideți să aruncăm o privire cu ajutorul experților.

Copiii, fără îndoială, sunt partea cea mai vulnerabilă în acest scenariu. Și pentru că ei sunt esențiali în procesul decizional, este vital să le asigurăm binele și stabilitatea viitoare. Cu toate acestea, bunăstarea lor psihologică depinde, în mare măsură, de relația părinților, indiferent de tipul de custodie.

În prezent, custodia comună devine din ce în ce mai obișnuită și, de multe ori, este recomandată. Totuși, indiferent de tipul de custodie ales, prioritatea principală ar trebui să fie bunăstarea copiilor. Este un echilibru sensibil, dar cu atenție și comunicare deschisă, părinții pot contribui la construirea unei baze solide pentru viitorul copiilor lor.

Citește și „Strigătul tăcut al copiilor”. Ce cred micuții cu adevărat despre despărțirea părinților lor? Un psiholog răspunde: „O realitate tulburătoare iese la iveală!”

Rolului copiilor într-un divorț din punct de vedere juridic

Haideți să aruncăm o privire la câteva aspecte fundamentale ale rolului copiilor într-un divorț, mai ales când vine vorba de aspecte juridice. Și da, lucrurile pot deveni și mai complicate dacă cei mici sunt încă bebeluși.

În situațiile în care părinții nu pot ajunge la un acord privind tipul de custodie după divorț, responsabilitatea cade în mâinile unui judecător. Totuși, această abordare nu este întotdeauna cea mai indicată, deoarece pronunțarea magistratului rămâne incertă. Adăugând la aceasta, judecătorul nu cunoaște în detaliu particularitățile și nevoile fiecărui caz, iar soluția adoptată pe termen scurt și lung poate să nu fie benefică nici pentru copii, nici pentru părinți.

De aceea, avocații specializați în dreptul familiei încurajează întotdeauna părinții să ajungă la o înțelegere comună. Aceasta este adesea cea mai bună opțiune pentru binele copiilor. Există mai multe motive pentru aceasta, cum ar fi faptul că o hotărâre judecătorească litigioasă dificil va satisface cu greu ambii părinți, iar uzura și conflictele ulterioare pot afecta negativ bunăstarea emoțională a copiilor.

De obicei, copiii nu înțeleg de ce părinții lor nu mai sunt împreună, iar mai puțini înțeleg că relația dintre aceștia nu mai este una prietenoasă. În același timp, judecătorii consideră că, după ce au împărtășit atâtea experiențe și au avut copii împreună, părțile ar trebui să fie capabile să se respecte reciproc în proiectele lor separate.

Acordul de reglementare în divorț

Să aruncăm o privire asupra acordului de reglementare în cazul divorțului - o piesă importantă pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor părinților și copiilor, având în vedere o perspectivă pe termen lung.

Acest acord este de obicei redactat sub îndrumarea unui avocat specializat în divorț, care se ocupă și de restul formalităților birocratice asociate procesului de separare.

Scopul acordului de reglementare este de a asigura avantaje pentru toate părțile implicate în aceste circumstanțe delicate, deși acest obiectiv nu este întotdeauna atins, ceea ce poate duce la ajungerea în instanță, opțiunea nu tocmai ideală.

Când vine vorba de patrimoniu, acest acord reglementează regimul economico-matrimonial. Se decid detalii precum cine primește căminul familiei sau cum se repartizează bunurile. Proprietățile dobândite pe parcursul căsătoriei sunt, de asemenea, reflectate în concluziile documentului. Însă, atunci când vorbim despre copii, custodia devine punctul central.

Acordul stabilește dacă se impune o pensie alimentară și în ce cuantum. Această pensie trebuie să acopere costurile esențiale pentru întreținerea, locuința, îmbrăcămintea și educația minorului, inclusiv cheltuielile de sarcină și naștere, dacă mama este încă însărcinată în cazul divorțurilor.

Vezi și Cinci sfaturi pentru a explica divorțul părinților, aprobate de un psiholog pentru copii

Tipuri de tutelă și custodia copiilor

Să aruncăm o privire asupra diferitelor tipuri de tutelă și custodie copiilor, un subiect complex care influențează viețile a numeroși părinți și copii în urma unui divorț.

Custodia individuală

În această situație, unul dintre părinți este desemnat să locuiască cu copiii. Celălalt părinte are un regim de vizitare și, în plus, trebuie să contribuie financiar la întreținerea copiilor prin plata unei pensii alimentare.

Custodia comună

Cei doi adulți decid să locuiască cu copiii în casele lor respective, alternând între ele săptămânal sau la intervale de două săptămâni. 

Custodia împărțită

Separarea fraților poate fi o chestiune delicată și de obicei intervine atunci când un judecător hotărăște astfel. Aceasta nu este adesea o alegere voluntară a părinților și nu este privită în mod obișnuit ca o soluție pozitivă. În această situație, dacă sunt mai mulți copii, unii locuiesc cu tatăl, în timp ce alții cu mama.

Custodia exercitată de un terț

Aceasta este o situație excepțională în care bunicii sau o instituție asumă grijă copiilor atunci când nu există o altă opțiune mai favorabilă. De obicei, această decizie este lăsată în mâinile judecătorilor, deoarece este un aranjament neobișnuit și excepțional.

Locul copiilor într-un divorț

În vâltoarea unui divorț, nu se poate ignora importanța supremă a copiilor în ecuația separării. Atunci când există bebeluși implicați, unele cupluri, chiar dacă își doresc să își urmeze căi separate, aleg să rămână împreună până când cei mici ating o anumită vârstă.

Această decizie poate aduce beneficii semnificative, mai ales dacă cei mici sunt în faza foarte timpurie a vieții, unde posibilele tensiuni dintre tată și mamă trec neobservate.

Cu toate acestea, a persista în conviețuire doar pentru copii, mai ales dacă aceștia au deja 3, 4 sau 5 ani, poate deveni contraproductiv.

Fiecare situație este unică, iar locul copiilor în contextul divorțului, deși esențial, nu ar trebui să dăuneze inutil celor implicați. Menținerea unei conviețuiri forțate nu este recomandată dacă aduce suferință excesivă unuia dintre parteneri, iar alegerea unor traiectorii personale diferite poate oferi beneficii pe termen lung, mai ales dacă relația devine nesustenabilă.

Experții juridici, care se confruntă zilnic cu astfel de situații, recomandă găsirea unui echilibru între asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru copil și crearea unui viitor rezonabil pentru cei care se despart.

În orice caz, copiii rămân axa centrală în formularea oricărui acord de reglementare, asigurându-se că binele lor este mereu în prim-plan.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel