Tot ce trebuie să știi despre răceală, gripă și alte afecțiuni respiratorii la copii - Conf. Dr. Gh. Jugulete
Data publicării:
Este important este ca mămicile să înțeleagă că există o diferență între răceala banală, astm... De asemenea este important să știe când ar trebui să meargă la medic și mai ales cum ar trebui să procedeze pentru a preveni aceste afecțiuni.

Cu alte cuvinte, termen de afecțiuni respiratorii este unul foarte vast. În acest sens, Dr. Gheorghiță Juculete, medic primar boli infecțioase, șeful secției de boli infecțioase pediatrie din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase, profesor Dr. Matei Balș, a explicat pentru părinți diferențele între răceală, gripă și diferite afecțiuni respiratorii: 

Afecțiunile respiratorii

”Ler încadrăm în două mari categorii: infecții acute căi respiratorii superioare, aici intră sinusita, faringita, guturaiul sau răceala comună pe care o știm cu toții și infecții de tract respirator inferior, aici avem pneumonii, traheobronșite, deci infecții chiar care afectează tractul inferior respirator”, a explicat medicul.

Cele mai frecvente infecții de tract respirator superior la copii

”Infecții de tract respirator superior sunt specifice copilului. În general, până la vârsta de 5 ani, aproape toți copiii trec pentru una sau mai multe infecții de tract respirator superior. Cea mai frecventă este răceala comună sau guturaiul, care vrem, nu vrem, o facem pentru că este dată de mai multe tipuri de virusuri. Până la 200 de virusuri sunt incriminate în această afecțiune. De aceea nu există imunitate dobândită pe viață și copiii pot face chiar în cursul acelorași ani, de mai multe ori, o astfel de infecție de tract respirator superior.

Mai sunt și faringitele, care și ele, infecția se cantonează la nivelul faringelui, dar celelalte se manifestă cu o simpatologie mai zgomotoasă. Curge nasul, febră mare, durere în gât, uneori se complică cu otite, uneori infecția coboară, ajunge la infecția de tract respirator inferior, adică pneumonii, tracheobronșite și așa mai departe”, a explicat medicul.

2. Foto: Free... (tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-raceala--gripa-si-alte-afectiuni-respiratorii-la-copii---conf--dr--gh--jugulete-1_60891600.jpg)

Foto: Freepik@DC Studio

 

Care sunt simptomele care ar trebui să vă trimită la medic

”Dacă avem un copil cu probleme de sănătate, cu o afecțiune cronică, atunci trebuie să fim mult mait mai atenți și atunci trebuie să mergem mai des la medic. Deci nu trebuie să lăsăm să se vindece de la sine pentru că afecțiunile cronice sau comorbiditățile care le are sunt la baza unor forme mai severe de infecții cu complicații mai severe.

Dacă copilul este imunocompetent, deci nu este un copil cu probleme, atunci așteptăm două-trei zile, bineînțeles, urmărind copilul. Să nu facă febră mare, să nu apară complicații, să nu apară dificultăți de respirație, să nu devină inapetent, somnolent și așa mai departe. Astea ar fi motive. Astea sunt motive care ne aduce către medic”, a sfătuit Dr. Gheorghiță Juculete.

De asemenea, potrivit medicului, dacă copilul nu mănâncă, se deshidratează, apar probleme de respirație, tușește des, febra nu scade la antitermicele uzuale, atunci este cazul să mergeți cu copilul la medicul de familie sau la medicul specialist.

3. Foto: Free... (tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-raceala--gripa-si-alte-afectiuni-respiratorii-la-copii---conf--dr--gh--jugulete-2_32559200.jpg)

Foto: Freepik@DC Studio

Febra la copii

În cazul unei febre persistente care ține mai mult de 3 zile este recomandat ca părinții să se adreseze medicului:

”Răceala banală sau orice viroză debutează cu febră, febra nu este chiar așa mare, de exemplu la gripă, febra este mare, frison, 40-41 de grade. La răceală comună este chiar sub febrilitate sau 38 max în 39, nu durează foarte mult la răceală comună, febra este, să zicem, ușoară și de multe ori scade de la sine”, a mai explicat Dr. Gheorghiță Juculete.

Când se imunizează copilul

”După vârsta de 5 ani, 7 ani, copilul nu prea mai răcește, nu mai face așa des, pentru că el deja s-a imunizat cu aproape toate virusurile care au circulat în zona respectivă, în perioada respectivă și atunci vom avea mai puține infecții”, a mai adăugat specialistul.

Cum prevenim gripa

”Foarte simplu, orice viroză sau orice boală se poate preveni prin metode nespecifice și metode specifice. Metodele nespecifice nu sunt speciale, pe cum le spune și numele, pentru o anumită viroză. Adică să stăm în medii mai puțin aglomerate, să aerisim frecvent camera, să avem grijă la igiena mâinilor.

Este foarte bine să vaccinăm copiii anual pentru a-i proteja, atât pe ei și mai ales pe cei din jur, care poate sunt predispuși să facă forme severe de gripă. Prevenim astfel complicațiile și evoluția gripei către forme severe grave care pot da complicații”, a concluzionat medicul.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel