Contactul vizual și autismul. Cum o convingere veche de zeci de ani e zdruncinată de un nou studiu. Cercetători: „Ar trebui să fim atenți la alte aspecte”
De-a lungul timpului, însă, deciziile și recomandările legate de creșterea copiilor au evoluat, iar multe dintre practicile bunicilor noștri ar părea astăzi de neconceput.
Odată cu trecerea deceniilor și odată cu progresele din domeniul medical și psihologic, cu toții am asistat la schimbări importante în modul în care părinții sunt sfătuiți să își crească copiii.
Chiar dacă există încă obiceiuri ale părinților și bunicilor noștri care merită păstrate, multe dintre ele au fost adaptate sau înlocuite de altele mai potrivite vremurilor noastre.
Iată trei lucruri pe care părinții de astăzi le fac mai bine decât generațiile anterioare, conform specialiștilor de la bebesymas.com.
SURSA FOTO: freepik.com @tetyanaafshar
În generațiile trecute, dinamica familială era aproape ierarhică: părinții vorbeau, iar copiii ascultau fără să fie încurajați să își exprime punctul de vedere.
Astăzi, datorită progreselor în domeniul psihologiei, știm că o comunicare deschisă între părinți și copii este foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora.
Am învățat, de exemplu, că ascultarea activă și validarea emoțiilor copiilor sunt fundamentale pentru formarea unor adulți echilibrați din punct de vedere emoțional.
În plus, luarea în considerare a sentimentelor lor întărește autonomia și încrederea în sine.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Deși, desigur, au existat întotdeauna familii în care tatăl a fost o prezență activă, în trecut, majoritatea responsabilităților legate de creșterea și îngrijirea copiilor cădeau aproape exclusiv pe umerii mamelor.
Astăzi, tații sunt implicați mult mai activ în viața copiilor lor, iar acest lucru a adus mai multă bucurie și echilibru în familie.
În plus, copiii beneficiază direct de această implicare.
Studiile arată că bebelușii crescuți de părinți activ implicați în îngrijire se dezvoltă mai rapid, au un limbaj mai bine dezvoltat, întâmpină mai puține probleme de comportament și se odihnesc mai bine.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
În deceniile trecute, rolurile de gen și așteptările sociale față de copii erau extrem de rigide. Se presupunea, de exemplu, că băieții și fetele trebuie să urmeze trasee bine stabilite – fie să studieze, fie să rămână acasă – sau să continue tradițiile familiale, alegând aceleași cariere ca părinții și bunicii lor.
Astăzi, înțelegem cât de important este să le oferim copiilor libertatea de a explora, de a-și descoperi pasiunile și de a-și construi propriul drum.
În loc să îi împingem către tipare tradiționale sau să avem așteptări rigide, îi susținem să-și cultive creativitatea și individualitatea.
Acceptăm că fiecare copil este unic și că misiunea lui nu este să îndeplinească dorințele altora, ci să își urmeze propriile vise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.