Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”
Somnul este un proces biologic esențial pentru dezvoltarea cognitivă a bebelușilor și copiilor, deoarece aceștia învață foarte repede despre lumea din jur, consumă mai multă energie și, de aceea, au nevoie de mai multă odihnă.
Pentru a-i pregăti pentru o zi productivă, cum poți trezi copiii cu blândețe? Este important să le creezi atât o rutină eficientă de seară, care să le asigure un somn odihnitor, cât și o rutină de dimineață, care să îi ajute să se energizeze și să fie într-o dispoziție bună pe tot parcursul zilei.
Copiii au capacitatea naturală de a-și regla propriul ritm de somn pe măsură ce cresc, dar au nevoie de sprijin pentru a se adapta la cerințele noi ale programului școlar, diferit de cel cu care sunt obișnuiți.
Somnul se schimbă în fiecare etapă a copilăriei, însă nevoia de refacere a energiei rămâne esențială atât în copilărie, cât și la vârsta adultă, susțin specialiștii de la etapainfantil.com. Pentru o dimineață reușită, copiii trebuie să aibă un somn odihnitor, realizabil printr-o rutină bine stabilită seara.
Aceasta poate include o baie caldă, un masaj cu creme relaxante, perierea părului, citirea unei povești sau alte activități calmante, care previn tulburările de somn ce pot afecta comportamentul, starea de spirit, capacitatea de atenție, interacțiunea socială și gestionarea emoțiilor.
Pentru un adult, trezirea la primul sunet al alarmei poate fi simplă, dar pentru copii, trezirea treptată este adesea necesară pentru a-i ajuta să intre ușor în realitate.
În acest sens, le poți spune că se apropie timpul să se ridice, începând cu șoapte și îmbrățișări, urmate de o melodie blândă, aprinderea treptată a luminilor și, în cele din urmă, încurajarea de a se ridica împreună cu tine.
SURSA FOTO: freepik.com @massonstock
Un ceas cu alarmă destinat copiilor le poate oferi oportunitatea de a-și asuma responsabilitatea de a se trezi și de a se pregăti pentru ziua respectivă.
Un astfel de ceas îi poate ajuta să-și gestioneze timpul și să dezvolte un sentiment de autonomie. Este recomandat ca alarma să aibă un sunet blând, dar energic, și să fie plasată la o distanță mică de pat pentru a-i încuraja să se ridice.
Când copilul tău se pregătește, îi poți spune câteva fraze motivaționale pentru a-l încuraja, precum: „Azi va fi o zi minunată pentru învățat!”, „Bucură-te de ziua ta la școală!” sau „Abia aștept să-mi povestești tot ce ai făcut!”
Aceste cuvinte îi vor stimula entuziasmul, ajutându-l să înceapă ziua cu voie bună.
Pentru a face trezirea mai atractivă, poți lega dimineața de activitățile din ziua respectivă. De exemplu, dacă are o reprezentație artistică, îl poți trezi ca și cum ar fi deja pe scenă; dacă are sport, îi poți pregăti echipamentul, iar dacă urmează să facă activități creative, îi poți propune să deseneze ceva rapid sau să se joace cu slime.
Pentru a capta atenția copiilor, diminețile trebuie să fie interesante. Nu ezita să inițiezi activități scurte care să-i pună în mișcare: un dans, cântatul unui cântec, un joc rapid, o ghicitoare sau exerciții simple de sărituri îi pot stimula și pregăti pentru o nouă zi.
SURSA FOTO: freepik.com @undefinedstock
Obiectivul este ca trezirea să le ofere suficient timp pentru a se pregăti fără grabă. Evită să-i lași să doarmă 5-10 minute în plus, deoarece acest lucru poate face trezirea și mai dificilă și poate impune o pregătire grăbită.
Mai bine să-i culci mai devreme și să începi dimineața devreme și liniștit.
Mulți copii se trezesc flămânzi, iar un mic dejun proaspăt și apetisant poate fi un motiv bun pentru a se trezi cu interes. Atunci când mergi să-i trezești, poți lăsa ușa deschisă pentru ca mirosul mâncării să-i trezească ușor.
Dacă copilul este reticent să se trezească, poți recurge la o abordare blândă: ține-l cu grijă, mângâie-l și ajută-l să iasă din pat încet.
Începe prin îmbrățișări, ridică-l cu blândețe și ghidează-l către marginea patului, așezându-i picioarele pe podea și susținându-l până ajunge să se ridice complet.
SURSA FOTO: freepik.com @maksymiv_yura
Copiii au nevoie să știe la ce să se aștepte, așa că vorbește-le despre schimbările de rutină și despre ce așteptări ai de la ei în noul program școlar.
Este important ca rutina să fie constantă și practică zilnic, fără schimbări bruște. De asemenea, este bine să ai un „plan B” pentru zilele în care o activitate nu funcționează, oferindu-le mai multe opțiuni de trezire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...
Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...