10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
„Autonomia este o capacitate la care se lucrează zilnic încă din prima zi”, susține psihologului pediatru Rafa Guerrero. Copiilor trebuie să le oferim autonomia de care au nevoie pentru a se cunoaște pe ei înșiși și mediul înconjurător, dar fără a înceta să-i protejăm și să le oferim limitele necesare care alcătuiesc atașamentul și protecția sigură. Și toate acestea, fără a cădea în supraprotecție întrucât îi vom face nesiguri și slabi (emoțional vorbind).
Acordarea autonomiei copiilor este atât de importantă pentru dezvoltarea lor încât o putem considera unul dintre pilonii fundamentali pe care se bazează metoda Montessori. „Funcția adultului, conform lui Montessori, este să fie în primul rând un observator. Prin observație, îl cunoști mai bine pe copil, pe lângă promovarea autonomiei sale”, spun cei de la școala de specialitate International Montessori School. „Adultul trebuie să fie prezent în fiecare nevoie pe care o prezintă copilul și să știe când să intervină și când să lase copilul liber”, clarifică ei.
În lumea educației, autocorectarea a devenit o metodă esențială pentru copii, permițându-le să-și dezvolte abilitățile într-un mod interactiv și autonom. Experții care se bazează pe acest principiu transformă teoria în practică, fără a compromite autonomia copiilor, oferind astfel o perspectivă fascinantă asupra educației.
Un expert în acest sens este Marta Prada, un ghid Montessori dedicat, care folosește rețelele de socializare pentru a împărtăși trucuri și metode simple care pot facilita viața familiilor.
Printr-o postare pe platforma Instagram, Marta Prada explică cum putem să încurajăm copiii să învețe din propriile lor greșeli: „secretul constă în a-i ajuta să-și recunoască greșelile și să le corecteze singuri”, afirmă ea. Aceasta este esența metodei Montessori, care a dezvoltat materiale de autocorectură pentru copii. Aceste materiale permit copiilor să identifice singuri greșelile, să înțeleagă natura lor și să le corecteze, cultivând astfel independența și încrederea în propria lor capacitate de învățare.
Vezi și 7 afirmații Montessori pe care o să vrei să le folosești cu copilul tău! Aceste cuvinte sunt magice
În universul metodei Montessori, există un truc simplu și eficient care ajută la consolidarea autonomiei celor mici în fiecare zi. Acest truc se concentrează pe învățarea copilului cum să-și încalțe pantofii corect, de unul singur, fără asistență.
Dacă observi că micuțul tău are dificultăți în a-și încălța pantofii și încurcă piciorul potrivit, iată o idee ingenioasă. Poți lua un autocolant și să-l tai în două bucăți, apoi lipești fiecare jumătate pe pantoful corespunzător. De acum înainte, ori de câte ori va trebui să-și pună pantofii, sticker-ul îl va ghida să știe pe ce picior să îi așeze.
View this post on Instagram
În plus față de aplicarea acestui truc în rutina zilnică, experții Montessori recomandă începerea cu pantofi care au sisteme de închidere simple, cum ar fi Velcro, pentru a face acest proces cât mai accesibil copiilor.
Nu uita, totuși, că în procesul de învățare, răbdarea este cheia. Dacă observi că micuțul tău are momente de confuzie, amintește-ți că cel mai valoros mod pentru el de a învăța din greșeli este să descopere singur. Așadar, îmbracă-te cu răbdare și rezistă tentației de a interveni, chiar dacă dorința ta ar fi să faci totul mai repede. Autonomia copiilor merită tot efortul și timpul!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...