Specialiștii în educație susțin că părinții care aplică aceste principii cresc, fără efort, copii care nu au nevoie de țipete sau pedepse ca să se poarte frumos
Toți părinții, la un moment dat, s-au aflat în situația în care copilul lor a refuzat să respecte o regulă sau o instrucțiune. În astfel de momente tensionate, mulți aleg cea mai la îndemână soluție: să ridice tonul și să impună autoritatea.
Totuși, această reacție este exact ceea ce ar trebui evitat, potrivit Claudiei, specialistă în pedagogia Montessori, cunoscută pe Instagram ca @thrivingmindsmontessori.
Într-un videoclip, ea explică de ce țipatul nu funcționează și oferă o alternativă eficientă: metoda „naratorului neutru”.
SURSA FOTO: freepik.com @macniak
„Mulți părinți cred că, atunci când copilul este dificil sau provocator, o reacție autoritară îl va face să se conformeze și va pune capăt conflictului.
Însă iată un adevăr important despre care nu se vorbește suficient: când țipi sau îți exprimi furia, creierul copilului nu mai recepționează mesajul tău. Nu aude ce spui. Tot ce percepe este că a greșit. Se simte nesigur”, explică specialista, potrivit parents.fr.
În această stare de nesiguranță, copilul poate reacționa în trei moduri:
ridică și el tonul,
izbucnește în plâns și se închide în sine,
sau fuge din situație.
SURSA FOTO: freepik.com @Alones
Ce poți face pentru a-ți afirma autoritatea fără să ridici vocea?
Claudia, educatoare Montessori cu o experiență de peste două decenii, oferă o soluție pentru a evita certurile zilnice cu copilul tău.
„Această metodă se numește trucul naratorului neutru și iată cum funcționează”, explică specialista.
Să luăm un exemplu concret: copilul nu și-a strâns jucăriile. În loc să spui pe un ton iritat:
„De ce nu ți-ai pus jucăriile la loc? Nu mă asculți niciodată!”,
poți spune calm și obiectiv:
„Văd că jucăriile sunt încă pe jos. Hai să le punem la loc înainte de cină”.
Fără furie, fără acuzații, doar o constatare neutră.
„Această abordare îl liniștește pe copil, îl ajută să asculte și previne conflictele de putere. Cu cât ești tu mai calm, cu atât copilul tău va fi mai cooperant”, explică experta, devenită foarte populară pe rețelele de socializare pentru sfaturile ei practice de parenting.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.