Trucul „naratorului neutru” care te ajută să-ți impui autoritatea fără să țipi, recomandat de un educator Montessori
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Copilul tău nu te ascultă atunci când încerci să-ți impui autoritatea și ridici vocea? Este un comportament frecvent, spune un expert în metoda Montessori, o abordare educațională tot mai populară.

Toți părinții, la un moment dat, s-au aflat în situația în care copilul lor a refuzat să respecte o regulă sau o instrucțiune. În astfel de momente tensionate, mulți aleg cea mai la îndemână soluție: să ridice tonul și să impună autoritatea.

Totuși, această reacție este exact ceea ce ar trebui evitat, potrivit Claudiei, specialistă în pedagogia Montessori, cunoscută pe Instagram ca @thrivingmindsmontessori.

Într-un videoclip, ea explică de ce țipatul nu funcționează și oferă o alternativă eficientă: metoda „naratorului neutru”.

CITEȘTE ȘI Un nou trend în parenting: „Creșterea liberă a copiilor”. Ce trebuie să știi despre acest stil controversat care a creat „războiul mamelor” în online

De ce nu funcționează țipatul?

SURSA FOTO: freepik.com @macniak

„Mulți părinți cred că, atunci când copilul este dificil sau provocator, o reacție autoritară îl va face să se conformeze și va pune capăt conflictului.

Însă iată un adevăr important despre care nu se vorbește suficient: când țipi sau îți exprimi furia, creierul copilului nu mai recepționează mesajul tău. Nu aude ce spui. Tot ce percepe este că a greșit. Se simte nesigur”, explică specialista, potrivit parents.fr.

În această stare de nesiguranță, copilul poate reacționa în trei moduri:

ridică și el tonul,

izbucnește în plâns și se închide în sine,

sau fuge din situație.

Cum să-ți impui autoritatea fără să țipi: tehnica recomandată de o educatoare Montessori cu peste 20 de ani de experiență

SURSA FOTO: freepik.com @Alones

Ce poți face pentru a-ți afirma autoritatea fără să ridici vocea?

Claudia, educatoare Montessori cu o experiență de peste două decenii, oferă o soluție pentru a evita certurile zilnice cu copilul tău.

„Această metodă se numește trucul naratorului neutru și iată cum funcționează”, explică specialista.

Să luăm un exemplu concret: copilul nu și-a strâns jucăriile. În loc să spui pe un ton iritat:

„De ce nu ți-ai pus jucăriile la loc? Nu mă asculți niciodată!”,

poți spune calm și obiectiv:

„Văd că jucăriile sunt încă pe jos. Hai să le punem la loc înainte de cină”.

Fără furie, fără acuzații, doar o constatare neutră.

„Această abordare îl liniștește pe copil, îl ajută să asculte și previne conflictele de putere. Cu cât ești tu mai calm, cu atât copilul tău va fi mai cooperant”, explică experta, devenită foarte populară pe rețelele de socializare pentru sfaturile ei practice de parenting.

VEZI ȘI:

Stilul de parenting care îi face pe copii deosebit de fericiți. Expert: „Am cunoscut părinți minunați care nu sunt nici perfecți, nici autoritari, nici detașați sau prea indulgenți”

„Obiceiurile părinților prea implicați se pot întoarce împotriva lor!” Capcanele care le fură copiilor șansa de a crește autonomi, potrivit unui expert

Tendințele părinților din ziua de azi care îi înspăimântă pe psihologi: „Parentingul modern a luat-o razna!”

Psihologul care a identificat cele 4 tipuri de părinți imaturi emoțional explică modul în care fiecare tip influențează viața copilului: „Sunt obsedați să bifeze realizări”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Ministrul Educației: Profesorii titulari vor putea preda la mai multe școli pentru a-și completa norma

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel