Tu: mamă, soție și femeie. Un articol în care te vei regăsi
Data actualizării:
Data publicării:
Există o mie de căi pe care le putem urma pentru a ne cunoaște din nou și a crea o legătură autentică cu noi înșine și, prin urmare, și cu copiii noștri și partenerul nostru.

”De când am devenit mamă nu mai am timp pentru mine”
„De când am copii viața mea e pe repede înainte”
„Mă simt demotivată, se pare că întotdeauna greșesc totul”
„Mi-ar plăcea să regăsesc bucuria de a fi fericită în cuplu”
„Nu îmi mai găsesc scopul în viața mea de femeie”...

Te recunoști în una din afirmațiile de mai sus? 

Devenim „mame” din momentul în care descoperim că suntem însărcinate, este o transformare la nivel fizic, mental și emoțional și viața se schimbă.

Și exact în acest moment al vieții noastre, de multe ori se întâmplă să ne dăm seama că trăim prin așteptările părinților, socrilor sau societății și din acest motiv ne pierdem esența de a fi femeie și, în consecință, și cea de mamă. Devenim femeia care nu suntem și mama care NU ne-am dori să fim.

Există o mie de căi pe care le putem urma pentru a ne cunoaște din nou și a crea o legătură autentică cu noi înșine și, prin urmare, și cu copiii noștri și cu partenerul nostru.

Dar de unde începem pentru a reveni la a fi mama și femeia care suntem cu adevărat? Care sunt pașii pe care îi putem face pentru a ne recăpăta identitatea și a ne bucura (fără vinovăție)  de plăcerea mentală, emoțională și fizică care derivă din a fi femei, mame și partenere?

Maternitatea ne poate dezorienta și ne poate înstrăina

Și asta vedem că se întâmplă multor femei: lipsa de timp pentru cuplu, având mereu copii în preajmă, dificultatea și sentimentele de vinovăție în a acorda prioritate.

Ne simțim adesea ca niște mame care fac o mie de greșeli, iar a fi femeie, fără să ne dăm seama, este brusc îngropată.

A fi mame nu trebuie să însemne neapărat moartea plăcerii și sfârșitul identității noastre de femei. Cheia este să începem să ne simțim și să trăim în primul rând ca femei și să ne trezim din nou feminitatea. Reconectați-vă sau învățați să înțelegeți pe deplin nevoile voastre, inclusiv pe cele mai intime legate de sexualitate.

Cheia este să începem să ne simțim din nou ca noi înșine, în plinătatea senzualității noastre (nu contează ce formă fizică avem sau ce vârstă avem) și să învățăm să ne punem pe primul loc, pentru că dacă ne punem pe noi înșine ca prioritate, cei din jurul nostru, cei dragi nouă, vor fi primii care se vor bucura de ea. 

Senzualitatea este un concept mult mai larg decât cel legat de aspectul estetic. Senzualitatea este dată de securitatea noastră, hotărârea noastră, curajul nostru de a ști cum să fim noi înșine și să știm să ne exprimăm nevoile altora.

Nu îți uita identitatea

Primul pas pentru a nu-ți uita niciodată identitatea și pentru a fi tu însuți este să continui să ai grijă de tine. Pare evident, dar prea multe mămici se ascund în spatele scuzei „nu am timp”. Nu durează mult, uneori chiar și zece minute. Dar aceste zece minute trebuie luate mereu, cel mai bine este să nu renunți la ele! Pentru bunăstarea noastră dar și a familiei noastre: a ne simți bine cu noi înșine înseamnă a reflecta seninătatea și pozitivitatea și asupra celor din jurul nostru.

Un alt obicei bun este să ieși în continuare. Dar nu doar cu prietenii care au copii. Chiar și singur, sau în cuplu, dar fără copii! Ieșirile în familie sunt minunate, dar uneori trebuie să te deconectezi și să te distrezi fără griji.

Să nu lăsăm deoparte pasiunile sau hobby-urile noastre de prematernitate. Sunt femei cărora le plăcea să meargă la sală, sau cărora le plăcea să citească, care mergeau la concerte, care schiau, care făceau sporturi extreme,  care mergeau la cumpărături...

În sfârșit, să nu ne oprim din citit, să citim ziare, să stăm la curent cu lucrurile, să urmărim evenimentele actuale. Pe scurt: să continuăm să învățăm. Lumea se schimbă, noi ne schimbăm și este corect să menținem și mintea activă, nu doar să numărăm gramele de făină care intră în masa de seară.

Citește și: Greșelile pe care le fac părinții și care le subminează relația: Sosirea copiilor în viața unui cuplu marchează o schimbare profundă și tumultuoasă

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: cuplu  depresie  femeie  mama  sfaturi 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel