Umilirea distruge stima de sine, NU creează copii mai puternici. Acest comportament are consecințe grave asupra dezvoltării lor, potrivit specialiștilor
Data publicării:
Copiii sunt precum bureții, absorbând tot ce întâlnesc în cale, indiferent dacă este pozitiv sau negativ. 

Când părinții investesc în încrederea lor, oferindu-le susținere în viața de zi cu zi și împărtășindu-le dragostea, construiesc fundația pentru copii puternici și plini de potențial, care vor crește în adulți funcționali și de succes. În schimb, când tolerează umilința în procesul educațional, riscul este să submineze stima de sine a copiilor și să amplifice punctele lor vulnerabile. 

Citește și Linia fină dintre educație și abuz: Când atingerea unui copil devine o formă de violență? Alexandra Șerb: „E important să verificăm intenția!” / VIDEO

Consecințele umilinței din copilărie

2. Umilirea d... (umilirea-distruge-stima-de-sine--nu-creeaza-copii-mai-puternici--acest-comportament-are-consecinte-grave-asupra-dezvoltarii-lor--potrivit-specialistilor-2_55173200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @ttrex

Când discutăm despre umilirea copilului, ne referim la diverse comportamente ale părinților sau profesorilor care au ca scop impunerea disciplinei prin rușine sau pedepse fizice.

Există exemple evidente de umilire, precum pălmuirea sau tragerea de urechi, dar există și altele mai subtile, cu consecințe similare: expunerea slăbiciunilor și defectelor în public, comparații negative cu alți copii sau chiar țipatul. În loc să promoveze disciplina, aceste acțiuni diminuează stima de sine a copilului. Mai mult, ele pot genera lipsa încrederii în familie, un atașament nesigur și sentimente de singurătate și neputință în sufletul copilului. Este esențial să conștientizăm efectele negative ale umilinței și să adoptăm abordări mai constructive în educarea copiilor noștri.

Cum se formează stima de sine?

Procesul de formare a stimei de sine la copii începe încă din primii ani de viață și este strâns legat de stimuli din mediul înconjurător. Dragostea și afecțiunea reprezintă catalizatori esențiali în acest proces. Atunci când copilul primește astfel de stimuli pozitivi, se dezvoltă un atașament sigur, care îi oferă curajul de a explora lumea cu încredere și siguranță.

În contrast, lipsa acestor stimuli poate genera îndoială și teamă în comportamentul copilului, afectând negativ modul în care percepe și interacționează cu realitatea din jurul său. Este important să fim conștienți de impactul pe care îl avem asupra formării stimei de sine a copiilor și să ne asigurăm că oferim susținere și încurajare pentru a construi baze solide ale încrederii în sine.

Citește și Disciplină FĂRĂ violență! Cum pot părinții să cultive respect și înțelegere fără a recurge la pedepse? Alexandra Șerb: „Există speranță, există metode” / VIDEO

Promovați stima de sine a copiilor

Evitarea lipsei de încredere în copii începe cu creșterea lor într-un mediu plin de dragoste și respect. Umilirea trebuie să fie complet exclusă din orice strategie educațională adoptată de familie. În plus, există câteva aspecte cheie de luat în considerare în efortul de a promova stima de sine a copiilor:

Pune limite: Copiii au nevoie de limite și reguli pentru a se simți în siguranță. Impunerea acestora trebuie făcută cu respect și adaptată la nivelul de maturitate al fiecărui copil. Limitele trebuie clar definite, iar consecințele nerespectării lor nu ar trebui să implice niciodată umilire.

Încurajează luarea deciziilor: Permiterea copiilor să ia mici decizii în viața lor de zi cu zi îi ajută să învețe din greșeli și să-și dezvolte independența. Este important ca aceste decizii să fie adaptate nivelului lor de dezvoltare.

Stimulează creativitatea: Creativitatea este o unealtă valoroasă pentru a rezolva provocări. Încurajarea creativității în copii îi ajută să crească în siguranță și să-și exploreze potențialul.

Fă-i conștienți de punctele lor forte: Concentrarea pe punctele forte ale copiilor și încurajarea lor în aceste domenii îi face să se simtă încrezători și siguri pe ei.

Recunoaștere și întărire: Recunoașterea eforturilor copiilor și întărirea comportamentelor pozitive sunt esențiale pentru dezvoltarea lor emoțională. Concentrarea pe aspectele pozitive este mai eficientă decât pedepsirea celor negative.

Arată-le mândria: Comunicarea deschisă și sinceră este esențială. Copiii trebuie să știe cât de mândri suntem de ei și să simtă sprijinul și dragostea noastră constant.

Dă un exemplu cu totul: Comportamentul părinților este un model pentru copii. Pentru a dezvolta încredere în sine la copii, părinții trebuie să manifeste încredere în ei înșiși și să continue să crească personal, contribuind astfel la un mediu familial pozitiv și educativ.

Vezi și 10 greșeli grave pe care părinții le fac în educarea copiilor lor: Aceste atitudini ar trebui să le evitați atunci când vă creșteți micuții, conform experților

Dacă umilim, ei vor umili

Pe lângă impactul asupra stimei de sine, copiii care sunt crescuți într-un mediu de umilire pot reproduce acest comportament și în relația lor cu ceilalți. Astfel, măsura disciplinară aplicată poate genera rezultate opuse celor dorite. De ce ar alege copiii să se comporte civilizat acasă, dacă, de exemplu, la școală adoptă un comportament umilitor față de colegii lor? Este o întrebare importantă referitoare la tipul de conduită pe care ne dorim să-l observăm la copii.

Atunci când adoptăm umilirea ca model parental, putem, într-adevăr, să eliminăm un comportament nedorit la momentul respectiv. Cu toate acestea, cu siguranță vom deschide calea către altele, mult mai periculoase.

Umilirea este, în esență, un alt tip de abuz asupra copiilor, cu consecințe grave asupra dezvoltării lor. Acest comportament nu doar diminuează empatia, ci contribuie la formarea unor copii nesiguri, cu abilități reduse de rezolvare a problemelor și o dependență emoțională semnificativă față de adulți. Este esențial să înțelegem că practicarea umilirii poate avea un impact profund asupra viitorului copiilor noștri și asupra societății în ansamblu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: abuz  copii  copil  empatie  parenting  parinti  sfaturi cresterea copilului  sfaturi parenting  stima de sine  umilinta 

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel