Băiețel, ironizat la școală pentru că îi place rozul. Reacția tatălui său devine virală
Un tată a împărtășit, într-un...
Aeronava SMURD a fost solicitată de urgență, duminică seară, pentru a prelua un adolescent în stare extrem de gravă.
Medicii pediatri au solicitat aeronava medicală pentru a prelua un pacient în vârstă de doar 14 ani. Este vorba despre un băiat din judeţul Botoşani care a fost transferat la Spitalul de Pediatrie „Sf Maria” Iași, direct pe secţia de terapie intensivă.
Potrivit medicilor, starea băiatului este una foarte gravă şi prezintă un risc crescut de hemoragie, după ce a fost diagnosticat cu trombocitopenie severă.
Copilul, din municipiul Botoşani, a ajuns la Urgenţe din cauza unor vărsături, dar la spital a fost diagnosticat cu afecţiunea gravă, iar medicii au decis transferul imediat la Iaşi. Specialiștii încă nu au putut stabili cauza exactă a afecţiunii grave.
Trombocitopenia reprezintă o afecțiune hematologică caracterizată de scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin sub valorile intervalului biologic de referință cuprinse în mod normal intre 150.000-350.000 trombocite/microlitru.
Simptomele întâlnite la pacienții care prezintă scăderea numărului de trombocite variază în funcție de stadiul și severitatea bolii.
În fazele incipiente ale bolii, pacienții se învinețesc ușor chiar și în condițiile unor traumatisme minore și prezintă echimoze cutanate in special la nivelul membrelor inferioare. Alături de echimoze mai pot fi prezente sângerări ale gingiilor în timpul periajului dentar, epistaxis, fluxuri menstruale abundente sau emisii de sange la nivel urinar si al materiilor fecale (rectoragie, melena).
Scăderea marcată a trombocitelor sub 20.000 de trombocite/microlitru prezintă risc de hemoragii spontane (în lipsa traumatismelor) intracraniene și la nivelul tractului gastro intestinal.
Scădereanumărului trombocitelor specifica purpurei tromboticetrombocitopenice se manifestă prin aparițiamicrocheagurilor sangvine în special la nivel cerebral care determină apariția cefaleei, crizelor convulsive, confuziei și în formele grave comă. Prezența microcheagurilor la nivelul altor aparate (sistem urinar) și organe (cord, mezenter) ale corpului poate determina tulburări ale ritmului cardiac, dureri abdominale sau hematurie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un tată a împărtășit, într-un...
Într-un videoclip postat pe...
Elena este un simbol al...
Indiferent dacă este mic sau...