„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Viața mamelor nu este deloc simplă și liniștită. Adesea obosite din punct de vedere fizic și emoțional, ele se confruntă cu o povară mentală considerabilă din cauza numeroaselor sarcini și responsabilități legate de maternitate.
Gestionarea regulilor de viață pentru copil, asigurarea dezvoltării armonioase a acestuia, găsirea timpului pentru sine, menținerea unei vieți sociale active, îmbinarea muncii cu responsabilitățile familiale și grija față de partenerul de cuplu sunt doar câteva dintre aspectele care îmbogățesc lista preocupărilor tinerelor mame.
Sheryl Ziegler, psiholog de renume, a identificat cinci metode prin care mamele pot îmbunătăți calitatea vieții lor cotidiene. Aceste sugestii sunt detaliate în articolele sale din revista yourtango.com și sunt menite să ajute mamele să găsească un echilibru mai bun și să se bucure de viața de părinte într-un mod mai liniștit și satisfăcător.
„Dacă aștepți să ai o oră liberă pentru a face ceva pentru tine, s-ar putea să aștepți o viață întreagă. În schimb, preia controlul asupra zilei tale și planifică-ți timpul pentru a evita senzația de epuizare parentală”, recomandă psihologul.
Este adevărat că mamele găsesc întotdeauna ceva de făcut, deoarece viața lor este extrem de aglomerată. Totuși, a avea grijă de tine este esențial pentru menținerea unui echilibru emoțional și mental sănătos.
Pentru a preveni burnout-ul parental, psihologul sugerează să-ți organizezi timpul zilnic, chiar și pentru momente scurte de relaxare personală.
Rutina de familie poate include aceste momente de respiro, în care copiii știu că trebuie să se ocupe singuri de diverse activități sau când partenerul preia responsabilitățile pentru o perioadă.
Meditația este o practică care te ajută să cultivi mindfulness-ul, încurajându-te să faci un pas înapoi față de diverse situații și să te reorientezi.
Aceasta sporește capacitatea de a-ți înțelege mai bine nevoile și de a gestiona stresul.
Toate aceste aspecte contribuie la stabilirea unui echilibru sănătos pentru mamele tinere.
Nu ai nevoie de echipamente speciale pentru meditație! Tot ce îți trebuie sunt un loc unde să stai și liniște. Poți alege să te trezești puțin mai devreme decât de obicei pentru a medita acasă, să petreci câteva minute într-o cameră liniștită la birou sau să parchezi într-un loc calm și să meditezi în mașină.
SURSA FOTO: freepik.com @user15694850
A face mișcare nu înseamnă neapărat să urmezi o sesiune intensă de sport timp de o oră. Zece minute de activitate fizică sunt suficiente!
Poți opta pentru exerciții simple și blânde, cum ar fi Pilates sau yoga.
Dacă preferi să nu rămâi în casă pentru a face mișcare, o plimbare de 20 de minute poate fi foarte benefică!
„A dormi bine și a trage un pui de somn pot părea un lux pe care majoritatea mamelor ocupate nu și-l permit, dar dacă nu dormi suficient, vei avea dificultăți în a evita epuizarea parentală. Este greu să contracarezi efectele stresului cronic și ale epuizării emoționale fără a-ți odihni mintea și corpul în timpul nopții”, explică psihologul.
Așadar, atunci când te simți obosită în mod persistent sau chiar extrem, este mai bine să lași anumite lucruri neterminate sau să nu îți ordonezi camera de zi în acea seară, decât să te privezi de somn.
Dacă cei din jurul tău locuiesc în apropiere, nu ezita să le ceri ajutorul pentru a-ți elibera timp pentru a te relaxa cu un pui de somn sau chiar cu o noapte întreagă de odihnă.
SURSA FOTO: freepik.com @user15694850
„Încercați să scrieți zilnic și, dacă nu este posibil, de mai multe ori pe săptămână. În jurnal, includeți toate realizările din acea zi sau săptămână”, sugerează psihologul.
Enumerarea a tot ceea ce ai realizat zi de zi poate să îți ofere o perspectivă clară asupra vieții tale și asupra contribuției tale pentru familia ta.
Acest obicei poate genera un sentiment de mândrie și poate diminua vinovăția pe care multe mame o simt atunci când ratează chiar și cele mai mici momente cu copiii lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...