Un copil a cărui mamă a fumat în timpul sarcinii va îmbătrâni mai repede, conform unui amplu studiu
Data publicării:
Un studiu recent din China, publicat în revista Science Advances, sugerează că expunerea prenatală la tutun poate accelera îmbătrânirea biologică a organelor. 

Riscurile asociate cu fumatul în timpul sarcinii, cum ar fi avortul spontan, malformațiile congenitale, nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere și posibilitatea de a dezvolta diabet sau probleme respiratorii, sunt bine cunoscute de câteva decenii.

Însă, acest nou studiu adaugă un alt pericol: persoanele expuse la tutun în uter sau în copilărie sunt mai predispuse la dezvoltarea prematură a afecțiunilor asociate normativ cu vârsta înaintată.

Corpul unei persoane expuse la tutun îmbătrânește mai repede

În cadrul studiului realizat de Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, cercetătorii au examinat datele biologice a peste 270.000 de persoane, dintre care 80.000 au fost expuse la tutun în timpul vieții intrauterine.

Analizând aceste date, ei au putut estima și compara vârsta biologică a indivizilor, verificând dacă au fost sau nu expuși la tutun prenatal.

Rezultatele studiului indică clar că expunerea la tutun în fazele timpurii ale vieții accelerează procesul de îmbătrânire.

De exemplu, comparând doi indivizi de 40 de ani, cel expus la fumul de țigară în copilărie prezintă un ritm accelerat de îmbătrânire.

„Era cunoscut faptul că fumatul este asociat cu semne de îmbătrânire cardiovasculară, cum ar fi formarea plăcilor de aterom în artere sau hipertensiunea arterială”, explică Tripti Rastogi, doctorand la Centrul Multitematic de Investigatii Clinice al CHRU Nancy. „Însă acest studiu aduce nou în atenție semnele de îmbătrânire observate la persoanele expuse la tutun înainte de naștere, evidențiind astfel un risc crescut de probleme cardiovasculare premature pentru aceste victime ale expunerii la fumul de țigară”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Anemia după naștere: cauze, simptome și tratament

Anemia este o patologie destul de frecventă după...

12 Simptome ale leucemiei în copilărie

Leucemia infantilă este o boală gravă, dar datorită...

Ce să faci dacă copilul este înțepat de o viespe

Când un copil este înțepat de o viespe, este important...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel