Un mic ghid despre cum să speli capul nou-născutului
Data publicării:
Când un copil vine pe lume, este normal să aibă îndoieli chiar și cu privire la cele mai normale și cotidiene acțiuni. De fapt, aproape toți părinții s-au întrebat ce trebuie făcut pentru a-și spăla capul nou-născutului, deoarece, după cum știe toată lumea, aceasta este o zonă deosebit de delicată a micului lor corp. 

 Pentru a vă ajuta în procesul de îmbăiere am decis să scriem un mic ghid pe această temă.

Modul de a spăla capul unui nou-născut

Înainte de a începe spălarea, este indicat să vă echipați cu materialul util în acest scop, adică șampon pentru copii, prosoape calde, cadă și uscător de păr. Mai mult, este bine de știut că poți spăla capul bebelușului atât în timpul băii, cât și independent de aceasta.

De asemenea, trebuie să vă amintiți să reglați temperatura apei și, din fericire, în prezent există pe piață termometre de baie care sunt ideale în acest scop.

Important este ca micuțul să fie mereu învelit într-o pătura, lăsând capul afară, ținut în brațe, dar ușor înclinat în jos: în felul acesta împiedicați să îi patrundă apa în ochi.

La spălarea capului bebelușului este absolut interzis să îl puneți sub jet de apă deoarece pot apărea schimbări de temperatură care la rândul lor ar putea provoca arsuri.

Părul trebuie mai întâi umezit și săpunat cu o cantitate mică de șampon specific. În aceasta fază te poți ajuta folosind o perie moale și masând întregul cap cu mișcări circulare.

Ultimul pas de făcut este să îi clătiți părul. Și faceți acest lucru folosind o mână pentru a lăsa apa să curgă și apoi uscați îmbrăcămintea cu un prosop uscat.

Temperatura camerei în care va fi scăldat bebelușul trebuie să fie în jur de 24 – 26 °C și nu poate exista curent de aer.

Temperatura apei, totuși, ar trebui să fie în jur de 37 ° C.

Pentru igiena urechii, trebuie folosit doar capătul de colț al unui tifon sau al prosopului, în timp ce curățarea ochilor se efectuează cu apă sterilă și tifon steril și numai în prezența secrețiilor.

În ceea ce privește unghiile, însă, nu este necesară o îngrijire specială, trebuie doar să le verificați lungimea și să o scurtați, dacă este necesar, cu o pilă de hârtie pentru primele cincisprezece zile de viață, apoi să folosiți foarfece cu vârfuri rotunjite.

În cele din urmă, nu trebuie să uităm niciodată că îmbrăcămintea nou-născutului trebuie să fie adecvată anotimpului și temperaturii. În același timp, ar trebui să evitați să-l acoperiți prea mult pentru a nu transpira.

Ești sigur că îți îmbraci corect copilul? Dr. Ana Culcer: ”Noi, românii, avem câteva boli naționale: înfofolitul, îndopatul și frica de curent”

Vine vremea rece și mamele încep să aibă îndoieli cu privire la modul în care își îmbracă copiii (în special cei mici). Va fi prea cald? Îi va fi frig? Se va îmbolnăvi?

A-i îmbrăca corect pe cei care nu ne pot spune dacă le e cald sau frig poate părea o sarcină dificilă și stresantă, dar dacă aflăm anumite lucruri despre temperatura nou-născuților și despre cum să ne ținem cald, totul va fi mai ușor.


Așa că nu vă faceți griji că vine iarna pentru că sfaturile utile și înțelepte ale medicului Ana Culcer vă vor ajuta să vă protejați copilul de frig, dar și de căldura excesivă.

”Eu consider că noi, românii, avem câteva boli naționale... Citește mai mul AICI.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: baie  copil  nou nascut  spalat pe cap 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel