O mamă înțeleaptă nu i-ar spune niciodată copilului ei aceste lucruri
Cuvintele au o putere...
HG Tudor, care vorbește despre diagnosticul lui de narcisism pe pagina de YouTube, a remarcat că narcisiștii „apar în multe locuri diferite”, cum ar fi diverse contexte sociale sau chiar la locul de muncă.
„Există două arene în care prezența unui narcisist provoacă cele mai multe daune – adică într-o încurcătură romantică și una familială. Cei care au un părinte sau părinți care sunt narcisiști nu au avut de ales în această situație. Au crescut într-o casă în care a existat un narcisist și au fost supuși acestui lucru de-a lungul copilăriei și până la vârsta adultă”.
Potrivit lui HG Tudor, abia atunci când oamenii sunt adulți își dau seama – sau bănuiesc – că părintele lor poate fi un narcisist. El a subliniat că este „rar întâlnit” ca un copil să ajungă la această concluzie.
El a mai subșliniat că dacă la vârsta adultă se întâmplă să ai o relație romantică cu un narcisist, acest lucru te poate face să realizezi că și părintele tău a fost unul.
Un alt mod în care oamenii ajung la această concluzie este prin analizarea propriilor comportamente, despre care el a remarcat că „au apărut din abuzul pe care l-ați îndurat, că vedeți modul în care reacționați în anumite circumstanțe” și, poate, ”căutând terapie, vă descoperiți. Eu am fost expus unui narcisism părintesc”.
Potrivit Asociației Americane de Psihologie: „Tulburarea de personalitate narcisică (NPD) este grupul de tulburări de grup B. NPD implică trei elemente: o viziune exagerată asupra sinelui, o lipsă de căldură sau empatie în relații și utilizarea unei varietăți de strategii pentru menținerea unei părerii de sine exagerate”.
Potrivit lui Tudor, acestea ar fi principalele semne că ai fi un părinte narcisist:
Părinții narcisici încalcă limitele copiilor lor, potrivit HG Tudor, alegându-le prietenii, interzicându-le să petreacă timp cu unele persoane și, în general, interferând în alte aspecte ale vieții lor.
În plus, el a spus: „Dacă încerci să lupți împotriva acestei interferențe, s-ar putea să fii întâmpinat cu aprinderea furiei”.
Foto: Freepik @freepik
„S-ar putea să bârfească despre alți oameni, criticându-i, așteptându-se să fiți de acord cu poziția lor. Ei caută mereu validarea comportamentelor lor, primind aprobarea dvs. Un părinte narcisist poate, de asemenea, să caute validare prin intermediul „realizărilor copilului lor, lăudându-se cu ele. Acest lucru le oferă acea validare că sunt părinți buni, geniali și talentați”.
HG Tudor a spus că timpul liber al părintelui narcisist este mai important decât a fi părinte, ceea ce poate duce la neglijare, deoarece sunt „prea absorbiți” de ceea ce fac pentru a se interesa de ceea ce au de spus urmașii lor:
„S-ar putea să creeze o criză falsă pentru a vă face să vă ocupați de ceea ce ei au nevoie, perturbându-vă viața de zi cu zi. S-ar putea să constate că îți solicită în mod repetat ajutor atunci când s-ar putea descurca perfect ei înșiși, sau că cer ajutorul pentru anumite probleme, ceea ce duce la întreruperea vieții tale”.
Părintele narcisist nu este niciodată capabil să își asume responsabilitatea. A a da vina pe ceilalți este „parte a mecanismului de apărare al narcisismului”.
Dând exemple ale unora dintre lucrurile pe care le poate spune părintele, HG Tudor a spus: „Dacă nu te-aș fi avut, aș fi fost un multimilionar până acum. Uite ce m-ai făcut, mă faci așa? Mă faci să te lovesc. Mi-ai distrus viața. Totul a fost minunat până când ai venit tu.
HG Tudor a spus: „Sunteți pur și simplu o extensie a părintelui narcisist, o mică oglindă care este acolo pentru a face dorința narcisistului, pentru a fi mereu sub control”.
Rezultatul, a spus el, este că „trăsăturile tale de caracter sunt anulate de narcisist, individualitatea ta este diminuată”.
În plus, părintele narcisist poate dicta alegeri importante de viață, cum ar fi ceea ce faci pentru o carieră, și își poate asuma meritul pentru realizările tale: ”Îți va aminti mereu că ai reușit datorită narcisistului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cuvintele au o putere...
Un terapeut a prezentat ceea ce a explicat ca fiind...
Disciplinarea copiilor este un...
Căsnicia este un parteneriat...
Educația Montessori,...
Descoperă 10 lucruri pe care...
Cuvintele au o putere...
Relația dintre părinți și...
Un terapeut a prezentat ceea ce a explicat ca fiind...
Disciplinarea copiilor este un...
Căsnicia este un parteneriat...