Un psiholog avertizează: 7 fraze pe care nu ar trebui să le spui niciodată copilului tău
Data publicării:
Chiar și cei mai buni părinți greșesc, spun ceva neconsiderat și au dreptul să aibă o zi proastă.

Pentru ca cei mici să aibă o bună stimă de sine, este important ca părinții să împărtășească un model educațional precis.

Frazele pe care nu ar trebui să le spui niciodată copiilor tăi sunt, de asemenea, decisive: glume stângace, expresii nepotrivite, care pot declanșa reflecții negative la copii despre propriile abilități.

De aceea este esențial să nu cădem în capcana de a acorda puțină greutate propriilor noastre judecăți sau sentințelor pe care le pronunțăm..

„Când ai de-a face cu copiii, este important să le trimiți mesaje că sunt suficient de buni așa cum sunt, că sunt demni de iubire, că îi iubești indiferent de ce și că vei fi mereu acolo pentru ei”, subliniază profesorul. dr. Gordana Buljan Flandra, recomandând o serie de expresii pe care ar trebui să i le spuneți copiilor cât mai des:

- Ești suficient de bun așa cum ești.

- Am încredere în tine.

- Ești demn de iubire.

- Te iubesc indiferent de ce se va întâmpla.

- Voi fi întotdeauna acolo pentru tine.

Să ne observăm copiii, să-i ascultăm

Înainte de a vedea ce fraze nu trebuie spuse niciodată copiilor tăi, pentru a-i face să crească liniștiți, este esențial să te pui la un nivel de ascultare și observație.

Nu numai pentru că, pe lângă cele mai comune fraze de a nu le spune, pe care le vom descoperi mai jos, poate fi necesar să adăugăm pe lista neagră unele mai relevante pentru cazul nostru, dar și să înțelegem cum se descurcă cu adevărat copiii noștri. 

2. Fotografie... (pexels-pixabay-262103-2_73600900.jpg)

Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Cum niciun părinte de pe această lume nu este perfect, există situații în care ți-ar putea scăpa anumite fraze de care, mai apoi, să îți pară rău că le-ai spus. Iată care sunt cele șapte fraze pe care ar trebui să faceți eforturi astfel încât să nu le rostiți niciodată copiilor voștri: 

- De ce nu ești ca fratele/sora ta?

- Repetă până ajungi la perfecțiune!

- Ești mincinos!

- Lasă-mă să te ajut.

- Când aveam vârsta ta eu am putut!

- Grabește-te!

- Eu mă sacrific pentru tine! Și tu, cum mă răsplătești?”

În viața de zi cu zi este ușor să ne exprimăm greșit, în grabă și să facem judecăți superficiale, chiar și față de copiii noștri.

Nu trebuie să fim prea stricți cu noi înșine, nu este posibil să ne gândim să fim mereu concentrați, senini și să fim capabili să desprindem cuvintele, după ce am cântărit fiecare silabă una câte una.

Cu această premisă, trebuie să lucrăm pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai puțin posibil: atunci când înțelegem că suntem pe cale să scoatem la iveală ce este mai rău din noi, cu consecința de a ne exprima rău, trebuie să ne luăm un moment.

Trebuie să învățăm să amânăm o discuție cu copiii mai târziu, până când suntem din ce în ce mai liniștiți. Sunt expresii aruncate, cu dispreț sau chiar virulent, care pot fi devastatoare pentru celebra stima de sine a copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Înțelepciunea unei bunici rămâne cu noi pentru toată...



Cele mai noi articole

Sfaturi valoroase pentru a crește un copil curajos

Psihologul David J Bredehoft dezvăluie pașii bazați pe...

Cum să stabilești limite: Un abecedar pentru părinți

Limitele sunt un act de autoîngrijire, nu de egoism.

Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Înțelepciunea unei bunici rămâne cu noi pentru toată...


Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

pixel