Un psiholog și profesor universitar lansează o întrebare ”extrem de dificilă”: Îți dorești cu adevărat să îi faci viața copilului tău mai ușoară?
Data actualizării:
Data publicării:
În ultimii decenii, dinamica familială a suferit modificări semnificative, iar aceste schimbări au un impact profund asupra dezvoltării copiilor.

Una dintre cele mai vizibile schimbări este faptul că tot mai mulți părinți aleg să aibă copii mai târziu în viață. În prezent, majoritatea copiilor se nasc din părinți care au trecut de vârsta de 30 de ani, iar acest lucru influențează atât educația, cât și modul în care aceștia sunt crescuți.

Profesorul Jordan Peterson, psiholog la Universitatea din Toronto, a explicat într-o intervenție publicată pe canalul de YouTube că există o diferență semnificativă între a fi părinte la 20 de ani și a fi părinte la 30 de ani:

”Majoritatea copiilor au acum părinți mai în vârstă, deoarece oamenii preferă să nu au copii până când nu ajung în jurul vârstei de 30 de ani. Și există o diferență mare între a avea un părinte în vârstă de 30 de ani și a avea un părinte în vârstă de 20 de ani. Cei de 20 de ani sunt încă ca niște copii și vor fi mai degrabă ușor neglijenți, aș spune.

Înainte copiii obișnuiau să aibă mai mulți frați și surori, iar frații te întăresc, pentru că există o competiție enormă între frați, iar ei aveau părinți mai tineri care aveau mai puține resurse.

Acum părinții sunt mai în vârstă, în primul rând, și în al doilea rând, ei au mai multe resurse, așa că sunt mai predispuși să-și programeze copiii până la epuizare doar pentru a le oferi toate oportunitățile pe care ei consideră că le-ar fi utile copiilor”,  explică Peterson continuând:

2. Sursa: Cap... (un-psiholog-universitar-lanseaza-o-intrebare-e2809dextrem-de-dificilae2809d-iti-doresti-cu-adevarat-sa-ii-faci-viata-copilului-tau-mai-usoara--1_70434200.jpg)

Sursa: Captura ecran YouTube/ Valuetainment

”În plus, deoarece au mai puțini copii, fiecare copil este, într-un fel, mai prețios. Dacă ai doar un copil, vei dedica toate resursele pentru a-i oferi absolut tot, iar unul dintre pericolele este că îl vei proteja prea mult și îi vei oferi prea mult. Extindem acea supraprotecție mult mai mult decât este benefic”.

Cu toate acestea, un pericol al acestui model de creștere este supraprotecția. În dorința de a le oferi cele mai bune condiții, părinții ajung adesea să le creeze copiiilor un mediu prea securizat, limitându-le astfel capacitatea de a învăța din propriile greșeli.

”Este greu totuși pentru că, așa cum am spus, atunci când ai resurse, le poți folosi pentru a le face viața copiilor tăi mai ușoară; dar întrebarea este: Îți dorești cu adevărat să îi faci viața cuiva drag mai ușoară? Și aceasta este o întrebare incredibil de dificilă”, a explicat profesorul Jordan Peterson, psiholog la Universitatea din Toronto.

Care ar fi morala?

În ciuda resurselor abundente și a dorinței de a oferi tot ce este mai bun, învățătura esențială este că, uneori, mai puțin poate fi mai mult. Copiii au nevoie de echilibru, de încurajare și de libertatea de a greși și de a învăța din greșelile lor.

Astfel, un părinte modern trebuie să găsească echilibrul între a oferi sprijin și a permite copilului să se confrunte cu dificultăți, deoarece aceste provocări sunt esențiale pentru dezvoltarea lor.

În final, este important ca părinții să își pună întrebarea: „Ce le oferim cu adevărat copiilor noștri?”. Aceasta nu este doar o chestiune de resurse financiare sau de oportunități educaționale, ci și de înțelegerea faptului că adevăratul potențial al unui copil se dezvoltă atunci când învață să facă față lumii, nu atunci când este protejat de ea.

Așadar, provocarea părinților nu este doar să-și sprijine copiii, ci să le ofere cadrul necesar pentru a învăța, a se dezvolta și a deveni adulți independenți și capabili să facă față vieții.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, cea mai importantă lecție pentru succesul unui copil! / FOTO: freepik.com @tan4ikk

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / VIDEO

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori / FOTO: freepik.com @standret

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

Lecțiile foarte importante pe care părinții din generația Y NU le predau copiilor lor. Psihologi avertizează: „Îi condamnăm la eșec fără să ne dăm seama!” / FOTO: freepik.com @MockupD

Lecțiile foarte importante pe care părinții din generația Y NU le predau copiilor lor. Psihologi avertizează: „Îi condamnăm la eșec fără să ne dăm seama!”

pixel