Un sfat simplu, dar eficient pentru a nu mai țipa la copiii tăi
Data publicării:
A avea grijă de copii este împlinitor și umple viața părinților. Dar sunt momente în care situațiile cu copiii tăi devin de necontrolat și ajungi să țipi. 

Să știi că ridicarea tonului nu este niciodată ceea ce trebuie făcut, chiar dacă este o reacție spontană și naturală. Mama și tata trebuie să adopte tehnici precise pentru a evita să țipe la copiii lor în momente de dificultate pentru că altfel se va declanșa o reacție în lanț.

Țipătul constant poate avea un impact negativ asupra dezvoltării copilului tău. Acesta poate crea un mediu stresant și anxios pentru copil, ceea ce poate afecta dezvoltarea sa emoțională, socială și cognitivă.

Nu în ultimul rînd, copiii pot deveni defensivi sau pot deveni imuni la strigătele constante, făcând ca mesajele tale să nu fie ascultate sau înțelese corect.

Mai mult decât atât, țipatul poate provoca sentimente de vinovăție și rușine atât la părinte, cât și la copil. Aceste emoții pot afecta negativ relația dintre voi și pot contribui la o atmosferă tensionată în casă.

Există metode mai eficiente și mai constructive de a comunica cu copilul tău, cum ar fi folosirea vorbelor pentru a exprima nevoile, pentru a-l învăța cum să gestioneze conflictele și pentru a oferi orientare și suport. O comunicare pozitivă și empatică poate ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și a relației dintre tine și copilul tău.

Copiii își văd părinții țipând și ei vor face la fel. Când se simt frustrați sau supărați, vor ridica vocea. Dacă, totuși, își văd părinții rămânând calmi în ciuda faptului că sunt supărați, și ei vor învăța, în consecință, să nu țipe. Iată cum să o faci.

Dacă simți că ești pe cale să țipi, observă-ți copilul și gândește-te înainte de a răspunde

Dacă simți în interiorul tău acea senzație de explozie care se va întâmpla mai devreme sau mai târziu dacă copilul tău nu încetează să facă crize de furie și continuă să nu te asculte, ajungi inevitabil să țipi la copilul tău. Acest lucru se întâmplă pentru că rămâneți fără răbdare și ajungeți să nu mai puteți controla acea situație.

Dar există un mic sfat pe care ți-l putem oferi pentru a evita țipete: atunci când simți că ești pe cale să țipi, respira, uită-te la copilul tău și nu răspunde. Folosește-ți capul și fii conștient că aceste probleme nu se rezolvă prin țipete. Într-adevăr, situațiile nervoase se înrăutățesc considerabil.

Nu vorbi imediat - ia o pauză 

Sfatul pentru a evita aceste momente de tensiune puternică este să iei o pauză. Schimbați camera și numărați până la 10. Respirați adânc. Vei vedea că tu însuți te vei simți mai calm în gestionarea acestor momente și nu vei ajunge să țipi la copiii tăi.

Schimbați-vă punctul de vedere și realizați în mod conștient că strigând nu faceți decât să înrăutățiți situația, precum și să dați un exemplu prost. Vei vedea că va fi firesc să rămâi calm cu copilul tău chiar și în cele mai rele momente.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: comunicare  copii  tipat 

Articole similare

Când copilul face mofturi, pune-ți această întrebare

Fiecare părinte s-a confruntat, la un moment dat, cu...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel