Un sfat simplu, dar eficient pentru a nu mai țipa la copiii tăi
Data publicării:
A avea grijă de copii este împlinitor și umple viața părinților. Dar sunt momente în care situațiile cu copiii tăi devin de necontrolat și ajungi să țipi.

A fi părinte este cea mai dificilă meserie din lume: îngrijirea copiilor tăi însoțindu-le primii pași cu siguranță nu este o activitate simplă și nu există o carte absolută care să poată dezvălui „formula magică” pentru a face acest lucru.

Mama și tata fac întotdeauna tot posibilul pentru a-și educa copiii în conformitate cu principii sănătoase. Desigur, cei mici sunt deseori hiperactivi și se apucă de răutăți care pun răbdarea adulților la încercare. În ciuda acestui fapt, nu ar trebui să cedezi niciodată furiei. A țipa la un copil nu este de fapt cea mai potrivită alegere în aceste cazuri, chiar și atunci când cineva ar dori să o facă cu intenții „educative”.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vika-glitter-4140308-1_55314200.jpg)

Foto: Pexels/ Vika Glitter

Ridicarea tonului nu este niciodată ceea ce trebuie făcut, chiar dacă este o reacție spontană și naturală. Mama și tata trebuie să adopte tehnici precise pentru a evita să țipe la copiii lor în momente de dificultate pentru că altfel se va declanșa o reacție în lanț.

Copiii își văd părinții țipând și ei vor face la fel. Când se simt frustrați sau supărați, vor ridica și ei vocea. Dacă, totuși, își văd părinții rămânând calmi în ciuda faptului că sunt supărați, și ei vor învăța, în consecință, să nu țipe. Iată cum să o faci.

Dacă simți că ești pe cale să țipi, observă-ți copilul și gândește-te înainte de a răspunde

Dacă simți în interiorul tău acea senzație de explozie care se va întâmpla mai devreme sau mai târziu dacă copilul tău nu încetează să facă crize de furie și continuă să nu te asculte, ajungi inevitabil să țipi la copilul tău. Acest lucru se întâmplă pentru că rămâneți fără răbdare și ajungeți să nu mai puteți controla acea situație.

Dar există un mic sfat pe care ți-l putem oferi pentru a evita țipete: atunci când simți că ești pe cale să țipi, respiră, uită-te la copilul tău și nu răspunde. Folosește-ți capul și fii conștient că aceste probleme nu se rezolvă prin țipete. Într-adevăr, situațiile nervoase se înrăutățesc considerabil.

Nu vorbi imediat - ia o pauză 

Sfatul pentru a evita aceste momente de tensiune puternică este să iei o pauză. Schimbați camera și numărați până la 10. Respirați adânc. Vei vedea că tu însuți te vei simți mai calm în gestionarea acestor momente și nu vei ajunge să țipi la copiii tăi.

Schimbați-vă punctul de vedere și realizați în mod conștient că strigând nu faceți decât să înrăutățiți situația, precum și să dați un exemplu prost. Vei vedea că va fi firesc să rămâi calm cu copilul tău chiar și în cele mai rele momente.

3. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-8489335_05741700.jpg)

Foto:Pexels/ Rdne Stok Project

Efectele țipatului asupra copiilor

Dr. Alan Kazdin, profesor de psihologie și psihiatrie infantilă la Universitatea Yale, a declarat că a țipa la copii nu are nimic de-a face cu o strategie educațională, ci este doar o formă de ”aerisire” pentru adulți.

Consecințele cu care se confruntă copilul sunt: ​​atacuri de anxietate, probleme de comportament, nesiguranță, depresie, stimă de sine scăzută.

Toate acestea au fost confirmate de analizele efectuate asupra comportamentului copiilor crescuți în familii în care părinții au folosit adesea un ton puternic al vocii sau s-au arătat a fi autoritari.

Metode alternative țipatului

Există metode alternative care pot fi folosite pentru a evita țipetele? Da și una dintre acestea este să preferi un dialog cu copilul. 

Înainte de a trece la „mustrarea” propriu-zisă, părintele o poate aborda într-un mod diferit explicându-i copilului ce nu a făcut bine și de ce acel comportament adoptat este greșit.

Iată un exemplu: în loc să strigi „nu fura acea jucărie de la prietenul tău!”, este de preferat să optezi pentru o explicație de genul „Știu că îți place foarte mult acea jucărie, dar nu este a ta. De ce nu-l întrebi pe prietenul tău dacă te poți juca puțin cu ea?”

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel