Un studiu de 70 de ani pe 70.000 de copii spune că aceste comportamente ale părinților asigură succesul micuților: E mai simplu decât v-ați putea imagina!
Data actualizării:
Data publicării:
Cel mai amplu studiu despre dezvoltarea copilului arată că a fi un părinte bun este mai simplu (deși nu neapărat mai ușor) decât v-ați putea imagina!

Poate ați auzit de Studiul Grant de la Harvard, care a urmărit timp de peste 70 de ani evoluția a 268 de studenți de la Harvard pentru a descoperi secretele sănătății și fericirii. Mass-media a pus mult accent pe această cercetare de lungă durată, evidențiind amploarea și importanța ei.

Cu toate acestea, trebuie să spunem că studiul de la Harvard pălește în comparație cu un studiu britanic.

După al Doilea Război Mondial, oamenii de știință britanici au demarat un proiect cu adevărat impresionant. Interesați de condițiile în care trăiau mamele din Marea Britanie devastată de război, cercetătorii au decis să chestioneze toate femeile care au născut într-o anumită săptămână din 1946. Rezultatul a fost colectarea a aproximativ 14.000 de chestionare detaliate despre fiecare aspect al nașterii în Marea Britanie la acea vreme.

Apoi, o generație mai târziu, au repetat studiul, și din nou, și din nou, chestionând în total aproximativ 70.000 de copii de-a lungul vieții lor, pe o perioadă de 70 de ani, pentru a analiza evoluția lor în ceea ce privește sănătatea, educația și prosperitatea generală. Vă puteți imagina imensitatea datelor generate.

Citește și Experții de la Harvard și Yale oferă părinților trei sfaturi valoroase, în urma unei ample cercetări: „Pot fi de mare ajutor copiilor tăi!”

La ce se reduce totul?

Aceasta este o întrebare complexă și continuă, dar autoarea Helen Pearson are câteva concluzii importante de împărtășit. Într-o prezentare TED, ea a explicat ce a învățat ca om de știință și mamă din experiența scrierii cărții sale, The Life Project, care explorează studiile de cohortă.

Ce ne spun 70 de ani de date despre cum să fii un părinte bun?

SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic


Prima concluzie, deși nu surprinzătoare, este destul de descurajantă: dacă este posibil, evită să te naști sărac. Așa cum era de așteptat, copiii născuți în familii dezavantajate tind, în medie, să aibă rezultate mai slabe în toate aspectele vieții.

Problema este că nu ne putem alege părinții. Unii dintre noi câștigă ceea ce investitorul miliardar Warren Buffett a numit „loteria ovariană”, iar alții nu. Și dacă acesta ar fi singurul factor, lumea ar fi insuportabil de tristă.

Din fericire, studiile de cohortă dezvăluie și un alt adevăr important.

„Parentalitatea contează”, afirmă Pearson.

Comparând copiii născuți în circumstanțe similare și urmărindu-i pentru a vedea care dintre ei depășește obstacolele, cercetătorii încep să descopere care comportamente parentale au cel mai mare impact în promovarea succesului și dezvoltării copiilor. Și vestea bună este că majoritatea acestor comportamente sunt accesibile oricărui părinte, indiferent de resursele lor.

Vezi și Cercetare Stanford: Mamele ar trebui să se bucure atunci când copiii lor nu le mai ascultă! Scanările creierului lor au arătat motivul

A fi un părinte bun este mai simplu decât crezi

Pearson continuă să enumere o serie de comportamente parentale pe care studiile le-au asociat cu rezultate îmbunătățite, chiar și pentru copiii aflați în situații de risc. Deși oamenii de știință nu pot garanta cu 100% certitudine că aceste intervenții vor avea întotdeauna efecte pozitive (deși studiile ulterioare sugerează că cel puțin unele dintre ele chiar fac o diferență), aceste comportamente sunt cele mai probabile să aibă un impact semnificativ:

Vorbește și ascultă-ți copiii.

Fă-le clar că ai ambiții pentru viitorul lor.

Fii afectuos emoțional.

Învăță-i literele și cifrele.

Ia-i în excursii.

Citește-le zilnic (și încurajează-i să citească de plăcere).

Menține o oră regulată de culcare.

Poate că toate aceste lucruri ți se par evidente! Da, sunt, dar tocmai acest tip de educație de bază și esențială se poate pierde în agitația vieții moderne.

De exemplu, să luăm conceptul de „timp de calitate”. Astăzi, mulți părinți sunt atât de preocupați de ideea de a petrece timp de calitate cu copiii lor, încât programăm o mulțime de activități și experiențe comune. Cu toate acestea, știința arată că „timp de calitate” înseamnă, de fapt, momente liniștite în care îți asculți cu adevărat copilul și îi răspunzi. Aceste momente esențiale pot fi pierdute atunci când alergi frenetic între antrenamentele de fotbal și lecțiile de violoncel toată ziua.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Când vine vorba de creșterea copiilor, lucrurile mici contează enorm

Așadar, da, aceste lucruri sunt fundamentale, dar pot fi ușor trecute cu vederea. Pearson recunoaște că era adesea atât de ocupată cu munca încât rareori găsea timp pentru o conversație adecvată cu cei trei băieți ai săi.

După ce a scris despre studiile de cohortă, acum își rezervă întotdeauna 15 minute în fiecare seară pentru a vorbi despre zilele lor. Apoi îi trimite la culcare.

„Când le ceri copiilor să meargă la culcare la timp, e bine să ai știința de partea ta”, glumește ea, provocând râsete în rândul publicului.

Studiile de cohortă arată că astfel de comportamente parentale (deși simplu de înțeles, pot fi uneori dificile de menținut zilnic) reduc diferența dintre copiii cu cel mai bun și cel mai dificil început în viață cu 50%

Când vine vorba de creșterea copiilor, lucrurile mici contează enorm. Știi deja cum să fii un părinte bun, și asta nu are nimic de-a face cu activități sofisticate sau cu mici decizii, cum ar fi direcția în care este orientat căruciorul. Tot ce trebuie să faci acum este să pui în practică aceste lucruri.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel