Competițiile și haosul: 5 lucruri pe care doar tații le fac, copiii le adoră, dar le scot pe mame din sărite
Plâng bebelușii pentru a evita frații mai mici?
Bebelușii plâng pentru a obține și monopoliza atenția părinților lor. Ei știu că în acest fel își vor chema înapoi tatăl sau mama și le vor avea pe toate pentru ei, gata să-i mângâie.
Acesta este, evident, un mecanism inconștient, care conform unui studiu recent efectuat la Harvard este o moștenire evolutivă. Selecția naturală i-a determinat pe copiii foarte mici să plângă pentru a atrage atenția părinților, pentru a-i împiedica, printre altele, să conceapă ”concurenți periculoși”
Adesea nou-născuții plâng nu pentru a manifesta disconfort, ci o nevoie reală de contact, și în acest fel captează atenția unuia dintre părinți.
Încă foarte mici, copiii realizează că de îndată ce plâng sunt ținuți, îmbrățișați și consolați. Acest tip de programare de dezvoltare îi determină pe copii, în mod evident inconștient, să monopolizeze atenția părinților.
Plânsul nocturn îi obosește pe mama și pe tata care, în acest fel, lasă măcar temporar deoparte ideea de a concepe alți copii.
Conform celor reieșite din acest nou studiu, în practică evoluția a favorizat copiii mai ”plângăcioși”, care obțin astfel o perioadă mai lungă de exclusivitate a atenției și un tratament care ar putea fi definit drept ”calitativ mai bun” .
Evoluția a favorizat bebelușii care, odată cu plânsul, cresc perioada de alăptare. În acest fel s-ar putea crește și durata perioadei de infertilitate a mamei și ar putea elimina riscul de a avea frați mai mici care să deturneze atenția de la nou-născut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În educația tradițională, fraza „ Nu vorbi dacă nu ești...