Unul din trei minori are probleme cu somnul. ACESTEA sunt cauzele?
Data publicării:
Potrivit diverselor studii, 30% din copii suferă de probleme la adormire.

 „De obicei, cele mai frecvente probleme sunt legate de începutul și menținerea somnului, iar, cel mai adesea, ceea ce se observă este impactul acestei privări de somn asupra vieții de zi cu zi a acestor copii și adolescenți”, a afirmat dr. Óscar Sans, coordonator al grupului de lucru de Pediatrie al Societății Spaniole de Somn (SES) și șef al Unității de Tulburări de Somn de la Spitalul Sant Joan de Déu din Barcelona.

Această realitate persistă și în perioada adolescenței, când tinerii tind să sufere de un decalaj în faza de somn.

Sursa foto: freepik.com@pvproductions

Citește și Astenia de toamnă la copii: cum să recunoști și să combați simptomele

Având în vedere că majoritatea au un program școlar foarte devreme, aceștia ajung să acumuleze o lipsă de ore de somn, ceea ce poate duce la alte probleme.

Așa cum explică specialistul, un prim domeniu în care se observă impactul lipsei de somn la copii este în clasă, unde aceștia „se arată mai apatici și chiar ajung să adoarmă în timpul orelor de curs în primele ore ale zilei” sau, dimpotrivă, manifestă lipsa de somn „printr-o tendință de a fi mai neatenți, hiperactivi și iritabili”.

În mediul familial, problemele de somn se reflectă adesea în comportament:

Sursa foto: freepik.com@gpointstudio

Citește și Harvard: De ce nu este sănătos să vă lăsați copiii să stea treji până târziu

„Un somn insuficient sau de proastă calitate duce, pe măsură ce ziua trece, la creșterea iritabilității, mai ales în cazul copiilor mai mici: ies de la școală cu o stare de spirit mai proastă, le este mai greu să facă lucrurile și, în general, sunt mai dificili din punct de vedere comportamental.”

În acest sens, dr. Milagros Merino, președinta Societății Spaniole de Somn, subliniază că aceste tulburări sunt frecvente, „dar, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în cazul adulților, ele afectează adesea – uneori într-un mod intens – calitatea vieții celor din jurul copilului sau adolescentului, nu doar dezvoltarea acestuia din urmă”.

Simptomele acestor tulburări sunt un motiv tot mai frecvent de consult în cadrul Asistenței Medicale Primare, unde, în opinia sa, „un număr semnificativ de probleme ar putea fi rezolvate sau evitate prin oferirea de informații adecvate părinților și profesorilor, pentru a stabili obiceiuri corecte”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel