Valorile pe care copiii ar trebui să le învețe acasă, NU la școală! Expert: „Poate că nu ne e foarte clar ce predau profesorii și ce predau părinții!”
Data actualizării:
Data publicării:
Uneori, s-ar putea să ne enervăm, gândindu-ne că școala nu îl educă pe al nostru copil așa cum ar trebui. 

„Poate că nu avem o claritate deplină în privința rolurilor: ce ar trebui să învețe copiii la școală și ce trebuie să învețe acasă”, spun experții de la guiainfantil.com.

Aici intervin valorile și normele pe care ar trebui să le transmită părinții, nu școala.

Citește și „Lista fericirii”. O strategie fabuloasă pentru a ajuta copiii să prețuiască lucrurile simple

Ce ar trebui să învețe copilul tău acasă și ce NU va învăța la școală

SURSA FOTO: freepik.com @anna_grant

Este adevărat că școala nu trebuie să ignore subiectul valorilor, deoarece acestea vor consolida comportamentul copilului pe măsură ce crește. Însă, nu profesorii sunt cei care au responsabilitatea de a educa copiii, ci părinții.

Aici vei găsi o listă cu tot ce ar trebui să învețe copiii acasă, și nu la școală. Notează-le, pentru că acestea sunt, înainte de toate, sarcinile tale.

La școală, copiii învață geografie, istorie, aritmetică, scriere corectă și gândirea logică. De asemenea, își dezvoltă abilități sociale, învață să vorbească în public, să rezolve probleme și să citească. Dar, profesorii nu sunt responsabili pentru comportamentele nepotrivite ale copilului – atunci când acesta mestecă cu gura deschisă sau lovește alți colegi.

Este adevărat că profesorii sunt acolo pentru a ghida și că valorile se regăsesc, într-o anumită măsură, în fiecare materie pe care o predau (nu pot fi separate complet), dar să nu uităm că educația morală și comportamentală este, în mod indiscutabil, responsabilitatea părinților. Aceștia trebuie să fie cei care își conduc copiii pe drumul corect și să nu se aștepte ca profesorii să suplinească această parte.

Există o afisrmație care rezumă perfect această realitate: „Școala mea este a doua mea casă, dar casa mea este prima mea școală”, spunea profesoara Genoveva González, recunoscută pe scară largă în Mexic. Și câtă dreptate avea!

Acasă este prima școală, pentru că acolo învățăm primele maniere și atitudini, care ulterior se vor reflecta și la școală.

Iată câteva lucruri care ar trebui să fie predate acasă.

4 subiecte majore pe care părinții ar trebui să le predea copiilor acasă

Normele și valorile pe care părinții ar trebui să le insufle copiilor pot fi grupate în patru categorii principale. Acestea oferă celor mici o structură socială solidă și îi învață să fie politicoși și să aibă bune maniere.

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

#1 Norme sociale

Cine ar trebui să-i învețe pe copii să salute, să spună „bună dimineața” sau „mulțumesc”? Părinții! Acasă, copiii ar trebui să învețe aceste norme sociale de bază:

Să fie recunoscători și să spună „mulțumesc”.
Să salute cu „bună dimineața” și „la revedere”.
Să ceară lucruri folosind „te rog”.
Să își ceară scuze cu „îmi pare rău”.
Să recunoască o greșeală spunând „îmi pare rău, am greșit”.

#2 Bune maniere la masă

Nu te aștepta ca profesorii să acorde atenție fiecărui copil când își mănâncă pachețelul. Să înveți copilul să se comporte la masă este responsabilitatea ta. Trebuie să-l înveți să:

Nu vorbească cu gura plină.
Mestece cu gura închisă.
Nu mănânce cu coatele pe masă sau să stea întins.
Nu scoată mâncarea din gură și să o ascundă sau arunce pe jos.
Îi respecte pe ceilalți în timpul mesei.

#3 Reguli de conviețuire

Învață-ți copilul acasă să respecte anumite reguli, să nu depășească limitele și să respecte părinții, bătrânii și profesorii. Acasă îl poți învăța să:

Ajute la treburile casnice.
Să nu ia lucruri de la alții fără permisiune.
Respecte regulile și obiceiurile altora.
Aibă grijă de bunuri (proprii și ale altora).
Fie organizat și să-și strângă lucrurile după ce le folosește.

#4 Valori morale 

Valorile se învață acasă, iar cel mai bun mod de a le transmite este prin exemplul personal. Ține minte că pentru copiii tăi, tu ești principala referință. Este responsabilitatea ta să îi înveți următoarele valori:

Să respecte pe ceilalți.
Să fie toleranți.
Să fie susținători.
Să nu insulte sau lovească pe alții.
Să fie sinceri.
Să fie punctuali.
Să nu fure sau atace pe alții.
Să nu folosească un limbaj neadecvat.

Casa este cea mai importantă școală. Acolo, copiii poate nu vor învăța numele celor mai înalți munți sau cum să rezolve probleme complicate de matematică, dar vor dobândi cunoștințe la fel de importante, care îi vor însoți pe tot parcursul vieții. Învață-ți copilul valorile, normele sociale și comportamentele care îl vor ajuta nu doar în viața de zi cu zi, ci și la școală. Acasă educi, la școală înveți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Greșelile părinților care împiedică formarea copiilor la școală: Ajungem să le împiedicăm dezvoltarea capacității de a învăța / FOTO: freepik.com @MinetPhoto

Greșelile părinților care împiedică formarea copiilor la școală: Ajungem să le împiedicăm dezvoltarea capacității de a învăța

Semnele care arată că ești un părinte inteligent emoțional. Un nou studiu a evidențiat două comportamente / FOTO: freepik.com @massonstock

Semnele care arată că ești un părinte inteligent emoțional. Un nou studiu a evidențiat două comportamente

„Lista fericirii”. O strategie fabuloasă pentru a ajuta copiii să prețuiască lucrurile simple / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

„Lista fericirii”. O strategie fabuloasă pentru a ajuta copiii să prețuiască lucrurile simple

Valorile pe care copiii ar trebui să le învețe acasă, NU la școală! Expert: „Poate că nu ne e foarte clar ce predau profesorii și ce predau părinții!” FOTO: freepik.com @kolesnikovsergii

Valorile pe care copiii ar trebui să le învețe acasă, NU la școală! Expert: „Poate că nu ne e foarte clar ce predau profesorii și ce predau părinții!”

pixel