Varicela și zona zoster în sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre aceste două afecțiuni
Data publicării:
Deși varicela și zona zoster sunt cauzate de același virus, complicațiile lor în timpul sarcinii pot fi foarte diferite. Pentru a afla mai multe, consultați acest articol.

Ce sunt varicela și zona zoster și de ce apar ele?

Varicela și zona zoster sunt ambele cauzate de același virus, și anume virusul varicelo-zosterian (VZV). Cu toate că sunt legate, aceste două afecțiuni au caracteristici și manifestări diferite.

Varicela

Varicela este o boală infecțioasă contagioasă care se caracterizează prin erupții cutanate însoțite de mâncărime și febră.
Această boală este mai frecventă la copii, dar poate afecta și adulții care nu au fost expuși anterior virusului. Simptomele includ erupții cutanate în formă de vezicule (bășici) pline cu lichid, febră, stare generală de rău și mâncărime intensă.
Varicela se răspândește de obicei prin contactul direct cu persoanele infectate sau prin contactul cu secrețiile respiratorii sau leziunile cutanate.După ce trec simptomele acute, virusul rămâne latent în organism și se poate reactiva mai târziu în viață sub forma zonei zoster.

Zona zoster

Zona zoster, cunoscută și sub denumirea de herpes zoster, este o afecțiune care se manifestă prin erupții cutanate dureroase și vezicule grupate într-o anumită zonă a pielii, urmată de o senzație de arsură și durere în acea zonă.
Zona zoster apare ca urmare a reactivării virusului varicelo-zosterian, care a rămas latent în organism după o infecție anterioară de varicelă.

Riscul de a dezvolta zona zoster crește odată cu înaintarea în vârstă și cu scăderea sistemului imunitar. Stresul, boala sau vârsta înaintată pot contribui la declanșarea reactivării virusului și, implicit, a zonei zoster.

Atât varicela, cât și zona zoster sunt cauzate de același virus, dar manifestările lor sunt diferite din cauza interacțiunii cu sistemul imunitar și a stadiului de reactivare al virusului.

De obicei, după ce ai avut varicelă, sistemul tău imunitar dezvoltă o anumită imunitate față de virus, dar acesta rămâne latent în ganglionii nervoși din corp. Odată cu slăbirea sistemului imunitar, virusul poate să se reactiveze și să determine manifestarea zonei zoster.

Varicela și zona zoster în timpul sarcinii

Atunci când vine vorba de varicela și zona zoster în timpul sarcinii, există anumite aspecte importante de luat în considerare pentru siguranța ta și a bebelușului. Ambele afecțiuni sunt cauzate de virusul varicelo-zosterian (VZV), dar manifestările și riscurile lor pot varia în funcție de momentul în care apar în sarcină.

Varicela în sarcină:

Dacă ai fost expusă la varicelă în timpul sarcinii și nu ai imunitate la virus (nu ai avut varicelă în trecut sau nu ai fost vaccinată), există riscul de a dezvolta varicelă în timpul sarcinii.

Varicela în timpul sarcinii poate prezenta riscuri pentru tine și pentru făt. În primul trimestru, există un risc mai mare de complicații pentru făt, cum ar fi anomalii congenitale.Dacă dezvolți varicelă în ultimele săptămâni ale sarcinii, fătul poate fi expus riscului de a dezvolta varicelă neonatală, care este o formă severă a bolii.

Dacă te confrunți cu varicelă în timpul sarcinii, este important să consulți imediat medicul tău obstetrician pentru a primi îndrumări și monitorizare adecvată. În funcție de situație, medicul ar putea decide administrarea unor medicamente antivirale.

Zona zoster în sarcină

Zona zoster este mai puțin frecventă în timpul sarcinii decât varicela. Dacă ai avut varicelă în trecut, poți dezvolta zona zoster mai târziu în viață, inclusiv în timpul sarcinii.

Riscurile pentru tine și pentru făt sunt considerate a fi mai mici decât în cazul varicelei. Dacă dezvolți zona zoster în timpul sarcinii, discută cu medicul tău pentru evaluare și tratament. Anumite medicamente antivirale pot fi utilizate pentru a controla simptomele și a reduce riscul de complicații.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: sarcina  varicela  zona zoster 

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Regula de 30 de secunde „incredibil de utilă”, apreciată de 2 milioane de oameni, despre care copilul tău trebuie să știe! / FOTO: freepik.com @alexkich

Regula de 30 de secunde „incredibil de utilă”, apreciată de 2 milioane de oameni, despre care copilul tău trebuie să știe!

pixel