Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Varicela și zona zoster sunt ambele cauzate de același virus, și anume virusul varicelo-zosterian (VZV). Cu toate că sunt legate, aceste două afecțiuni au caracteristici și manifestări diferite.
Varicela este o boală infecțioasă contagioasă care se caracterizează prin erupții cutanate însoțite de mâncărime și febră.
Această boală este mai frecventă la copii, dar poate afecta și adulții care nu au fost expuși anterior virusului. Simptomele includ erupții cutanate în formă de vezicule (bășici) pline cu lichid, febră, stare generală de rău și mâncărime intensă.
Varicela se răspândește de obicei prin contactul direct cu persoanele infectate sau prin contactul cu secrețiile respiratorii sau leziunile cutanate.După ce trec simptomele acute, virusul rămâne latent în organism și se poate reactiva mai târziu în viață sub forma zonei zoster.
Zona zoster, cunoscută și sub denumirea de herpes zoster, este o afecțiune care se manifestă prin erupții cutanate dureroase și vezicule grupate într-o anumită zonă a pielii, urmată de o senzație de arsură și durere în acea zonă.
Zona zoster apare ca urmare a reactivării virusului varicelo-zosterian, care a rămas latent în organism după o infecție anterioară de varicelă.
Riscul de a dezvolta zona zoster crește odată cu înaintarea în vârstă și cu scăderea sistemului imunitar. Stresul, boala sau vârsta înaintată pot contribui la declanșarea reactivării virusului și, implicit, a zonei zoster.
Atât varicela, cât și zona zoster sunt cauzate de același virus, dar manifestările lor sunt diferite din cauza interacțiunii cu sistemul imunitar și a stadiului de reactivare al virusului.
De obicei, după ce ai avut varicelă, sistemul tău imunitar dezvoltă o anumită imunitate față de virus, dar acesta rămâne latent în ganglionii nervoși din corp. Odată cu slăbirea sistemului imunitar, virusul poate să se reactiveze și să determine manifestarea zonei zoster.
Atunci când vine vorba de varicela și zona zoster în timpul sarcinii, există anumite aspecte importante de luat în considerare pentru siguranța ta și a bebelușului. Ambele afecțiuni sunt cauzate de virusul varicelo-zosterian (VZV), dar manifestările și riscurile lor pot varia în funcție de momentul în care apar în sarcină.
Dacă ai fost expusă la varicelă în timpul sarcinii și nu ai imunitate la virus (nu ai avut varicelă în trecut sau nu ai fost vaccinată), există riscul de a dezvolta varicelă în timpul sarcinii.
Varicela în timpul sarcinii poate prezenta riscuri pentru tine și pentru făt. În primul trimestru, există un risc mai mare de complicații pentru făt, cum ar fi anomalii congenitale.Dacă dezvolți varicelă în ultimele săptămâni ale sarcinii, fătul poate fi expus riscului de a dezvolta varicelă neonatală, care este o formă severă a bolii.
Dacă te confrunți cu varicelă în timpul sarcinii, este important să consulți imediat medicul tău obstetrician pentru a primi îndrumări și monitorizare adecvată. În funcție de situație, medicul ar putea decide administrarea unor medicamente antivirale.
Zona zoster este mai puțin frecventă în timpul sarcinii decât varicela. Dacă ai avut varicelă în trecut, poți dezvolta zona zoster mai târziu în viață, inclusiv în timpul sarcinii.
Riscurile pentru tine și pentru făt sunt considerate a fi mai mici decât în cazul varicelei. Dacă dezvolți zona zoster în timpul sarcinii, discută cu medicul tău pentru evaluare și tratament. Anumite medicamente antivirale pot fi utilizate pentru a controla simptomele și a reduce riscul de complicații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...