Vrei ca al tău copil să ajute mai mult prin casă? Încearcă aceste trucuri de la experți!
Data publicării:
Transformă treburile în activități distractive și oferă un exemplu pozitiv – astfel, lista de sarcini a familiei va deveni mult mai ușor de gestionat pe termen lung!

Dacă modul în care împarți responsabilitățile nu funcționează pentru familia ta, un expert în educație parentală are câteva sfaturi valoroase de oferit, notează goodto.com.

Copiii pot câștiga și bani de buzunar

Deși uneori se crede că tinerii din ziua de azi au o viață mai ușoară comparativ cu generațiile trecute, aproape nouă din zece copii de astăzi (86%) au responsabilități casnice. Fie că este vorba de sortarea rufelor, fie de alte activități gospodărești care, uneori, generează tensiuni în familie, adesea împărțim sarcinile între toți membrii.

Ca rezultat, copiii pot câștiga și bani de buzunar.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de Online Carpets arată că peste jumătate dintre părinți (55%) își doresc ca ai lor copii să fie și mai implicați în treburile casnice.

În acest context, consilierul certificat MBACP Georgina Sturmer, expert în educație parentală, oferă câteva trucuri pentru a-i motiva pe copii să facă mai multe treburi.

Adaptează responsabilitățile la vârsta și capacitățile copilului

„Luați în considerare colaborarea cu copiii pentru a elabora un contract comun sau o listă clară a sarcinilor care le revin”, sugerează Sturmer. Poți descrie ce presupune fiecare activitate, când ar trebui realizată și cât timp ar trebui să dureze. De asemenea, deoarece copiii beneficiază de rutină și structură, un sistem de recompense pentru munca lor este o idee bună.

Ai grijă să nu ceri prea mult de la copiii tăi, fie că este vorba despre un copil mic căruia îi încredințezi prea multe responsabilități, fie despre un adolescent care încearcă să jongleze cu studiile sau un job part-time și treburile casnice.

Fii un model de urmat

Este important ca cei mici să vadă că toți membrii familiei își îndeplinesc partea lor de sarcini.

Dacă observă că și tu te implici activ în treburile casnice, vor fi mai motivați să participe.

SURSA FOTO: freepik.com @tan4ikk

Odată ce ai stabilit regulile, monitorizează progresul

„Dacă sarcinile nu sunt duse la bun sfârșit, încearcă să rămâi ferm, dar calm”, sugerează Sturmer. „Este esențial ca copiii să înțeleagă că trebuie să respecte așteptările stabilite.”

Totuși, este important să eviți conflictele sau certurile. Cercetările Online Carpets au arătat că peste patru din zece părinți și copii (41%) din Marea Britanie se ceartă pe tema treburilor casnice.

Poți să menții o discuție calmă în schimb! Nu este necesar să le permiți copiilor să evite treburile, dar poți găsi o soluție care să funcționeze pentru toată lumea.

Fă treburile distractive

Da, treburile pot fi amuzante – chiar dacă pare greu de crezut! Lăsați telefoanele deoparte și faceți treburile împreună. De ce să nu discutați în timp ce lucrați sau să puneți niște muzică de fundal? Poți chiar să vă bucurați de o activitate în familie după ce terminați.

Transformă treburile într-o parte normală a vieții de familie, nu într-o pedeapsă.

„Ca părinți, poate fi dificil să găsim echilibrul potrivit”, explică Sturmer. „Trebuie să stabilim și să menținem standarde de comportament, permițându-le în același timp copiilor să fie copii și să își dezvolte creativitatea și autonomia. Deși treburile casnice par neatractive, ele oferă o oportunitate valoroasă.”

„Prin stabilirea unor standarde pentru copiii noștri, le arătăm că fac parte din unitatea familială și că munca grea și implicarea sunt esențiale în viață. Iar dacă alegem, putem să le oferim recunoaștere sau recompense.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel