”Vreți să fiți fericiți?” Asta e rețeta fericirii care implică 3 componente, potrivit psihologului dr. Daniel David
Data publicării:
Din ce în ce mai mulți oameni se întreabă acum care este adevărata rețetă a fericirii, dacă există cu adevărat și care este atitudinea mentală potrivită pe care ar trebui să o avem pentru a reuși în scopul de a fi fericit? Acesta va fi tocmai subiectul care va fi tratat în acest articol; așa că, dacă vrei să afli mai multe, continuă să citești până la final.

Psihologul dr. Daniel David, un expert cunoscut în psihologie, susține că rețeta fericirii poate fi simplificată în trei componente esențiale. Haideți să le descoperim împreună:

”Vreți să fiți fericiți? Noi deja prin sute de studii avem rețeta și rețeta fericirii este foarte clară. Primul element pentru a fi fericit: definiți-vă setul valoric. Faceți lucruri congruente cu ele și veți avea sentimentul unei vieți cu sens și semnificație.

Doi: studiile de psihologie arată că dacă vă găsiți acele 3-5 puncte tari pe care voi le aveți ca persoane și faceți lucruri congruente cu ele, apare sentimentul psihologic de viață bună.

Trei: care sunt comportamentele care vă produc plăcere? Eu întotdeauna am recomandat o listă de 7 până la 10 comportamente.

Fericirea implică toate cele 3 componente: viață cu sens și semnificație, viață bună și viață plăcută”, a spus dr. psiholog Daniel David în cadrul podcast-ului  Fain și Simplu.

Să le luăm pe rând:

1. Cum să vă definiți setul valoric?

Acest lucru se face prin introspecție, autoevaluare și clarificarea priorităților în viață. Valorile personale sunt principiile fundamentale care ghidează deciziile, comportamentele și atitudinile noastre în diverse situații cu care ne confruntăm.

Iată cum poți să îți definești propriul set valoric:

- Reflectează asupra experiențelor tale de viață și ce te face să te simți împlinit.

- Analizează ceea ce apreciezi la alții. Acestea pot include valori precum onestitatea, integritatea, compasiunea, libertatea, respectul, responsabilitatea, creativitatea etc. După ce ai făcut o listă, alege 5-10 valori care rezonează cel mai mult cu tine. Acestea vor forma baza setului tău valoric.

- Autoevaluează-te. Acțiunile și deciziile tale zilnice sunt aliniate cu valorile pe care le-ai identificat?

2. Cum să descoperi care sunt punctele tale forte?

Punctele tari reprezintă abilitățile, calitățile și talentele naturale care îți permit să excelezi în diferite domenii ale vieții.  Cum să le descoperi? 

- Gândește-te la momentele din viața ta în care ai reușit ceva semnificativ. Ce abilități sau calități te-au ajutat să atingi acele realizări?

 - Ce activități te fac să te simți plin de energie și împlinit? Lucrurile pe care le faci cu plăcere și ușurință sunt adesea aliniate cu punctele tale tari.

- Gândește-te la ceea ce te motivează și îți oferă satisfacție. Acestea pot oferi indicii despre punctele tale tari, cum ar fi capacitatea de a rezolva probleme, creativitatea sau empatia.

- Încearcă activități noi. Uneori, punctele tari ies la suprafață doar atunci când încerci ceva nou. Implică-te în activități diferite pentru a descoperi ce te atrage și unde excelezi.

1. Fotografie... (pexels-olly-3771840_34053800.jpg)

Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

3. Cum să identifici care sunt comportamentele care îți aduc plăcere?

Aici e mult mai simplu deoarece poți să observi și să simți pe pielea ta ceea ce îți face plăcere și ceea ce îți provoacă repulsie. 

- Acordă atenție momentelor când te simți fericit, relaxat sau împlinit. Ce activități, interacțiuni sau situații îți provoacă aceste sentimente? Poți să faci un jurnal în care se notezi activitățile zilnice și cum te fac acestea să te simți. În timp, vei observa modele și tendințe care îți vor indica ce anume îți aduce plăcere.

- Gândește-te la activitățile pe care le-ai găsit mereu interesante sau care îți oferă un sentiment de împlinire.

- Analizează ce activități te fac să te simți revigorat și motivat. Acestea sunt adesea cele care îți aduc plăcere.

- Vorbește cu prietenii sau familia despre ce activități consideră ei că te fac fericit. Uneori, perspectiva lor poate oferi indicii valoroase.

Putem încheia spunând că...

A fi fericit este o alegere care se face în fiecare zi, cum ar fi să decidem să ne distanțăm de oamenii care ne otrăvesc sau pur și simplu să decidem să fim recunoscători pentru ceea ce avem și ceea ce putem realiza în continuare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel