Waldorf vs. Montessori. Principalele diferențe și asemănări ale celor două metode educaționale: Ce trebuie să știe părinții pentru a face alegerea perfectă
Data publicării:
Metoda Montessori are un „mic concurent” în metoda Waldorf. În acest articol, vom explora principalele diferențe și asemănări între cele două metode. 

Diferența esențială dintre metoda Waldorf și metoda Montessori constă în originile lor distincte. Rudolf Steiner, filozof, educator și artist de teatru, este fondatorul metodei Waldorf, în timp ce María Montessori, autoarea unor fraze celebre, a dezvoltat metoda Montessori.

Având în vedere că fiecare metodă are câte o persoană diferită în spatele ei, este firesc ca planurile de studiu ale celor două metodologii să fie diferite, notează Ser Padres. Metoda Waldorf pune accent pe domeniile artistice, precum desenul, pictura și muzica, în timp ce metoda Montessori prioritizează învățarea prin explorare, descoperire și joc cu materiale și spații pregătite pentru a spori autonomia copilului. În metoda Montessori, activitățile trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a fi considerate valabile.

În metoda Montessori, profesorul joacă rolul de ghid pentru copil, observând și însoțind, în timp ce în metoda Waldorf, rolul profesorului este mai intervenționist, deși abordarea rămâne în esență practică.

Citește și „Jocul tăcerii”. O tehnică Montessori pentru a-i învăța pe copii răbdarea, concentrarea și autocontrolul. Rezultate imediate!

Waldorf vs. Montessori 

SURSA FOTO: freepik.com @Natali Alkema

În același timp, deși metoda Waldorf și metoda Montessori sunt diferite, ele prezintă asemănări, deoarece ambele împart viața școlară în etape educaționale specifice. Totuși, aceste etape sunt stabilite la vârste diferite.

Mai precis, metoda Montessori identifică patru perioade evolutive în dezvoltarea personală: până la 6 ani, împărțind această etapă în 0-3 ani și 3-6 ani; de la 6 la 12 ani; de la 12 la 18 ani; și etapa de la 18 la 24 de ani, care acoperă tranziția spre vârsta adultă.

Pe de altă parte, metoda Waldorf descrie trei etape: copilăria timpurie (sau preșcolară), învățământul primar și învățământul gimnazial, o structură similară cu cea a sistemului educațional tradițional din România.

Ambele metode promovează învățarea prin imitație și experimentare în aceste etape incipiente, favorizând activitățile practice și experiențiale.

Totuși, metoda Waldorf are o abordare mai artistică, prezentă în toate etapele educaționale, extinzându-se la discipline precum croitoria, meșteșugurile sau sculptura. În ambele metode, copiii evoluează în ritmul lor propriu și sunt implicați în sarcini practice.

Astfel, ambele metode se aliniază adesea cu aceleași valori educaționale și sunt potrivite pentru familiile care caută o alternativă la sistemul educațional tradițional.

Este esențial, însă, să căutăm centre educaționale cu adevărat specializate în metoda aleasă, fie Montessori, fie Waldorf, pentru a asigura o educație adecvată copiilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...

Cum să-l faci pe copil să studieze singur: Sfaturi utile

Mulți părinți se confruntă cu provocarea de a-și motiva...



Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel