„Copilul tău e genial, chiar dacă notele te fac să crezi că nu e așa!” De ce valoarea adevărată a unui elev nu se poate măsura în numere
Data publicării:
Mulți oameni de succes au avut o copilărie marcată de eșecuri școlare. De exemplu, Stephen Hawking, Évariste Galois, Charles Darwin, Winston Churchill, Bill Gates...

Din păcate, trăim într-o societate în care notele par să definească copiii și să le dicteze ceea ce sunt sau ar trebui să devină. În realitate, însă, o notă nu reflectă cine este copilul tău și nici nu ar trebui să-l compari cu alți copii de aceeași vârstă care obțin note mai bune.

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și învățare, care trebuie respectat pentru a nu-i pierde motivația față de învățare pe parcurs.

Citește și Flexibilitatea cognitivă, mai importantă decât IQ-ul! Cum pot părinții să o cultive în copii pentru a deveni mai rezilienți și capabili să rezolve orice problemă

Părinții au o responsabilitate imensă în educație

Există părinți care ar putea crede că educația copiilor lor depinde exclusiv de școală sau de profesioniștii care îi ajută să-și îmbunătățească rezultatele academice, precum psihologi educaționali sau profesori particulari, notează etapainfantil.com. Dar aceasta este o percepție departe de adevăr.

Școala și profesorii sunt doar un complement necesar pentru educația pe care copiii o primesc acasă. La școală se predă, însă acasă se asimilează. Valorile, moralitatea, comportamentele adecvate și obiceiurile bune se învață în familie și se transmit prin exemplu.

Dacă copilul tău obține note mici, nu-l eticheta drept un elev slab sau unul care nu poate înțelege, deoarece va ajunge să creadă acest lucru, iar acest lucru nu este adevărat.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Părinții trebuie să își îndeplinească rolul și să se informeze pentru a înțelege procesul de învățare și ce este mai benefic pentru copiii lor, astfel încât aceștia să dezvolte o relație pozitivă cu învățarea.

Este esențial să înțelegem cum funcționează creierul în procesul de învățare și, mai presus de toate, să ne amintim că este mai important să valorizezi efortul decât rezultatul final.

Vezi și Olandezii cred că părinții stresează copiii: O școală le-a interzis accesul la notele elevilor, după ce a studiat sute de tineri

Creierul copiilor

Învățarea este un proces magic, pe care toți copiii sunt capabili să-l parcurgă; creierul lor funcționează și toate abilitățile lor pot fi îmbunătățite pentru a obține rezultate bune.

Pentru ca acest proces să aibă succes, este necesar să se lucreze asupra motivației și, mai ales, a încrederii în sine. Copiii trebuie să simtă că sunt cu adevărat capabili să își atingă obiectivele – și chiar sunt.

Nu există miracole... Fiecare familie este un univers aparte, și acest lucru trebuie avut în vedere pentru a înțelege structura unică și specială a creierului fiecărui copil. Resursele unei familii pot fi diferite de cele ale alteia.

Este important ca părinții să descopere potențialul și talentul copiilor lor, ținând cont de etapa de dezvoltare în care se află aceștia.

Este, de asemenea, esențial să înțeleagă aspecte importante legate de memoria pe termen scurt și lung, atenția… organizarea timpului de după-amiază dedicat studiului sau temelor. De exemplu, un copil de 7 ani va putea menține atenția doar aproximativ 10-20 minute; creierul obosește și are nevoie de pauze pentru a se juca, a cânta sau a dansa.

SURSA FOTO: freepik.com @alrasyiqin

Copiii petrec prea mult timp în fața ecranelor

Oamenii sunt ființe sociale și au nevoie de interacțiune pentru a se simți bine. De aceea, este important ca cei mici să petreacă doar un timp limitat la birou sau în fața ecranelor, astfel încât să aibă ocazia să se joace și să se distreze împreună cu familia.

Un creier izolat nu învață eficient.

Recompensele materiale pentru comportamentele bune ale copiilor nu se interiorizează la fel de bine ca recompensele emoționale. Un zâmbet, o vorbă de laudă sau un gest de afecțiune, cum ar fi o îmbrățișare, sunt întăritori mult mai puternici decât orice altă recompensă pe care o poți oferi copilului tău.

Dacă ai observat că ultimele note ale copilului tău nu au fost bune, în loc să-l cerți sau să-l pedepsești, încearcă să evaluezi situația și să găsești soluții pentru viitor.

Toți copiii își doresc să reușească și să simtă satisfacția unei munci bine făcute.

Ține minte: copilul tău este valoros și unic, iar acest lucru nu este definit de notele lui. Cultivă-i creativitatea, iar copilul tău poate ajunge să își valorifice și el potențialul creativ.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel