„Dacă nu suferi, nu-ți înveți lecția!” Alexandra Șerb explică în ce capcană cad părinții atunci când își pedepsesc copiii: „Asta este problema!” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Mulți dintre noi, avem convingerea că dacă nu suferi, nu-ți înveți lecția și că dacă părinții noștri nu dădeau „milităria jos din pod” , nu ajungeam unde suntem acum. Sunt aceste metode cu adevărat calea corectă pentru a învăța responsabilitatea și consecințele acțiunilor noastre?

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, invitata noastră, coach transformațional pentru părinți Alexandra Șerb, cunoscută și ca „Mamă la pătrat”, a transmis că aceste metode autoritare, de corecție și pedeapsă, pot să distragă copilul de la ceea ce e cu adevărat important în dezvoltarea sa. În loc să învețe consecințele acțiunilor lor, acești copii pot ajunge să se concentreze doar pe evitarea pedepsei sau a bătăii, mai degrabă decât pe înțelegerea valorii și importanța responsabilității.

„Aceste metode autoritare, bătaia, pedeapsa și orice fel de metodă de genul acesta, practic distrag copilul de la ceea ce e cu adevărat important. Asta este problema! Noi credem că-l învățăm pe copil consecințele, dar, de fapt, ceea ce facem este să-l distragem de la ceea ce este cu adevărat important ca el să învețe.

Să spunem că avem doi copii, unu lovește pe celălalt și ce se întâmplă este că eu vreau să pedepsesc acel comportament, să-l taxez. Îl trimit în camera lui și îi spun nu mai ai voie să mai ieși din cameră, stai acolo, uite ce ai făcut. Ce se întâmplă în el de fapt atunci este că îi va crește nivelul de furie, care pentru copii pentru că nu au cortexul prefrontal dezvoltat înseamnă agresivitate și comportamente agresive. Ce se mai întâmplă acolo în el este că nu o să vadă ce a făcut el, ci o să vadă cât de rău este părintele că-i face acest lucru și disconfortul emoțional pe care îl simte pentru că este singur în durere. Copilul nu este încă dezvoltat să înțeleagă lucrurile alea în absența părintelui care să dea coerență lucrurilor și evenimentelor. Și atunci el crede că ceea ce se întâmplă acolo este nedrept. Iese de acolo și ce vrea să facă? Să se răzbune pe fratele lui, evident”, a spus Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca PărințișiPitici.ro.

Citește și De ce ne este atât de greu să renunțăm la pedepsirea copilului? Coach transformațional pentru părinți Alexandra Șerb: „Motivul este simplu!” / VIDEO

Alexandra Șerb: „Ratăm o șansă de a-l învăța despre moralitate!”

Mai există o explicație importantă pentru care aceste metode pot avea un impact negativ asupra dezvoltării copilului.

Mai există o explicație pentru care aceste metode distrag copilul. Practic, folosind aceste metode, noi ratăm o șansă de a-l învăța despre moralitate. De ce? Deci, copilul a greșit, l-a lovit pe fratele lui. Dacă eu îl pun în camera lui și-l pedepsesc, el se va concentra pe ceea ce pățește dacă face ceva rău. Îl direcționez pe ceea ce pățește el rău dacă face ceva și cu asta pleacă în viață. El apoi nu va învăța să se uite la ce se întâmplă cu celălalt sau de ce nu e bine să-l lovesc pe fratele meu pentru că îi provoc durere, pentru că nu vreau să fac asta. Ratăm o șansă de a-l învăța despre moralitate!”, a punctat coach-ul transformațional pentru părinți.

Metodele autoritare și pedeapsa pot contribui la dezvoltarea unor comportamente haotice pe termen lung. Ele pot sugera că puterea și controlul sunt singurele modalități de a-ți exprima voința, ceea ce poate influența negativ relațiile și învățarea responsabilității într-un mod mai profund.

„Aceste metode mai produc pe termen lung mai multe comportamente haotice, în niciun caz nu-l ajutăm pe copil să învețe despre responsabilitate și consecințele acțiunilor lui. Mai este și modelul de control. Noi, practic, îl învățăm pe copil că cel care e puternic deține controlul și asta îl mai învățăm când facem asta, când folosim aceste metode”, a mai adăugat Alexandra Șerb.

Vezi și Coach pentru părinți Alexandra Șerb, la Părinți Prezenți! Bătaia NU este „ruptă din Rai”: Cum afectează copiii pedepsele fizice și amenințările? / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri
Tagurile articolului: abuz  alexandra serb  amenintari  parenting  parinti  parinti prezenti  parinti si pitici  pedeapsa  pedepse  sfaturi parenting  violenta 

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel