Problemele obișnuite ale copilului la școală pe care părinții NU ar trebui să le ignore: Lipsa de atenție în clasă, dificultăți în a-și face prieteni și altele mai grave
Într-o lume în care relațiile interpersonale sunt inevitabile și conflictele pot apărea în diverse contexte, abilitățile de rezolvare a lor sunt esențiale pentru dezvoltarea socio-emoțională și pentru crearea unui mediu armonios.
„Dacă te lovește, dă-i înapoi”. Această reacție poate fi întâlnită des la părinți atunci cânc copilul spune că a fost lovit la grădiniță sau la școală. Cu toate acestea, este abordarea corectă?
„Oricât de mult ne dorim să ne protejăm copiii de eventuale probleme sau adversități și să eliminăm dificultățile care pot apărea în preajma lor, conflictul (fie că este o ceartă cu un coleg de clasă sau o ceartă între grupuri la școală) va fi prezent de mai multe ori în viața lor, deoarece face parte din relațiile umane”, a explicat psihologul María Laura Lezaeta. „Existența conflictului face parte din viață și modul în care ne însoțim copiii pentru a-i face față va fi fundamental în acest proces de învățare, ceea ce presupune să le oferim instrumente și resurse pentru ca ei să învețe să-l rezolve într-un mod sănătos și asertiv”.
Potrivit lui Lezaeta, „ca părinți, trebuie să ținem cont că, în procesul lor de socializare, copiii vor trece prin provocări care vor presupune punerea în practică a unor serii de abilități sociale: începerea și menținerea unei conversații, atitudinea empatică față de ceilalți oameni, apărare asertivă atunci când cineva îi atacă (fie fizic sau verbal), respectarea părerilor celorlalți”.
Psihologul avertizează că învățarea copiilor să atace în conflict NU este răspunsul adecvat. María Laura Lezaeta explică că atunci când recurgem la descalificări, umiliri sau țipete în rezolvarea unui conflict, sau când copiii se confruntă cu situații de luptă la școală și primesc sfatul „dacă te lovește, dă-i înapoi”, există riscul ca „mesajul pe care îl vom transmite este că modalitatea de a rezolva un conflict este recurgerea la violență, aceasta fiind o modalitate extrem de dăunătoare”.
Specialistul evidențiază că mediul școlar, mai precis sala de clasă, reprezintă un spațiu de conviețuire în care copiii învață în fiecare zi să se conecteze cu alți colegi care au propriile opinii, interese și calități. Este important să se înțeleagă că divergențele de opinii și conflictele pot apărea în mod natural, iar abilitățile de gestionare a acestora trebuie dezvoltate.
SURSA FOTO: freepik.com
„Acțiunile noastre trebuie să se concentreze pe a vedea aceste conflicte ca oportunități de învățare prin care să îi putem învăța pe copii abilități socio-emoționale care să le permită să facă față acestor conflicte”, a spus psihologul. „Existența conflictului face parte din viață: modul în care ne însoțim copiii pentru a-i face față va fi esențial în acest proces de învățare, care nu înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât educarea lor pe viață”.
În acest context, psihologul recomandă:
Transmite copilului că modalitatea de a rezolva o problemă este prin dialog, fără a recurge niciodată la violență. Este important să exprimăm în mod explicit că orice agresiune este inadmisibilă.
Învață copilul abilități de rezolvare a conflictelor, cum ar fi dezvoltarea capacității de a-i asculta pe ceilalți în mod empatic și de a exprima idei și sentimente în mod constructiv și asertiv.
Transmite copilului care sunt limitele în ceea ce privește modul de a acționa în situațiile și contextele prin care trece.
Fii „busola” care îl ghidează pe copil pe calea spre înțelegerea faptului că există comportamente inacceptabile, cum ar fi rănirea celuilalt, fie fizic, fie verbal.
Crește copilul astfel încât să devină un om responsabili care să învețe progresiv să conștientizeze consecințele acțiunilor lui și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lui.
Ajută copilul să-și dezvolte gândirea critică, astfel încât să poată opri situațiile de violență sau nedreptate la care sunt martori în mediul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.