1 din 4 copii români resimt dureri de spate, reiese din studiul programului #StaiDrept
Data publicării:
Un semnal de alarmă pentru sănătatea posturală a școlarilor.

Un studiu realizat în cadrul programului #StaiDrept, implementat de Asociația KinetoBebe, arată că 24% dintre copiii școlari din clasele 0-IV resimt dureri de spate.

Programul de screening postural a fost desfășurat în școlile de stat și private din București, incluzând aproape 6.000 de copii.

Rezultatele evidențiază probleme de postură și greutate încă de la vârste fragede, fapt ce ridică semne de îngrijorare pentru sănătatea pe termen lung a elevilor.

Date alarmante: postura incorectă și ghiozdane prea grele

După un an de evaluări, datele colectate de kinetoterapeuții KinetoBebe indică nu doar o prevalență semnificativă a durerilor de spate, ci și alte aspecte problematice:

8% dintre copii au probleme de greutate;

Doar 30% stau corect în bancă;

Numai 46% țin corect telefonul și doar 41% își poziționează corect caietul pe bancă;

Peste 53% consideră ghiozdanul prea greu;

52% dintre copii practică sport regulat.

Copii tot mai mici se confruntă cu probleme posturale

„Tot mai mulți copii intră în centrele noastre cu probleme de postură, dureri de spate, atitudini asimetrice, la vârste tot mai mici – 8-10 ani. Durerile apar chiar și în absența efortului fizic sau a unor lovituri, ceea ce ne-a făcut să tragem un semnal de alarmă și să punem reflectorul pe starea de sănătate a copilului școlar”, a declarat Ana Raluca Chișu, antreprenoare socială și fondatoarea Asociației KinetoBebe.

Obiectiv: prevenție și educație pentru sănătate

Prin intermediul campaniei #StaiDrept, specialiștii își propun să inițieze un dialog între kinetoterapeuți, părinți, copii și cadre didactice.

Aceștia subliniază importanța educației posturale și a măsurilor de prevenție încă din primii ani de școală.

„Chiar dacă profilaxia nu a intrat încă în reflexul românilor, ne propunem să creăm un cadru propice în care să conștientizăm nevoia de educație preventivă pentru sănătate”, adaugă Chișu.

Sprijin din partea profesorilor și părinților

Campania #StaiDrept a inclus completarea unor fișe de evaluare și sesiuni interactive în școli, susținute de kinetoterapeuți, urmate de sesiuni gratuite de evaluare posturală și terapie în centrele KinetoBebe.

De asemenea, copiii au beneficiat de ședințe gratuite de salinoterapie. Profesorii au facilitat accesul în școli și au încurajat implicarea elevilor, în timp ce părinții conștienți de importanța prevenției au contribuit semnificativ la succesul inițiativei.

Asociația KinetoBebe își propune să extindă programul în cât mai multe localități din țară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Stiri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym

3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi / FOTO: freepik.com @daria_tykhonenko

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, cea mai importantă lecție pentru succesul unui copil! / FOTO: freepik.com @tan4ikk

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori / FOTO: freepik.com @standret

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

pixel