22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internaţională a Mamei-Pământ
Data publicării:
Tema Zilei Pământului din 2024 este „Planeta vs materiale plastice'', atrage atenţia asupra riscurilor pentru sănătate provocat de materialele plastice.

Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ cât şi al Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ.

Tema Zilei Pământului din 2024 este „Planeta vs materiale plastice, atrage atenţia asupra riscurilor pentru sănătate provocat de materialele plastice. EARTHDAY.ORG, organizatorul la nivel mondial al Zilei Planetei Pământ şi cel mai mare recrutor al mişcării ecologiste din întreaga lume, susţine angajamentul oamenilor de a pune capăt plasticului de dragul sănătăţii umane şi planetare, cerând o reducere "cu 60% a producţiei din TOATE materialele plastice până în anul 2040". Prin Ziua Planetei Pământ se susţine eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosinţă, promovarea urgentă pentru un Tratat puternic al ONU privind poluarea cu plastic şi încetarea rapidă a utilizării acestuia, potrivit Agerpres.

Guvernele şi ONG-urile din întreaga lume se vor reuni la Ottawa pentru a continua negocierea condiţiilor United Nations Global Plastic Treaty în Ziua Pământului din acest an. Primul dintre cele cinci rapoarte axate pe această temă, oferă o privire de ansamblu asupra unora dintre cele mai recente cercetări care studiază impactul microplasticelor asupra sănătăţii bebeluşilor şi copiilor. Există dovezi că microplasticele se bioacumulează în organele noastre majore (inclusiv în creier) şi dovezi că nanoplasticele pot încălca bariera hemato-encefalică. Microplasticele au fost găsite în placenta umană. Microplasticele au fost detectate în laptele matern. De asemenea, există dovezi că bebeluşii ingeră mai multe microplastice şi microfibre decât adulţii din cauza stadiilor cheie de dezvoltare. Un studiu sugerează că bebeluşii ingerează/inhalează de 10 ori mai multe microplastice decât adulţi, se arată pe site- ul www.earthday.org.

Citește și „Mircea Duțu, de Ziua Pământului: „Deșeurile au atins o atare cantitate încât la o zonă de interferență între Oceanul Pacific și Oceanul Indian este pe cale a se constitui un nou continent” / VIDEO”

Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este marcată de toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în 2009. "Mama-Pământ" este un concept antic comun în mai multe limbi şi culturi, ce recunoaşte legătura noastră cu planeta, care face posibilă existenţa omenirii. Această zi nu înlocuieşte celebrarea Zilei Planetei Pământ, prin ea se doreşte o subliniere a importanţei pe care trebuie să o acordăm planetei noastre. În unele părţi ale globului pământesc, ziua dedicată acestuia se marchează în luna martie, odată cu echinocţiul de primăvară.

Zi marcată pentru prima dată în 1970

În 1970, la prima marcare, Ziua Pământului a mobilizat 20 de milioane de americani, care îşi arătau susţinerea pentru creşterea protecţiei asupra planetei noastre. Ziua Planetei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. Misiunea EARTHDAY.ORG este de a diversifica, de a educa, de a informa şi de a activa mişcarea ecologistă la nivel mondial, lucrând cu peste 150.000 de parteneri din peste 192 de ţări, pentru a susţine acţiuni pozitive pentru planeta noastră.

În 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de ţări şi aducând problemele de mediu pe scena mondială. Evenimentul a dat un impuls uriaş eforturilor de reciclare la nivel mondial şi a ajutat la deschiderea drumului pentru Summitul Pământului al Naţiunilor Unite din 1992, de la Rio de Janeiro.

De-a lungul deceniilor, EARTHDAY.ORG a adus sute de milioane de oameni în mişcarea ecologistă, creând oportunităţi de angajament civic şi voluntariat. Ziua Planetei Pământ a implicat în 2020 peste 1 miliard de oameni, devenind importantă şi decisivă pentru acţiuni transformatoare pentru planeta noastră.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Obiceiul inedit din a doua zi de Paște

În această zi, preoții merg la biserică și fac slujbe...

Cum se spune corect: Paști sau Paște?

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a...

Copiii născuţi în ziua de Paşte au un destin special

Se spune că bebelușii care vin pe lume în această...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Obiceiul inedit din a doua zi de Paște

În această zi, preoții merg la biserică și fac slujbe...


Top citite
„Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?” Mihai Mărgineanu, oripilat după ce a fost în Vama Veche. Mesaj dur pentru părinți / FOTO: captură Facebook @Mihai Margineanu

„Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?” Mihai Mărgineanu, oripilat după ce a fost în Vama Veche. Mesaj dur pentru părinți

De ce copilul tău poate fi rău cu tine când crește, potrivit unui psiholog: „Există trei comportamente ale părinților care îi pot determina să se îndepărteze” / FOTO: freepik.com @ira_evva

De ce copilul tău poate fi rău cu tine când crește, potrivit unui psiholog: „Există trei comportamente ale părinților care îi pot determina să se îndepărteze”

Ești tentat să-ți prelungești vacanța cu familia, deși școala va începe la mijlocul săptămânii? Ce RIȘTI dacă al tău copil lipsește de la ore / FOTO: freepik.com @syda_productions

Ești tentat să-ți prelungești vacanța cu familia, deși școala va începe la mijlocul săptămânii? Ce RIȘTI dacă al tău copil lipsește de la ore

Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor / FOTO: freepik.com

Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor

pixel