3 cauze ale lipsei de respect a copiilor față de profesori. Cum să educi copiii să-și respecte profesorii
Data publicării:
Un lucru este sigur: Respectul pentru ceilalți trebuie învățat acasă. Părinții trebuie să insufle copiilor lor importanța respectării profesorilor.

Lipsa de respect față de profesori din partea copiilor este un fenomen, din păcate, frecvent. Pe vremuri era ceva greu de imaginat, pentru că, chiar dacă copiii nu-și suportau profesorul, tot nu omiteau să-i arate respect. Trebuie să ne amintim că acest lucru nu se întâmplă doar la școală și că este foarte important ca părinții să-și învețe copiii să-i respecte pe ceilalți.

Este important ca copiii să interiorizeze încă din copilărie nevoia de a manifesta respect față de toți oamenii, indiferent de autoritatea pe care o deține individ datorită rolului pe care îl ocupă în cadrul societății. Astfel, când vor ajunge la vârsta adolescenței, vor putea să-i trateze politicos pe cei din jur, inclusiv pe profesori.

Trebuie să-ți înveți copiii să te respecte. Nu le lăsați să răspundă nepoliticos și asigurați-vă că învață să-și ceară scuze atunci când comportamentul lor a fost nepotrivit.  Este esențial ca aceștia să știe că acțiunile lor negative au consecințe.

2. -imagine fara descriere- (pexels-gustavo-fring-4173338_11563400.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Principalele probleme cu care se confruntă profesorii

Principalele probleme cu care se confruntă profesorii astăzi sunt lipsa de disciplină, numărul excesiv de elevi și lipsa mijloacelor și resurselor materiale. În plus, una dintre circumstanțele de care sunt cel mai afectați este lipsa de respect în sălile de clasă.

În general, întrucât copiii nu petrec mult timp cu părinții lor, părinții nu le insufla valorile care ar trebui să se reflecte în comportamentul lor la școală și cu profesorii.

Pentru ca această situație să se îmbunătățească, este absolut necesar să recunoaștem importanța muncii profesorilor și să asigurăm școlilor resurse tehnice și materiale. A fi profesor presupune asumarea unor responsabilități și posibilitatea de a le exercita în mod adecvat.

3 cauze ale lipsei de respect a copiilor față de profesori

1. Supraprotecția copiilor în fața profesorilor

În ultima vreme am asistat la o protecție excesivă față de figura elevului. Acesta din urmă, de fapt, are voie prea permisiv să facă ceea ce vrea. Această situație, împreună cu deficitul de instrumente de care dispun profesorii, face foarte dificil ca aceștia să fie respectați.

2. Exces de permisivitate

În prezent, educația și metodele de predare se îndepărtează de autoritarismul tradițional și permit existența unui fel de orizontalitate între elevi și profesori. Spațiile fac figura profesorului accesibilă elevului. Problema apare atunci când rolul profesorului este distorsionat, până în punctul în care copilul este plasat la același nivel cu el.

3. Exemplul părinților

În multe cazuri, întrucât părinții nu sunt de acord cu deciziile academice luate de profesor, ei îl privează pe profesor de credibilitate. Pot apărea și cazuri de agresiune fizică. Dacă părinții nu sunt capabili să dea valoare figurii profesorului, nici copiii.

3. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-8423361_38593300.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Cum să educ copiii să respecte profesorii

Când copilul tău vorbește de rău despre un profesor, evita să-l discreditezi și tu pe el. Desigur, puteți recunoaște în mod obiectiv că unii profesori sunt mai competenți decât alții.

În cazul în care copilul tău nu se înțelege cu niciunul dintre profesorii lui, poți întoarce această situație în favoarea ta. Explicați-i că este necesar să învățăm să trăim cu oameni pe care îi găsim incompatibili sau care gândesc diferit de noi.

Învață-ți copilul că nu trebuie să-i răspundă profesorului său în public, pentru că, în sala de clasă, acesta din urmă reprezintă autoritatea, chiar  dacă crede că comportamentul său este nedrept. Este mult mai bine să clarificăm lucrurile în privat.

În plus, este foarte important să vă revizuiți cu atenție comentariile cu privire la supervizorii și colegii dvs. de muncă, deoarece este posibil să fiți lipsiți de respect față de aceștia și să nu fiți în concordanță cu ceea ce spuneți și faceți în fața copiilor dvs.

Ce comportament ar trebui să aibă părinții atunci când au de-a face cu copii lipsiți de respect?

O modalitate de a recupera valori  este să le lucrați acasă. Trebuie să vă orientați copiii spre respect ca valoare fundamentală a conviețuirii. Următorii sunt factorii cheie de care trebuie să luați în considerare.

Fii un exemplu

Sunteți cel mai important punct de referință pentru copiii dvs.: ei învață din ceea ce faceți. Dacă vă dovediți respectuos și tolerant față de ceilalți, vor învăța să fie și ei.

Învață să te exprimi

Este foarte important ca  în interiorul locuinței să existe spațiu pentru conversații purtate din diferite puncte de vedere. În acest fel copilul va învăța să se exprime clar și, în același timp, să respecte opiniile celorlalți atunci când acestea sunt diferite de ale lui.

Fii asertiv

Învață-i pe copii diferența dintre a-i respecta pe oameni și a-i lăsa pe alții să-l ”calce” pe cap. În acest scop, este de mare importanță să-i înveți să practice asertivitatea.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel