„80% din ce faci azi ca părinte vine din primii tăi 7 ani de viață!” De ce e periculos să ignori copilul care ai fost. Andrada Faina: „Asta vreau să subliniez aici!” / VIDEO
Crizele de furie sunt o etapă normală în dezvoltarea copilului. Fiind în plină creștere emoțională și mentală, cei mici nu au întotdeauna maturitatea necesară pentru a-și gestiona corect emoțiile. Frustrarea, în special, este greu de suportat și adesea se transformă rapid într-o criză.
La copiii mai mici, aceste manifestări pot părea copleșitoare, mai ales pentru părinți, deoarece sunt extrem de solicitante din punct de vedere emoțional și fizic.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Pentru a gestiona mai ușor momentele tensionate, dr. Jazmine, psiholog pentru copii, recomandă stabilirea unor repere liniștitoare și evitarea schimbărilor bruște, care pot fi greu de suportat pentru cei mici, notează parents.fr.
Crearea unor reguli clare, alături de acceptarea emoțiilor copilului cu blândețe, ajută la dezamorsarea crizelor.
În acest sens, cinci fraze simple pot fi de mare ajutor:
Integrarea jocului în momentele tensionate, cum ar fi încălțarea pantofilor înainte de a ieși afară, îi ajută pe copii să colaboreze mai ușor și să opună mai puțină rezistență.
Oferindu-i o metodă clară și sprijin în același timp, copilul tău va ști ce are de făcut și se va simți în siguranță, reducându-se astfel riscul unei crize.
Stabilirea unor pași clari în rutină îl ajută pe copil să înțeleagă ce urmează și îi oferă un sentiment de confort.
Chiar dacă regulile pot genera uneori rezistență, rutina constantă îi liniștește.
Păstrezi limita impusă, dar îi oferi copilului o alegere. Acest mic gest de autonomie scade considerabil nivelul de frustrare și, implicit, șansele de a izbucni o criză.
Astfel îi transmiți copilului că ai încredere în capacitatea lui de a reuși, dar în același timp îl susții acolo unde are nevoie, respectându-i ritmul de dezvoltare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
De câte jucării are cu...
Un nou studiu realizat de...
Diminețile pot fi adesea o perioadă de agitație pentru...
Alegerea unui nume pentru...