5 moduri de a crește copii cu caracter: Acasă este locul unde ar trebui predată moralitatea
Data publicării:
Numeroase studii de la organizații și cercetători de prestigiu confirmă o scădere constantă a caracterului moral al copiilor. Haideți să descoperim mai multe despre acest subiect în articolul de mai jos.

62% dintre cei peste 2.600 de participanți la un sondaj NBC News State of Kindness cred că copiii sunt mai puțin amabili astăzi, decât erau în trecut.

60% dintre adulți și cred că eșecul tinerilor de a învăța valorile morale este o problemă națională gravă.

Nivelurile de empatie ale adolescenților sunt acum cu 40% mai scăzute decât acum trei decenii și, în aceeași perioadă, narcisismul a crescut cu 58%.

Acasă este întotdeauna cea mai bună școală pentru a preda caracterul, dar în lumea de astăzi, uneori plină de zgomot, trebuie să fim mult mai intenționați în eforturile noastre de a construi caracterul copiilor noștri. 

Iată 5 sfaturi pentru părinți pentru a învăța copiii să facă ceea ce trebuie, pentru a-i ajuta pe copii să distingă binele de rău.

3. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-4039177_85936600.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

1. Angajați-vă să creșteți un copil moral

„Cât de important este pentru tine să crești un copil moral?” Este o întrebare crucială de pus, deoarece cercetările arată că părinții care simt cu tărie că copiii lor se dovedesc oameni buni, de obicei, reușesc. Și totul pentru că s-au angajat în acest efort. Dacă vrei cu adevărat să crești un copil moral, atunci fă-ți angajamentul personal de a-l crește.

Întrebare: Pe o scară de la 1 la 10, cât de important este ca copilul dumneavoastră să devină o persoană cu caracter puternic, moral?

2. Cunoaște-ți convingerile și împărtășește-le

Înainte de a putea crește un copil moral, trebuie să fii clar în ce crezi. Fă-ți timp să te gândești la valorile tale și apoi împărtășește-le în mod regulat explicând de ce te simți așa cum te simți. Au fost identificate peste 400 de virtuți. Alege câteva care contează cel mai mult pentru tine și partenerul tău parental și angajează-te să le folosești în mod regulat.

Întrebare: Prefă-te că au trecut 30 de ani și copiii tăi sunt mari. Acum te uiți la copiii tăi adulți. Ce trăsături de caracter sperați că le-au interiorizat din copilărie?

Iată câteva trăsături de caracter esențiale care îi ajută pe copii să dezvolte inteligența morală. Reflectați asupra lor. De ce trăsături crezi că vor avea nevoie copiii tăi pentru a deveni oameni buni?

2. -imagine fara descriere- (pexels-tatiana-syrikova-3975594_81607300.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

- altruism, asertivitate, calm, grijuliu, caritate, castitate, cetățenie, compatibilitate, compasiune, considerație, cooperare, curaj, curtoazie, încredere, determinare, disciplină, empatie, excelență, corectitudine, fidelitate, fidelitate, flexibilitate, iertare, prietenie, cumpătare, generozitate, blândețe, sinceritate, bunătate, recunoștință, seriozitate, utilitate, onestitate, onoare, smerenie, idealism, harnic, inițiativă, perspicacitate, integritate, bucurie, dreptate, bunătate, dragoste, loialitate, milă, modestie, moderație, supunere, optimism, răbdare, liniște, perseverență, politețe, prudență, intenție, încredere, respect, responsabilitate, inventivitate reverență, autocontrol, autodisciplină, sensibilitate, seninătate, simplitate, sinceritate, statornicie, tact, cumpătare, tenacitate, recunoștință, toleranță, seriozitate, veridicitatea.

3. Fii un exemplu moral puternic

Părinții sunt primii și cei mai puternici profesori de morală ai copiilor lor, așa că asigurați-vă că acele comportamente morale pe care copiii dvs. le preiau de la dvs. sunt cele pe care doriți să le copieze. Încearcă să faci din viața ta un exemplu viu de comportament moral bun pe care să-l vadă copilul tău.

Întrebați-vă în fiecare zi: „Dacă copilul meu ar avea de urmărit doar comportamentul meu, ce exemplu ar prinde?” Răspunsul este adesea destul de grăitor.

4. Folosiți momente de predare

Cele mai bune momente de predare nu sunt cele care sunt planificate, ci se întâmplă pe neașteptate. Căutați probleme morale despre care să vorbiți pe măsură ce se materializează. Profită de aceste oportunități, deoarece ele îi ajută pe copiii tăi să dezvolte convingeri morale solide care îi vor ajuta să le ghideze comportamentul pentru tot restul vieții.

La urma urmei, copiii tăi vor auzi mesaje nesfârșite care contravin convingerilor tale, așa că este esențial să audă despre standardele tale morale.

4. -imagine fara descriere- (pexels-ketut-subiyanto-4473449_30080100.jpg)

Foto: Ketut Subiyanto/ Pexels

Emisiunile TV, filmele, ziarele și literatura sunt pline de probleme morale, precum și de momente zilnice. Le poți folosi pentru a discuta despre convingerile tale cu copiii tăi,  dar numai dacă îți recunoști valorile.

5. Folosește disciplina ca o lecție de morală

Una dintre cele mai bune practici de construire a caracterului este să se sublinieze impactul comportamentului copilului asupra celeilalte persoane („Vezi, ai făcut-o să plângă”) sau să evidențiezi sentimentele victimei („Acum se simte rău”). Acest lucru îmbunătățește creșterea morală a copilului, precum și comportamentele sale prosociale și poate fi eficient chiar și în cazul copiilor foarte mici.

Întreabă-ți copilul: „Cum te-ai simți dacă cineva ți-ar fura cu adevărat acea jucărie? Ar fi corect? De ce nu ar fi corect?"

Cu un copil mai mare, ai putea întreba: „Ai vrea să fii mințit? Dacă prietenul tău cel mai bun te-ar minți? Cu te-ai fi simțit?”.

Puterea exemplului: practica bate teoria

Copiii nu învață cum să fie buni citind despre caracter în manuale, ci asistând sau făcând fapte bune. Încurajați-vă copiii să dea o mână de ajutor pentru a face diferența în lumea lor. Și ajută-i să recunoască efectul pozitiv pe care gestul lor l-a avut asupra destinatarilor. 

Scopul real este ca copiii să devină din ce în ce mai puțin dependenți de îndrumarea adulților prin încorporarea principiilor morale în viața lor de zi cu zi și făcându-le proprii. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă părinții subliniază mereu importanța virtuților alese, iar copiii lor practică în mod repetat acele comportamente morale cu îndrumarea noastră.

Regula de aur

Învață-ți copilul regula de aur care a ghidat multe civilizații de secole: „Tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat.” 

Amintiți-le copiilor să se întrebe înainte de a juca: „Aș vrea ca cineva să mă trateze așa?” Sau: „Cum s-ar simți?”.

Empatia este un activator moral cunoscut, iar întrebările potrivite pentru construirea empatiei îi ajută pe copii să se gândească la comportamentul lor și la consecințele pe care le are acțiunea asupra celorlalți. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel