Sfaturi pentru alegerea unui nume pentru bebelușul tău
Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...
Fericirea se naște din armonia dintre minte, trup și suflet, din relații sănătoase, pasiuni autentice și o atitudine pozitivă față de viață. Înseamnă să te cunoști pe tine însuți, să înțelegi ce contează cu adevărat și să îți trăiești viața în acord cu valorile tale.
INFO: Stoicismul este una dintre cele 4 mari școli de filosofie din Atena antică. Printre practicanții faimoși care au popularizat-o și au îmbogățit-o se află omul politic Seneca, sclavul Epictetus și unul dintre cei mai luminați împărați romani, Marcus Aurelius. Scrierile acestora au stârnit un interes major în Renaștere și apoi din nou în epoca pe care o trăim.
Iată care sunt cele 5 principii stoice pentru a avea o viață mai fericită:
„Cine se teme de moarte nu va face niciodată nimic pentru a-i ajuta pe cei vii. Dar cel care știe că acest lucru a fost decretat în momentul în care a fost conceput va trăi prin principii și, în același timp, se va asigura, folosind aceeași putere a minții, că nimic din ceea ce i se întâmplă nu este o surpriză.” — Seneca.
Ideea e că toți vom muri. Aceasta este o certitudine. Toate lucrurile care te fac nefericit astăzi vor părea lipsite de sens pe patul tău de moarte.
Ai o notă proastă... Întotdeauna este vreme rea în orașul tău... Nimănui nu-i plac postările tale pe rețelele sociale... Cineva nu te-a invitat la petrecerea lui de naștere... Alți oameni par fericiți și tu te simți singur....
Treci peste asta. Treci prin viață fără teamă. Fă lucrurile pe care ți-ai dorit întotdeauna să le faci.
„Stăpânul nostru este oricine are puterea de a implementa sau de a preveni lucrurile pe care le dorim sau nu”. — Epictet
Acest lucru ar putea răni, dar trebuie spus: prea mulți dintre noi suntem sclavii validării externe.
Ne dorim aprecieri pe Instagram, promoții la serviciu și admirație din partea colegilor noștri. Dar ghici ce? Toate aceste lucruri sunt dincolo de controlul tău.
Nu poți forța pe cineva să aprecieze postarea ta, să te promoveze sau să te admire. Deci, de ce să-ți irosești energia și liniștea sufletească tânjind după ele?
În schimb, concentrează-te pe ceea ce poți controla. Acțiunile, gândurile și răspunsul dumneavoastră la adversitate. Acestea sunt lucrurile care contează cu adevărat și formează coloana vertebrală a unei vieți împlinite.
Încercați să evitați să urmăriți lucruri pe care nu le controlați. Fă asta și îți vei recâștiga libertatea.
Foto: Freepik @freepik
„Retrage-te în tine cât poți de mult și asociați-vă cu cei care vă vor face să fiți mai buni. Invitați-i pe cei pe care îi puteți face mai buni. Acest lucru aduce beneficii ambelor părți, iar oamenii învață în timp ce predau.” — Seneca
De multe ori este ușor să pierzi din vedere faptul că singura persoană pe care te poți baza cu adevărat ești tu însuți. Prietenii vin și pleacă, circumstanțele se schimbă, locurile de muncă sunt pierdute și chiar și familia te poate dezamăgi.
Asta nu înseamnă că ar trebui să te izolezi sau să eviți relațiile. Dimpotrivă, înconjoară-te de oameni care îți îmbogățesc viața și pe care tu, la rândul tău, îi poți ridica.
Dar, în cele din urmă, ești propriul tău cel mai bun prieten și cel mai mare dușman.
Alegerile pe care le faci, obiceiurile pe care le cultivi și mentalitatea pe care o adopti îți vor determina fericirea și succesul.
„Ți se întâmplă ceva. Bun. A fost conceput pentru tine prin natură, țesut în model de la început.” — Marcus Aurelius
Viața este imprevizibilă. Este plin de întorsături neașteptate care fie ne pot rupe, fie ne pot face mai puternici.
A avea încredere în natură, așa cum a spus Regele filosof Marcus Aurelius, înseamnă a îmbrățișa această imprevizibilitate. Când faci asta, înțelegi că fiecare eveniment, bun sau rău, face parte din călătoria ta în viață.
Ai fost concediat? Poate că este o oportunitate de a urma un proiect pasional sau de a începe propria afacere. A trecut printr-o despărțire dureroasă? Priviți-o ca pe o șansă de a vă redescoperi și de a crește ca individ.
În loc să te împotriviți schimbării sau să vă gândiți la nenorocire, îmbrățișați necunoscutul. Ai încredere că fiecare experiență, oricât de provocatoare, este un pas înainte pe calea ta.
„Nu te aștepta să le spui altora ce ar trebui să facă atunci când știu că tu faci ceea ce nu ar trebui.” — Musonius Rufus
În cele din urmă, și poate cel mai important, exersează ceea ce predici. Este ușor să emiți înțelepciune, să dai sfaturi și să îi critici pe alții. Dar tu trăiești după principiile tale? Acolo este adevărata provocare.
Nu fi ipocrit. Nu le vorbi altora despre onestitate dacă minți. Nu predica despre munca grea dacă ești leneș. Dacă vrei respect, admirație sau influență, câștigă-l.
Este un clișeu, dar este adevărat: acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Așa că fă ceea ce vrei cu adevărat și în care crezi.
Fă ceea ce spui, nu pentru că vrei ca lumea să te observe. Dar pentru că TU te observi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...
Aceste prenume speciale evocă...
Crăciunul este un moment unic...
A fi născut de Crăciun este ca un mic miracol.
Îți amintești când cumpărai un...
Când vine vorba de a alege un...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...