5 sfaturi pentru mamele stresate care au nevoie de timp pentru ele
Data publicării:
Pentru majoritatea femeilor, a fi mamă este o experiență minunată, dar primele zile pot fi dificile. Iată câteva sfaturi pentru mămicile stresate, pentru a învăța să aibă grijă de sine și să-și recapete starea de bine.

A fi mamă este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poate rezerva viața, totuși, în primele zile multe femei se trezesc asaltate de o mie de lucruri de făcut și nu au timp să aibă grijă de ele însele. Ele devin astfel mame stresate cu o nevoie disperată de a-și lua timp pentru ele. 

Prezentarea la controale, mersul la coafor pentru o nouă tunsoare sau la cosmeticiană poate deveni o adevărată aventură pentru unele mămici. Dar pentru a-ți păstra sănătatea mintală este foarte important să nu uiți de tine și să încerci să-ți păstrezi obiceiurile pe care le aveai înainte de a naște.

Unii au percepția că odată ce devin mame își pot lua rămas-bun de la viața pe care au dus-o până în acel moment. Mulți se simt singure și stresate. Au nevoie de sprijin și înțelegere din partea celor din jur. În plus, începerea alăptării poate fi o provocare pentru multe mame. 

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6134940-2_26800400.jpg)

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Specialiștii recomandă să mergeți des la plimbare cu bebelușul: în parc, pe plajă sau la munte, nu contează locul, și evident, încearcă să-ți menții viața socială pe care o aveai înainte de nașterea noului venit. În timp ce unele locuri sunt cel mai bine de evitat când ai un nou-născut, există multe activități la care o familie se poate adapta. În acest articol vă vom oferi 5 sfaturi valoroase pentru mamele care au nevoie de timp pentru ele însele.

1. Menține obiceiurile

Pentru majoritatea mamelor, este foarte important să-și mențină prioritățile și activitățile. Dacă, de exemplu, îți place să mergi pe jos, încearcă să găsești o modalitate de a o face și cu copilul tău, odată ce ți-ai revenit după naștere. Poți să te plimbi cu el punându-l într-un marsupiu sau cărucior. Sau ai putea încerca să-l lași câteva ore cu partenerul tău sau cu cineva în care ai încredere timp de o jumătate de oră pe zi, pentru a merge la plimbare.

Planifică să faci asta în fiecare zi. Încercați să vă mențineți interesele vii, fie că este vorba de lectură, vizionarea unor seriale TV sau înot. Nu renunța la ceea ce îți place doar pentru că ești mama.

2. Căutați sprijin de la cei dragi

Deși este ușor pentru o mamă să se simtă „epuizată”, a cere ajutor pare foarte dificil. Nu există nici o îndoială. De cele mai multe ori, părinții nu sunt de ajuns să aibă grijă de copil, să lucreze și să se ocupe de activitățile zilnice. Mamele trebuie să-și ceară ajutor familiei și prietenilor pentru a face totul.

O idee bună este să cauți și sprijin și empatie de la alte mame care se află în aceeași situație ca tine. Chiar dacă bebelușul tău este încă un bebeluș, mergi în parc și socializează cu alte mame cu siguranță vor înțelege temerile și îndoielile tale! De asemenea, puteți intra în contact cu alte mame prin grupuri sau pe internet.

3. Fotografie... (pexels-william-fortunato-6392872_63539000.jpg)

Fotografie de la William Fortunato/ Pexels

3. Nu înceta să te tratezi singur

În primele trei luni de viață ale bebelușului (dar unele și pentru tot primul an) multe mame uită să aibă grijă de ele însele. Dar nu ar trebui să uiți niciodată de tine. Deși ți-e greu să crezi, este foarte important pentru stabilitatea ta emoțională. Încercați să mergeți la coafor și cosmetician așa cum ați făcut înainte și faceți activitate fizică în modul care vi se pare cel mai potrivit.

Dacă v-ați îngrășat puțin, căutați modalități de a vă reveni în formă prin dietă și exerciții fizice. Și dacă uneori vă simțiți deprimat, nu ezitați să căutați cât mai repede ajutor profesional.

4. Nu fi prea exigent cu tine

Este clar că inițial nu vei putea face tot ce ai făcut înainte. Cu siguranță vor fi multe momente în timpul zilei în care te vei simți epuizat și vei crede că nu poți reuși. Dar nu vă faceți griji, pentru că este cel mai logic și normal lucru. Toate mamele simt așa la început. Trebuie să ai răbdare și să nu te aștepți de la tine la aceeași energie pe care o aveai înainte. Odihnește-te și bucură-te de lucrurile mărunte.

5. O viață liniștită pentru a nu fi mame stresate

Cel mai bun lucru pentru a evita să fii o mamă stresată ar fi să încerci să te bucuri de această fază a vieții tale fără să te grăbești. În curând copilul tău va crește și stresând vei ajunge să pierzi cele mai bune momente ale lui.

Când vrei să te odihnești, încearcă să te deconectezi de la telefoane, tablete și WhatsApp. Bucurați-vă de prezent, la plimbări și în orice altă activitate zilnică.

Încercați să nu vă stresați cu privire la programe. Ce diferență are dacă mănânci cu jumătate de oră înainte sau după? Definește prioritățile vieții tale și încearcă să fii fericit în orice moment. 

Nu ezita să încetinești în această etapă a vieții tale, mai ales în timpul maternității și alăptării. Sănătatea ta mintală este mai importantă decât orice altceva.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel