Sindromul Pica la copii: Risc de sufocare și otrăvire. Mărturia unei mame
Data publicării:
Îți poți imagina că ai putea mânca cu plăcere o bucată de carton sau de plastic? Există, totuși, o tulburare de alimentație, sindromul Pica, care provoacă această atitudine. 

Din punct de vedere medical, cei care ingeră în mod obișnuit substanțe necomestibile care sunt considerate cultural nealimentare (hârtie, pământ, lemn etc.) sunt afectați de sindromul Pica. Pentru ca aceasta să fie clasificată ca tulburare, comportamentul trebuie să fie comun, adică repetat și să nu fie compatibil cu starea de dezvoltare cognitivă a pacientului.

Dolly este o fetiță de 2 ani, vârsta la care copiii știu de obicei să distingă ceea ce se mănâncă de ceea ce nu trebuie mâncat. Timp de aproximativ un an mama sa, Jordanna Tait, a descoperit că obiceiurile alimentare ale fiicei sale sunt problematice.

Dolly suferea de Pica. Cum a recunoscut mama ei problema?

La un moment dat mama ei a observat că multe dintre cutii de carton pe care le folosise pentru a depozita lucrurile fuseseră mușcate. De asemenea, în fecalele fetiței găsise urme de alimente necomestibile, ceea ce a alarmat-o pe mamă și mai mult.

După cutiile de carton, a urmat telecomenzile, balustrade de lemn de la pat, piese de mobilier, cărți etc. Fetița mușca și mânca absolut orice.

La ce vârstă apare sindromul Pica?

Pica este frecvent în copilărie și rezultă adesea din tulburări de dezvoltare care reprezintă factori de risc pentru această boală, ale căror cauze însă nu sunt cunoscute. 

Ingerarea de substanțe nealimentare este periculoasă în multe privințe, de la riscul de sufocare până la intoxicație; Odată ce Pica a fost recunoscut, cea mai mare preocupare a medicilor a fost pericolul de otrăvire, în special cel care ar putea depinde de vopsele. 

Pentru a evita prezența otrăvurilor în corpul ei, Dolly trebuie să fie supusă unor teste de sânge regulate. Mama, așadar, a fost chemată să-și monitorizeze în permanență fetița și acum o mărturisește deschis presei străine: „Sunt doar epuizată, trebuie să o urmăresc tot timpul. Va avea nevoie de tot ajutorul și sprijinul pe care îl poate primi, mai ales când ajunge la școală și profesorii trebuie să o țină în siguranță”.

Sfatul medicului în cazul sindromului Pica

Legat de acest sindrom, Dr. Daniela Popescu, medic primar pedriatic vine cu următoarele clarificări:

”Sindromul Pica reprezintă ingestia de substanţe necomestibile precum pământ, var, vopsea, cretă, hârtie etc. Se înregistrează cu o frecvenţă între 4 – 26 % în rândul populaţiei instituţionalizate, dar apare şi la copii normali sau la femei însărcinate. Numele sindromului vine de la denumirea ştiinţifică din limba latină a coţofenei (Pica pica) care este cunoscută pentru faptul că e capabilă sa mănânce aproape orice.

Potrivit medicului, sindromul Pica pare a se datora deficienţei minerale în cele mai multe cazuri, în special deficienţei de fier. Adeseori, substanţa consumată de aceşti pacienţi conţine mineralul care îi lipseşte individului din organism. Circa 1 – 2 % dintre copiii cu probleme la învăţătură suferă de forme severe de Pica.

Formele sindromului Pica

Exită două forme ale cestui sindrom: una în care o persoană mănâncă o hrană comestibilă, dar nepreparată: boabe de cafea, coji de cartofi etc. şi o alta, când individul mănâncă orice altceva în afară de alimente (de la excremente, la pământ, bureţi de bucătărie, săpun, bucăţi de mobilă sau var). Diagnosticul poate fi pus doar dacă acest comportament persistă cel puţin o lună de zile.

În cazul în care se suspectează sindromul Pica, este important să se realizeze o evaluare medicală pentru a putea exclude o posibilă anemie, blocaje intestinale, sau chiar o afectare hepatică determinată de toxicitatea substanţelor ingerate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: alimentatie  copii  sindromul pica 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Sfaturi de aur pentru mamele de adolescenți

Creșterea unui adolescent poate fi un drum plin de...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe” / FOTO: freepik.com @tariktk

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe”

pixel