7 abordări cheie pentru a evita creșterea unui copil narcisist
Data publicării:
Cum putem noi, părinții, să îi împiedicăm pe copiii noștri să dezvolte trăsături narcisice? Ce putem face pentru a ne ajuta copiii să devină persoane sănătoase, încrezătoare și empatice? Haideți să descoperim mai multe despre acest subiect în articolul de mai jos.

Creșterea copiilor este una dintre cele mai importante sarcini ale părinților, deoarece le modelează personalitatea și le influențează viitorul. Cu toate acestea, abordarea greșită a părintelui poate determina un copil să devină narcisist.

Narcisismul este o tulburare psihologică care se manifestă prin iubire de sine excesivă, stima de sine scăzută și lipsă de empatie față de ceilalți.

În lumea de astăzi, narcisismul a devenit un fenomen din ce în ce mai răspândit. În calitate de părinți, dorim ca copiii noștri să devină persoane sănătoase, încrezătoare, empatice, care sunt conștiente de acțiunile lor și de consecințele pe care le au asupra altor persoane.

În acest articol, vom oferi șapte moduri de a evita creșterea unui narcisist și de a răspunde la unele dintre întrebările pe care le puteți avea despre aceasta.

Fii atent la tiparele tale de comportament

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să devii conștient de tiparele tale de comportament. Dacă sunteți predispus la narcisism, există șanse mari să transmiteți acest comportament copilului dumneavoastră. De aceea trebuie să fii atent la felul în care te comporți, cum vorbești și cum reacționezi față de ceilalți.

Încurajați încrederea în sine a copilului

Încrederea în sine este vitală pentru dezvoltarea copilului, dar este important să încurajăm stima de sine sănătoasă. Aceasta înseamnă că trebuie să-ți încurajezi copilul să-și prețuiască propriile realizări și să creadă în sine, dar să nu-i privească pe ceilalți cu dispreț.

Învață-ți copilul empatia

Empatia este o abilitate importantă pe care copiii trebuie să o dezvolte pentru a înțelege și respecta ceilalți oameni. Încurajează-ți copilul să se gândească la emoțiile celorlalți, să încerce să le înțeleagă și să răspundă în mod corespunzător.

2. Fotografie... (pexels-gabby-k-5063069-1_46818600.jpg)

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Încurajați copilul să colaboreze și să lucreze în echipă

Narcisiștii sunt adesea individualiști care au dificultăți în a lucra cu ceilalți și nu răspund bine la critici.

Încurajează-ți copilul să lucreze cu alții, să rezolve probleme împreună și să accepte critica ca pe o oportunitate de a se îmbunătăți.

Nu-i oferi copilului tău așteptări nerealiste

Narcisiștii sunt adesea împovărați de așteptările celorlalți, așa că este important să nu-i oferi copilului tău așteptări nerealiste. Încurajează-ți copilul să-și stabilească obiective realiste, realizabile și încurajează-l să se bucure de procesul de învățare.

Încurajați copilul să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale

Lasă-l să învețe să-și asume responsabilitatea pentru greșelile sale și să învețe din ele. Puteți face acest lucru ajutându-l să înțeleagă că greșelile fac parte din viață și că este important pentru el să învețe din ele.

Fii un model pozitiv

Fii pozitiv, fii conștient de acțiunile tale și asigură-te că acestea sunt în concordanță cu valorile și așteptările tale. Arată-i copilului tău cum să construiască relații sănătoase.

Creșterea unui narcisist poate provoca daune pe termen lung. Ca părinte, ai un rol important de jucat în prevenirea copilului tău să devină narcisist.

Acordând atenție propriului comportament, încurajând încrederea în sine sănătoasă, empatia, cooperarea, acceptarea responsabilității, veți putea ajuta copilul să-și dezvolte o stima de sine sănătoasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel