„A da bine” versus performanța reală. Ce nu merge în școlile din România. Marian Staș: „Avem nevoie de ASTA” / VIDEO
Data publicării:
Marian Staș,  coordonator de programe educaționale, a fost invitatul lui Sorin Ivan la emisiunea de la Dc Edu.

Cei doi au vorbit despre calitatea învățământului românesc.

Marian Staș a adus în discuție și cultura educațională din perioada comunistă, care, din păcate, încă influențează școlile din România.

Citește și Ce fel de profesor ar trebui să avem la catedră? Marian Staș: „NEMEDIOCRU” / VIDEO

„Pe vremea lui Ceaușescu, toată lumea raporta producții record de porumb sau grâu. În educație e la fel: trebuie să dai bine la rapoarte, să arăți că faci treabă, chiar dacă realitatea e cu totul alta”, a explicat Staș, subliniind cum învățământul românesc se concentrează mai mult pe „a da bine” decât pe rezultate concrete.

Citește și Educația, încotro? Mihai Staș: „Buba principală a Planurilor Cadru: sunt croite pentru normele și salariile profesorilor”

Sursa foto: freepik.com@pressfoto

„Sunt mai multe piese în ecuația asta. Îmi aduc aminte ca până în 2019 eu am predat în școală de vară de la Harvard Kennedy School, in programul de vară matematici aplicate în politici publice.18  iterații am făcut acolo.

Eu nu am un contract 12 ani cu universitatea Harvard ci 18 contracte a cate o vara fiecare  ca sa ma țină în priză, motivat.

Pe de altă parte, scoaterea din educație odată pentru totdeauna a temei titularizării, a imobilității. Alte componente țin de deschidere: descentralizare, asumare, responsabilitate și asumare la nivelul școlii.

Marian Staș: N-ai cum să faci meritocrație și valoare dacă n-ai un sistem de indicatori bine construit care să dea o măsură corectă a performanței lui Sorin Ivan în comparație cu performanța lui Marian Staş. (...)

Un alt aspect de ceea ce înseamnă nuanță de paradigmă comunistă pe lângă centralizare este să dăm bine. Îți aduci aminte în anii 80 cat raporta lumea milioane de kilograme de porumb, grâu, producție la hectare.

Evident ca într-un mecanism educational profund aservit politic așa cum este școala noastră preuniversitară acum, primul lucru pe care vrei să-l faci este dai bine”, a spus Marian Staș în cadrul emisiunii de la Dc Edu.

Materialul integral poate fi urmărit în linkul de mai jos: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Dezvoltare intelectuala

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel