Semne neobișnuite care arată că părinții tăi te respectă cu adevărat, potrivit experților
Majoritatea poveștilor de succes impresionante au la bază un început presărat cu eșecuri.
Jeff Bezos, fondatorul Amazon și al doilea cel mai bogat om din lume, a avut mai multe tentative nereușite de a crea o platformă pentru vânzătorii terți înainte de a pune bazele gigantului de comerț electronic.
Gimnasta olimpică Gabby Douglas afirmă că greșelile făcute în competiții au ajutat-o să adopte o mentalitate rezilientă.
„Poate suna ciudat, dar pentru mine succesul a însemnat să eșuez”, a declarat aceasta pentru CNBC Make It. „Am căzut de șapte ori. Am făcut greșeli. Aceste experiențe m-au determinat să revin în sală și să mă întreb: Ce trebuie să îmbunătățesc pentru a mă asigura că fiecare aspect este bine pregătit?”
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Faptul că eșecul poate fi un catalizator al succesului este bine documentat. Totuși, ceea ce este mai puțin înțeles, afirmă Amy Edmondson, profesor la Harvard Business School și autoarea cărții Right Kind of Wrong: The Science of Failing Well, este motivul pentru care eșecul poate conduce la rezultate mai bune.
Conform acesteia, un eșec apare atunci când folosești resursele și cunoștințele disponibile pentru a atinge un obiectiv, dar rezultatul nu este cel așteptat. Pe de altă parte, o greșeală înseamnă să te abați de la un proces dovedit ca fiind eficient.
De exemplu, dacă pregătești un tort și uiți să adaugi ouăle, aceasta este o greșeală. Însă, dacă inventezi o rețetă nouă care nu iese așa cum ți-ai dorit, acesta este un „eșec productiv”, pentru că te ajută să înveți cum să îmbunătățești rețeta data viitoare.
„Se vorbește mult despre cum ar trebui să sărbătorim greșelile”, spune Edmondson. „Însă, ar trebui să sărbătorim eșecurile productive.”
Fie că îți începi un hobby nou sau preiei un rol diferit la locul de muncă, eșecul este probabil inevitabil. Și este în regulă, subliniază Edmondson, atâta timp cât înveți ceva din proces.
SURSA FOTO: freepik.com @alexkich
Un eșec productiv, explică aceasta, îndeplinește patru criterii esențiale.
Te aventurezi într-un proiect sau domeniu în care nu ai experiență anterioară.
„Dacă decid să scriu o carte nouă, care nu există încă, mă aflu pe un teritoriu necunoscut, iar eșecurile sunt inevitabile”, explică Edmondson.
Este esențial să știi exact ce vrei să realizezi. Stabilirea unui scop clar te ajută să acționezi cu intenție și să monitorizezi progresul.
Faptul că ceva este nou pentru tine nu înseamnă că trebuie să pornești complet nepregătit. Informează-te despre pașii recomandați pentru nivelul tău de competență, astfel încât să pornești cu o bază solidă.
Nu consuma toate resursele pe un proiect pe care abia înveți să-l abordezi.
„De exemplu, să presupunem că ai un produs complet nou”, spune Edmondson. „Nu știm încă dacă va funcționa sau dacă va fi apreciat de clienți. Ce nu faci este să anunți cu mare fast lansarea sa la scară largă. În schimb, testezi la scară mică, făcând pași mărunți, astfel încât să poți ajusta strategia pe parcurs.”
Reformulând eșecul ca o parte esențială a procesului de învățare, îl poți privi ca pe o sursă de inspirație, nu ca pe un motiv de descurajare.
„Ar trebui să celebrăm noile cunoștințe pe care le câștigăm, chiar dacă acestea vin din dezamăgirea unui eșec”, spune Edmondson.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.