Acesta este motivul pentru care bebelușii preferă să se nască în zori
Data publicării:
Oare când se a naște copilul meu, dimineața, seara, la amiază? Multe graviduțe care aleg să nască natural își pun această întrebare.

Unii cercetători de la University College London au încercat să stabilească dacă este posibil să se delimiteze cu o bună aproximare dacă bebelușii nenăscuți preferă să vină pe lume într-un moment anumit al zilei.

4 dimineața este ora cea mai favorabilă

Se pare că micuții cred că ”cine se naște de dimineață, departe va ajunge”. Dimineața, devreme, a fost ora preferată cel puțin pentru cei 5 milioane de copii născuți între 2005 și 2014, bebeluși luați în considerare de acest studiu. 70% dintre cei născuți natural s-au născut între orele 1 dimineața și 7 dimineața, cu preferință deosebită pentru ora 4 dimineața.

Având în vedere cantitatea mare de date analizate, studiul are cu siguranță o bună fiabilitate. Pe de altă parte, acesta nu este singurul studiu pe această temă.

Un raport întocmit de Centrele Americane de Control și Prevenire a Bolilor pentru a stabili ora preferată pentru care bebelușii vin pe lume, a analizat certificatele de naștere din 41 de state, evidențiind prevalența nașterilor între 3 și 5 în dimineața.

Tot din studiul american a mai reieșit că cei mai mulți bebeluși au preferat să se nască marți, duminica fiind ziua cu numărul cel mai mic de nașteri.

Prevalența nașterilor pe timp de noapte și în zori, relevată de studiul englez, coincide cu cel american dacă nu sunt luate în considerare operațiile cezariene. În raportul american, de fapt, toate nașterile au fost luate în considerare, indiferent de modul în care au avut loc. 

În orice caz, nivelul minim al nașterilor s-a înregistrat în ziua de Crăciun. Aceiași autori subliniază însă că toate aceste dovezi necesită o reflecție și asupra organizării maternităților și a turelor tuturor operatorilor.

Mai simplu, studiul ne determină să reflectăm asupra importanței de a nu goli secțiile de maternitate și nou-născuți noaptea sau de sărbători.

Este adevărat că ziua are loc cea mai mare activitate în ambulatoriu, dar chiar și noaptea trebuie să putem conta pe eficiența deplină și disponibilitatea numerică a întregului personal necesar pentru a ne asigura că fiecare copil se naște în siguranță.

De ce bebelușii preferă să se nască noaptea sau dimineața devreme?

Potrivit autorilor studiului ar putea exista o explicație evolutivă în spatele acestor dovezi, datorită faptului că strămoșii noștri se adunau să se odihnească noaptea și, prin urmare, nașterea era de dorit în acest moment, întrucât toți membrii familiei erau acasă și, prin urmare, la dispoziție pentru a susține mama și copilul.

Acest aspect prezintă, cu siguranță, interes și domeniul ipotezelor este foarte vast și pot fi formulate cele mai variate dintre ele, deocamdată nu sunt clare motivele din spatele dovezilor că copiii se nasc de preferință în zori.

Pe de altă parte, specialiștii mai consideră că hormonii  sunt cei care joacă un rol foarte important în motivul pentru care bebelușii vor să vină pe lume noaptea. Melatonina, acel hormon care ne ajută să ne cufundăm într-un somn plin de fericire, ajută, de asemenea, declanșarea travaliului.

Uneori, o femeie însărcinată poate adormi cu greu, dar cantitatea de melatonină crește automat spre sfârșitul sarcinii. Acest hormon face contracțiile mai puternice atunci când este combinat cu hormonul de naștere: oxitocina.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: bebelusi  momentul nasterii  nastere  studiu 

Articole similare

De ce să o înscrii pe fetița ta la balet

Fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul...

Numele de fetiță hawaian cu o semnificație aparte

Există nume care par să aibă o legătură tainică cu...

Când este potrivit să mergi la un concert cu al tău copil

De la ce vârstă un copil poate participa la un concert...

Acestea sunt alimentele care te ajută să dormi mai bine

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea...



Cele mai noi articole

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

pixel